Άλλη μια καθυστέρηση στην άφιξη της Τρόικας

 

Τις τελικές αντιπροτάσεις της Λευκωσίας αναμένει η Τρόικα για τον καθορισμό της ημερομηνίας άφιξης του κλιμακίου της στην Κύπρο, για συζήτηση του πακέτου του Μνημονίου που θα υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών, για να μπορέσει να εξασφαλιστεί το δάνειο προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό μας ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα, όταν τους ζητήσαμε να σχολιάσουν τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών που ήθελαν το κλιμάκιο της Τρόικας να επισκέπτεται τη Λευκωσία στις αρχές της εβδομάδας.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ακόμη σύγκλιση, βάσει του προκαταρκτικού κειμένου των αντιπροτάσεων που στάλθηκε πριν από δύο εβδομάδες από την Κύπρο, δεν τίθεται και θέμα επίσκεψης. Η Τρόικα αναμένει το τελικό κείμενο», είπαν οι ίδιες πηγές. Αν αυτό συμβεί αυτή την εβδομάδα, το νωρίτερο που μπορεί να διευθετηθεί η επίσκεψη είναι η 29η Οκτωβρίου, χωρίς να αποκλείεται και η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. «Για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να μειωθούν οι διαφορές που υπάρχουν», συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές.

Όπως έγραψε η «Κ» την περασμένη εβδομάδα, αν ληφθεί ως δεδομένο ότι τα χρήματα του δανείου θα πρέπει να εκταμιευθούν πριν από τα Χριστούγεννα, είναι αναγκαίο η συμφωνία της κυβέρνησης με την ομάδα της Τρόικας να κλείσει περί τα μέσα Νοεμβρίου. Χρειάζεται απ’ εκεί και μετά διάστημα ενός περίπου μήνα ώστε οι αρμόδιοι της Κομισιόν και της ΕΚΤ να επιστρέψουν στις Βρυξέλλες, να μελετήσουν τη συμφωνία και, αφού δοθεί στις πρωτεύουσες, να εγκριθεί στη σύνοδο του Eurogroup στα μέσα του Δεκέμβρη.

Ήδη, από τις συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες που έλαβαν χώρα μεταξύ των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών και της επικεφαλής του ΔΝΤ στην αποστολή, Ντέλια Βελκουλέσκου, η Λευκωσία έχει μία καθαρή εικόνα για το πού υπάρχουν τα προβλήματα και «ποιοι αριθμοί θα πρέπει να αλλάξουν» ώστε το δάνειο να είναι βιώσιμο. Ωστόσο, πηγές εκτός «Ταμείου» διευκρινίζουν ότι «δεν έχουν δοθεί από την Τρόικα κόκκινες γραμμές». «Σε πολλά από τα θέματα που χαρακτηρίζονται “κόκκινες γραμμές” θα υπάρξει διαπραγμάτευση, ωστόσο το ζητούμενο είναι να βγαίνουν οι αριθμοί», πρόσθεσαν.

Πήραν οδηγίες στο Τόκιο
Στη διάρκεια της παρουσίας τους στο Τόκιο, για τη συνεδρίαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, είχαν επαφές με ανώτατα στελέχη του ΔΝΤ και του Eurogroup.

Συναντήθηκαν –μεταξύ άλλων– με τον βοηθό εκτελεστικό διευθυντή, Νεμάτ Σιαφίκ, και τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Ρεζά Μογκαντάμ, ενώ είχαν διαβουλεύσεις με τον εκπρόσωπο της Κύπρου στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, Μένο Σνελ.

Στις συνομιλίες δόθηκαν στους Κύπριους επισήμους, από τους αξιωματούχους του «Ταμείου», κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για θέματα που προτιμούν να συμπεριληφθούν στο πακέτο των μέτρων, ώστε να τα λάβει υπόψη η Λευκωσία ενόψει των τελικών της αντιπροτάσεων.

Τα σημεία τριβής στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα
Εν τω μεταξύ, ακόμα κι όταν θα αρχίσει τελικά η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, η τελική συμφωνία δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Υπάρχουν ακόμα αρκετά σημεία –πέρα ακόμα και από το δημοσιονομικό– στα οποία οι δύο πλευρές θα πρέπει να τα βρουν. Με δεδομένη την πίεση του χρόνου που προκύπτει πλέον, είναι ουσιαστικά ξεκάθαρο πως περιθώριο εκτενούς διαβούλευσης δεν υπάρχει για την κυβέρνηση, η οποία θα αισθανθεί πια πολύ έντονη την πίεση.

Πέρα από την επιμονή πως θα πρέπει να «βγαίνουν τα νούμερα», είναι σαφές πως η Τρόικα θα εκφράσει αντιρρήσεις για το γεγονός ότι ένα ουσιαστικό μέρος της δημοσιονομικής διόρθωσης προέρχεται από τις φορολογικές αυξήσεις – γεγονός που καθιστά τα νούμερα αναξιόπιστα. Επιπλέον η Τρόικα φέρεται να έχει εκφράσει αντίθεση με τις κλιμακωτές περικοπές στο Δημόσιο, ένα σημείο ωστόσο στο οποίο μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εάν υπάρχει χρόνος.

Επιπλέον δυσκολία αναμένεται να προκύψει, όμως, και σε άλλα θέματα, για το τραπεζικό. Η επιμονή της Τρόικας για αυξημένες απαιτήσεις ρευστότητας στις ξένες καταθέσεις που γίνονται ακόμα και σε ευρώ (ισχύει ο όρος για τις ξένες καταθέσεις σε ξένο νόμισμα) αναμένεται να συμπιέσει σημαντικά την επέκταση του δανεισμού. Η κυπριακή πλευρά θεωρεί πως αυτός ο όρος, σε συνδυασμό και με την απαίτηση για αύξηση των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων στο 10% από το 8% που είναι σήμερα, θα οδηγήσουν σε επιδείνωση της ύφεσης. Εάν καταστεί δυνατό, η Κύπρος θα επιθυμήσει να προχωρήσει σε κάποιου είδους μεταβατική περίοδο, με τους όρους αυτούς να υλοποιούνται μεν, αλλά όχι αμέσως.

Ιδιαίτερης σημασίας για την Κύπρο είναι και το θέμα της ιδιοκατοίκησης. Η Τρόικα θεωρεί παρωχημένη τη νομοθεσία, με την οποία οι εκποιήσεις εξασφαλίσεων (κυρίως ακινήτων) έναντι των οποίων δίνεται δανεισμός από τις τράπεζες, απαιτούν μέχρι και δέκα χρόνια για να ολοκληρωθούν. Η κυπριακή πλευρά διαφωνεί με την αλλαγή της νομοθεσίας, με την κυβέρνηση να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις πρώτες κατοικίες των δανειζομένων. Σε αυτό το σημείο, θεωρείται αρκετά πιθανή μια συμφωνία, με εξαίρεση της ιδιοκατοίκησης αλλά με διευκόλυνση των άλλων εκποιήσεων.

Ακόμα πιο δύσκολο θα είναι ωστόσο το θέμα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, στα οποία παρουσιάζονται πολλά προβλήματα, της ίδιας σοβαρότητας και υφής με εκείνα των τραπεζών. Η κυβέρνηση επιμένει πως δεν πρέπει να ενταχθούν στο ίδιο εποπτικό πλαίσιο με τις τράπεζες, αλλά η Τρόικα επιμένει σε αυστηρή και ουσιαστική εποπτεία –η οποία να είναι και ανεξάρτητη– για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Χριστόφιας: Θα υπογράψουμε το Μνημόνιο το γρηγορότερο
Θέλουμε να υπογράψουμε το γρηγορότερο δυνατόν το Μνημόνιο, δήλωσε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Χριστόφιας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε ερώτηση αν τώρα αυξάνεται η πίεση στη Λευκωσία να υπογράψει το Μνημόνιο, ο Πρόεδρος είπε: «Δεν είναι θέμα πίεσης, είναι η ζωή που πιέζει. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ως κυβέρνηση ούτε προσπαθήσαμε ούτε θελήσαμε να καθυστερήσουμε. Είναι μια διαδικασία η οποία λειτούργησε με δυσχέρειες. Τώρα, πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι ως εθνική αντιπροσωπεία στην ολοκλήρωση της δικής μας αντιπρότασης προς την Τρόικα, διότι ουσιαστικά αρχίζουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Ευελπιστώ ότι πηγαίνοντας πίσω στην Κύπρο θα έχω στο χέρι μου το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που έγιναν με τους κοινωνικούς εταίρους». Όσο για την κάθοδο του κλιμακίου της Τρόικας, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία, μπορεί όμως να είναι και την άλλη βδομάδα.

Καθημερινή: Αποστόλης Ζουμπανιώτης και Μιχάλης Περσιάνης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s