Κάτι έπαιξε στο ΧΑΚ…

Παράλογη ευφορία επικρατεί στις αγορές τις τελευταίες ημέρες, με τις μετοχές των τραπεζικών τίτλων να καταγράφουν εντυπωσιακή άνοδο. Η Λαϊκή κατέγραφε ως τα μέσα της ημέρας άνοδο της τάξης του 26%, ενώ η Τράπεζα Κύπρου ανέβηκε κατά 18%.

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκανε ράλι και έκλεισε στις 158.74 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 13,52%, ενώ ο Δείκτης FTSE/CySE 20 σημείωσε άνοδο 12,30%, κλείνοντας στις 59,82 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών έφτασε τα 6.195.296,46 ευρώ.

Από τους επιμέρους δείκτες, κέρδη της τάξης του 13,98% κατέγραψε ο Δείκτης της Κύριας Αγοράς, φθάνοντας στις 147,86 μονάδες, ενώ ανοδικά κινήθηκε και η Παράλληλη Αγορά, με τον Δείκτη να κλείνει στις 627,38 μονάδες, αυξημένος κατά 5.78%.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε επίσης και ο Δείκτης της Εναλλακτικής Αγοράς, κλείνοντας στις 660,11 μονάδες και σημειώνοντας άνοδο 1,14%.

Ο Δείκτης των Τραπεζών σημείωσε μεγάλα κέρδη της τάξης του 14,31%.

Στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να διαφανεί κατά πόσο η έκρηξη στις τιμές οφείλεται σε μικρό αριθμό επενδυτών (με τους άλλους να ακολουθούν) ή εάν πρόκειται για γενικευμένο φαινόμενο. Με δεδομένο το πόσο ρηχή είναι η κυπριακή αγορά, πάντως, δεν πρέπει να αποκλείεται πως η ραγδαία αύξηση στις τιμές μπορεί να προκλήθηκε (τουλάχιστον αρχικά) από ένα μικρό αριθμό επενδυτών.

Όλα δείχνουν πως σημαντικό ρόλο στην αλλαγή διάθεσης διαδραμάτισαν οι δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη πως το κυπριακό χρέος, ούτως ή άλλως, θα είναι βιώσιμο διότι θα αφορά κυρίως στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί επίσης το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η σύσταση του Μηχανισμού Σταθερότητας, ανοίγοντας πλέον την πόρτα προς μια άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με αυτό τον τρόπο, το κυπριακό χρέος θα μπορεί να διατηρηθεί κάτω του 100% του ΑΕΠ. Ο κ. Δημητριάδης έκανε σχετικές δηλώσεις χτες το πρωί, δίνοντας έτσι νέα δόση αντικαταθλιπτικού στην αγορά.

Ταυτόχρονα, η εικόνα που έχουν οι επενδυτές, πως η κυβέρνηση θα υπογράψει το Μνημόνιο –χάρη και στην συναίνεση που παρατηρείται ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις- φαίνεται να έχει συμβάλει ουσιαστικά στην διάθεση των επενδυτών.

Από την Ελλάδα, τέλος, έρχονται θετικά μηνύματα, αφού η αίσθηση της αγοράς είναι πως η χώρα «έχει βρει τον πάτο» και πως, παρά την παρατεταμένη πίεση που θα συνεχίσει να δέχεται η Ελλάδα, το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ έχει πλέον απομακρυνθεί, αφαιρώντας από το «ραντάρ» των επενδυτών ένα τρομερό κίνδυνο που μάλλον προκαλούσε ίλιγγο.

Ο διακανονισμός της Τράπεζας Κύπρου στο ζήτημα του σκανδάλου της AremisSoft έχει επίσης αφαιρέσει ένα σημαντικό πονοκέφαλο, ενώ το ύψος του διακανονισμού αποτελεί ισχυρή ένδειξη πως η Τράπεζα Κύπρου ήταν «καθαρή» στο όλο έγκλημα που έγινε.

Ωστόσο, παρά τα καλά μηνύματα, φαίνεται πως η διάθεση της αγοράς είναι μάλλον υπερβολική. Ο πάτος στις κυπριακές τράπεζες δεν έχει ακόμα βρεθεί, ενώ δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα υπογράψει το μνημόνιο, αν λάβει κανείς υπόψη το τί αναμένεται πως θα συμπεριλαμβάνεται σε αυτό. Μάλιστα, το ορόσημο της 12ης Νοεμβρίου δεν έχει ακόμα «εξασφαλιστεί» για την Κύπρο. Ούτε ακόμα και η άμεση ανακεφαλαιοποίηση μέσω ESM μπορεί να θεωρηθεί βέβαιη –τουλάχιστον στο παρόν στάδιο.

Η τελική εικόνα για τον πού βρίσκεται ο πάτος των τραπεζών δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει μέχρι να καταλήξει η συζήτηση με την Τρόικα σχετικά με την επαναξιολόγηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των αξιών των εξασφαλίσεων, ενώ η εικόνα της οικονομίας προμηνύει χαμηλά κέρδη τουλάχιστον για 12 με 18 μήνες.

Ακόμα, οι απαιτήσεις της Τρόικας θα ασκήσουν νέες πιέσεις για απομόχλευση (αύξηση απαιτούμενης ρευστότητας επί των καταθέσεων, αύξηση Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων στο 10% κ.ο.κ.).

Οι έρευνες εντός των τραπεζών ακόμα συνεχίζονται, ενώ πρέπει να αναμένεται πως θα βγουν στο επόμενο διάστημα σημαντικά σκάνδαλα στην φόρα.

Επιπλέον, η μάλλον τραγική κατάσταση ρευστότητας (ιδίως στην Λαϊκή) ρίχνουν ομίχλη στο τοπίο. Σημειώνεται πως το ELA έχει πλέον ξεπεράσει τα 9.9 δισ. ευρώ, γεγονός που προκαλεί έντονες ανησυχίες.

Έτσι, αν και μπορεί να θεωρηθεί λογικό πως τα «καλά νέα» για την ανακεφαλαιοποίηση και την κατάσταση στην Ελλάδα, φυσιολογικά οδηγούν σε κάποια ευφορία, από την άλλη υπάρχει πάμπολλα στοιχεία που συνθέτουν ένα τοπίο πλήρους αβεβαιότητας. Η ευφορία που παρατηρείται είναι μάλλον παράλογη, αλλά ενδεχομένως κάποιοι επενδυτές να έχουν αυξημένη διάθεση για ρίσκο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s