«Διαγαλαξιακό» ρεζιλίκι (πάλι)

Έντονα πολιτικά σχόλια, με αιχμές για τον κ. Χριστόφια αφήνει ο πρώην αντιπρόεδρος της Moody’s, ενώ αποκαλεί το ΑΚΕΛ «τρακαδόρο» και διερωτάται για την έξοδο από το ευρώ.

Με τρεις αναφορές, δύο σε δημοσιεύματα και μία σε δήλωση του Προέδρου Χριστόφια αρχίζει το κείμενό του για την Κύπρο ο Christopher Mahoney, πρώην αντιπρόεδρος της Moody’s.  Με τίτλο «Η Κύπρος θα εκραγεί πριν από την Ελλάδα», ο κ. Mahoney γράφει στην σεβαστή ιστοσελίδα Project Syndicate πως η Κύπρος αποτελεί την «πιο τρομακτική» περίπτωση κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη.

«Η κυπριακές τράπεζες δεν ήταν ποτέ σε θαυμάσια (terrific) κατάσταση», σημειώνει, αλλά σήμερα «δεν είναι εύρωστες σε διαγαλαξιακή κλίμακα». Μέρος του προβλήματος, κατά τον συγγραφέα του άρθρου, είναι τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αλλά και «κακά δάνεια», τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Μερικά από αυτά τα δάνεια, σημειώνει ο κ. Mahoney, «δεν θα εξεταστούν πολύ προσεκτικά», για να σχολιάσει πως ένας από τους τρακαδόρους των τραπεζών είναι και το ίδιο το ΑΚΕΛ: «One of the banks’ deadbeats is reportedly AKEL itself. Just don’t ask.»

Είναι, δε, ειρωνικό, συνεχίζει το άρθρο, πως το «μεγάλο κεφάλαιο» καλείται να διασώσει μια χώρα της οποίας ηγείται ένας κομμουνιστής. «Το πρόβλημα είναι πως η κυβέρνηση –τόσο ο πρόεδρος όσο και η βουλή- δεν συνεργάζεται με την Τρόικα», συνεχίζει, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος Χριστόφιας φέρεται να είπε πως εάν η τρόικα επιμένει στην κατάργηση της ΑΤΑ, θα διαμαρτύρεται στους δρόμους μαζί με τις συντεχνίες.
 
Τονίζει επίσης πως η κυβέρνηση «θα μείνει χωρίς λεφτά τον ερχόμενο μήνα».

Γενικευμένη η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί για την Κύπρο (να ντρέπονται εκείνοι που το έκαναν, όχι εκείνοι που το λένε)

Στη συνέχεια τονίζεται πως δεν θα είναι εύκολη, ούτε η συμφωνία από πλευράς της Κύπρου, αλλά ούτε και η έγκρισή της από τα κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Γερμανίας. «Κανένα από αυτά τα δύο (επόμενα βήματα) δεν θα είναι εύκολο».

Κλείνοντας, το κείμενο σχολιάζει πως «η χρεοκοπία, η διαγραφή υποχρεώσεων (debt repudiation) και η αλλαγή νομίσματος στις καταθέσεις (deposit redenomination) θα ήταν ενδιαφέρουσες μανούβρες, καθώς οι κυπριακές τράπεζες είναι φορτωμένες με καταθέσεις από την Ρωσία και την Κίνα (σε ευρώ)».

Σχόλιο

Το κείμενο, καταφανώς εχθρικό προς την Κύπρο, θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα. Η εικόνα που έχει δοθεί στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων και με την «μεταξύ μας» διαπραγμάτευση η οποία οδήγησε σε αστείες αντιπροτάσεις προς τον Τρόικα, έχουν πείσει τους ξένους πως η Κύπρος είναι μια χώρα όπως αυτή που παρουσιάζει ο κ. Mahoney.

Είναι, δε, ξεκάθαρο, πως ακόμα και οι πιο ουδέτεροι παρατηρητές έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα παρόμοια με εκείνα που παρουσιάζονται στο ομολογουμένως εχθρικό κείμενο. Η απάντηση πως «αυτός δεν μας χωνεύει» δεν έχει καμία σχέση με το γεγονός ότι αυτή την άποψη εκφράζουν σχεδόν όλοι οι ξένοι παρατηρητές με τους οποίους μπορεί να συνομιλήσει κανείς αυτό το διάστημα και αυτό το ρεζιλίκι δεν αντιπροσωπεύει μια και μόνο άποψη ενός ατόμου, αλλά είναι χαρακτηριστική του κλίματος που έχει δημιουργηθεί.

Αυτό το κλίμα πρέπει να αναμένεται πως θα «χρωματίσει» και την στάση της Τρόικας απέναντί μας, την ώρα που γίνεται φανερό πως ακόμα και η έξοδος από το ευρώ μπαίνει και πάλι (εξ αιτίας δικών μας) δηλώσεων που μάλλον προδίδουν ανεπαρκείς αντιλήψεις.

 

 

 

Advertisements

3 thoughts on “«Διαγαλαξιακό» ρεζιλίκι (πάλι)

  1. Ούτως ή άλλως η λέξη ΡΕΖΙΛΙ αποκτά σάρκα και οστά μόνο χάρη στον Κύριο Πρόεδρο που αποφασισε να την βγάλει….from the vitrin! Η δε λέξη ΦΤΩΧΕΙΑ έχει διαγραφεί από το λεξικό του προέδρου αφού την πέταξε πάνω στην ….head of the people!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s