Θύμα παρασκηνίου η Κύπρος (;)

Πίσω από την όλη συζήτηση για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών (όπως και των ισπανικών, εξάλλου) βαθαίνει ένα έντονο παρασκήνιο μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ε.Ε. Το ΔΝΤ επιθυμεί να πιέσει την Κομισιόν, αλλά και κράτη-μέλη που έχουν αντίθετη άποψη (Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία) πως η λύση στο πρόβλημα της Ευρωζώνης αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην απευθείας ενίσχυση των τραπεζικών κεφαλαίων. Με αυτόν τον τρόπο, τα κρατικά χρέη δεν θα δεχθούν την πίεση που προκαλεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών συστημάτων. Η Κύπρος έχει βρεθεί στο μέσο της «κόντρας», αφού το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει πως το κυπριακό χρέος δεν είναι βιώσιμο, ιδίως εάν φορτωθεί και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παρασκήνιο…

Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν πως αυτή η στάση του ΔΝΤ δεν σχετίζεται άμεσα με την Κύπρο. «Επειδή η Κύπρος δεν είναι συστημικά σημαντικό κράτος, τη χρησιμοποιούν στο ΔΝΤ για να ασκήσουν πιέσεις στην Κομισιόν και εκείνους που διαφωνούν, ούτως ώστε να προχωρήσει το όλο θέμα της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, τόσο η Κομισιόν όσο και ο Πρόεδρος τους Συμβουλίου, Βαν Ρομπέι, συμφωνούν πως θα πρέπει να προχωρήσει αυτό το θέμα άμεσα. Ωστόσο, υφίστανται οι ενστάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους «συνήθεις υπόπτους», με τον κ. Σόιμπλε να σχολιάζει μάλιστα πως ακόμα και η Τραπεζική Ένωση αποτελεί «απαραίτητη, όχι όμως αρκετή προϋπόθεση» για την κατευθείαν ανακεφαλαιοποίηση.

Πάντως, το πρόβλημα της Κύπρου υφίσταται και με δημόσιο χρέος που ξεπερνά το 130% (σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις), είναι πλέον προφανές πως η επιστροφή στις αγορές προϋποθέτει, όχι μόνο περικοπές στο Δημόσιο, αλλά και ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Advertisements

2 thoughts on “Θύμα παρασκηνίου η Κύπρος (;)

 1. Πάντως, το πρόβλημα της Κύπρου υφίσταται και με δημόσιο χρέος που ξεπερνά το 130%

  αφού η αύξηση του δημόσιου χρέους σε τόσο δυσθεώρητα ύψη οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις τράπεζες πχ 1,8 Δις στην λαική συν αυτά τα δις που θα δοθούν στην τράπεζα κύπρου

  γιατί δηλαδή καταλήγεις ως εξής:

  «είναι πλέον προφανές πως η επιστροφή στις αγορές προϋποθέτει, όχι μόνο περικοπές στο Δημόσιο, αλλά και ριζικές μεταρρυθμίσεις.»

  μπορείς να εξηγήσεις γιατί να επιβαρυνθεί το κράτος τις ιδιωτικές ζημιές των τραπεζιτών την στιγμή μάλιστα που ο συνάδελφος σου ο τσαγγάρης γράφει ότι φόρτωσαν στην κύπρο 4 δις ο ορφανίδης ο προβόπουλος και ο βγενόπουλος

  γιατί να μην πληρώσει ο αντρέας ηλιάδης της τράπεζας κύπρου που πήρε 4 εκατομυριάκια για τις προσφορές του;

  γιατί να πληρώσει ο κόσμος;

  παρακαλώ ακούω ιφ γιου μει ανσερ

 2. Παράθεμα: Θύμα παρασκηνίου η Κύπρος (ΙΙ) « Η πελλάρα εν ΠΟΛΛΩΝ λογιών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s