Κλεδώνει του πακέτο: Προσέξτε καλά

 

Κλείνει, λέει το πακέτο με τις αντιπροτάσεις που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην Τρόικα. Τα κόμματα φοβήθηκαν πως το προεδρικό θα έβρισκε άλλοθι στις διαφωνίες που θα είχαν τα κόμματα με την κυβέρνηση, για να «χάσει» εσκεμμένα το ορόσημο της 12ης Νοεμβρίου. Έτσι, όλα κύλησαν καλά υπό την απειλή πως η στρατηγική της κυβέρνησης, να τα ρίξει στον Αναστασιάδη για να υπογράψει αυτός μετά τον Μάρτη, θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

Πάντως, από τις αντιπροτάσεις όπως αυτές διαμορφώνονται, τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα: Η Τρόικα θα απορρίψει ένα σημαντικό μέρος των αντιπροτάσεων και θα φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Θα γίνει το παν στο παρασκήνιο για να υπογραφεί «ό,τι νάναι» έγκαιρα για να προλάβει η Δημοκρατία την 12η Νοεμβρίου. Επιπλέον, πρέπει να αισθάνεται ένα κόμπο ο Νίκος Αναστασιάδης, αφού όλα δείχνουν πως μπορεί μεν να σωθεί κάπως η κατάσταση με την υπογραφή Χριστόφια (αν αυτό γίνει) αλλά ο ίδιος θα κληθεί να υπογράψει κι άλλο μνημόνιο μέσα στο 2013.

Το κυριότερο, όμως, για τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι άλλο.

Η κυβέρνηση ποτέ σχεδόν δεν πρόλαβε τα ορόσημα μέχρι σήμερα.

Από τις 25 Ιουλίου έφτασε στα μέσα Οκτωβρίου για να σκεφτεί ποιες θα είναι οι αντιπροτάσεις της. Κι αυτό, την ώρα που ο Υπουργός Οικονομικών δήλωνε πως ήλπιζε να υπογράφει μέσα στον Ιούλη (!) και να αρχίζει η εκταμίευση τον Αύγουστο. Τελικά, όμως, ο Αύγουστος ήταν μήνας διακοπών…

Εν τω μεταξύ, το πακέτο μέτρων του Μάη, το οποίο αναβλήθηκε για το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη, δεν ήρθε μέχρι το τέλος Αυγούστου, όταν αναθεωρήθηκε. Στο τέλος Αυγούστου, έλεγαν πως είναι «μέρες του» και πως το μέγεθός του θα είναι το ίδιο με το μέγεθος που είχε προγραμματιστεί για τον Μάη, δηλαδή μία εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ.

Εν τω μεταξύ, η πρόβλεψη για το έλλειμμα, που τέθηκε στο 2.5% αναθεωρήθηκε πριν ένα μήνα, και πήγε στο 3.5%. Στο 3.5% θα έμενε διότι στα τέλη του Αυγούστου ετοιμαζόταν το πακέτο του Μάη, με το οποίο το 4.5% του ελλείμματος θα μειωνόταν σε (ναι) 3.5%.

Αλλά μετά τον Αύγουστο, στα τέλη Σεπτεμβρίου, παραδέχτηκαν πως ούτε το 3.5% ήταν ρεαλιστικό και τώρα το έλλειμμα υπολογίζεται άνω του 4%, αλλά αναμένεται να αναθεωρηθεί στο 5% όταν θα θυμηθούν να το αναθεωρήσουν. Δηλαδή, είτε θέατρο του παραλόγου βλέπουμε, είτε μας περιπαίζουν κανονικά.

Τον Μάη τα μέτρα του Νοεμβρίου, αλλά τον Κκ΄τωβρη θα αναθεωρήσουμε το πακέτο του Ιούνη το οποίο θα έρθει τον Δεκέμβρη, αλλά πρώτα θα αναβληθεί για τον Μάρτη…Αυτός ακριβώς, τίποτε άλλο

Εν τω μεταξύ, η στρατηγική του «ψηφίστε τώρα γιατί χανόμαστε» είχε ακολουθηθεί πολλές φορές και τα κόμματα θα έπρεπε να είχαν υποψιαστεί πως αυτό θα γίνει: Euroypria, Λαϊκή, τα μέτρα στο τέλος του 2011 και αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού έφταναν στη Βουλή μόλις μερικές ώρες πριν να διαλυθεί το σύμπαν, υπό την πίεση των χρονοδιαγραμμάτων. Ακόμα και το δάνειο από την Ρωσία, κάθε φορά που ρωτούσαμε, θα ήταν έτοιμο «από εβδομάδας». Για καμιά δεκαπενταριά εβδομάδες…

Τώρα, ενώ λένε πως μέχρι την Κυριακή θα έχουν κλειδώσει αντιπροτάσεις για να πάρουν συμφωνία στο Eurogroup το «πρώτο δεκαήμερο» του Νοεμβρίου, ίσως θα πρέπει να αναμένουν όλοι την ίδια στρατηγική. Εξάλλου, ακόμα δεν έκανε τον «δεύτερο γύρο» συνομιλιών με τις συντεχνίες η Κυβέρνηση, η οποία στις 22 Οκτωβρίου (περίπου μεθαύριο) κανονικά θα ολοκλήρωνε τις συζητήσεις με την Τρόικα.

Εδώ που τα λέμε, η Τρόικα θα ερχόταν «γύρω στις 15 Οκτωβρίου» αλλά σήμερα δεν έχει ακόμα οριστεί ημερομηνία. Αλλά θα έρθει «σύντομα». Ο δε προϋπολογισμός για τον οποίο υπήρχε δέσμευση πως θα κατατεθεί στην Βουλή στις 20 Οκτωβρίου, ίσως να αργήσει «μια-δυο μέρες», δηλαδή κανένα μήνα.

Αυτή η προσέγγιση από την κυβέρνηση, η οποία έκανε τα κακά χειρότερα, φαίνεται πως θα ακολουθηθεί και σήμερα.

Γι’ αυτό η μοναδική προειδοποίηση είναι απλή: Προσέξτε πολύ καλά μαστόροι και κόψτε τις βλακείες, γιατί ο χρόνος τελείωσε. Αν κάνετε πάλι αυτά που συνηθίσατε να κάνετε, θα καταστρέψετε μια κι έξω τον τόπο. Αν σας κόφτει, δηλαδή, γιατί αυτή η «φιλολαϊκή» πολιτική μόνο κατά του λαού έχει κινηθεί μέχρι σήμερα. Και, όπως έγραψε και στο παρελθόν αυτή η στήλη, η στάση σας κινείται επικίνδυνα στις παρυφές της εθνικής προδοσίας.

Επίσης, όποιος λέει πως το ΓεΣΥ προχωρεί είναι ψεύτης και ελπίζουμε να εκπονήσουν ΜΠΔ. Και τα ξερά σας, κύριε πρωθυπουργέ μακριά από το αέριο των παιδιών μας.

Advertisements

2 thoughts on “Κλεδώνει του πακέτο: Προσέξτε καλά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s