«Έκλεισε» με AremisSoft η Τράπεζα Κύπρου

«Φθηνός» ο διακανονισμός της Τρ. Κύπρου για το έγκλημα – Αγόρασε τον μπελά

Με πολύ ικανοποιητικό τρόπο φαίνεται πως θα κλείσει «μπελάς από το παρελθόν» για την Τράπεζα Κύπρου, η οποία έχει συμφωνήσει σε διακανονισμό με το ταμείο ρευστοποίησης της εταιρείας AremisSoft (AremisSoft Corporation Liquidating Trust). Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι εντολοδόχοι του ταμείου ρευστοποίησης της AremisSoft κατέθεσαν αστική αγωγή κατά της τράπεζας, διότι «κατά παράβαση των υποχρεώσεών της επέτρεψε στον κύριο ιδιοκτήτη της AremisSoft να προχωρήσει σε συναλλαγές οι οποίες οδήγησαν στην εκποίηση (appropriation) από τον ίδιο, σημαντικών ποσών που ανήκαν στην AremisSoft».

Η υπόθεση, η οποία είχε κατατεθεί σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης το 2009, είχε τις ρίζες της στο γνωστό σκάνδαλο της εταιρείας AremisSoft, από την οποία οι κύριοι ιδιοκτήτες υπεξαίρεσαν περίπου 600 εκατ. ευρώ. Για την υπόθεση είχε καταδικαστεί στις ΗΠΑ ο επιχειρηματίας Ρόης Πογιατζής σε τριετή φυλάκιση με αναστολή, ενώ κατέβαλε και το ποσό των 200 εκατ. δολαρίων ως μέρος της συμφωνίας στην οποία κατέληξε με την Εισαγγελία της Πολιτείας, για να δηλώσει ένοχος.

Για την υπόθεση, η οποία θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες απάτες του είδους της, εκκρεμούν ακόμα κατηγορίες εναντίον άλλου επιχειρηματία, του Λυκούργου Κυπριανού, ο οποίος βρίσκεται, ως γνωστό, στην Κύπρο.

Όσον αφορά στην Τράπεζα Κύπρου, οι επενδυτές που κατέθεσαν την αγωγή ζητούσαν αρχικά το ποσό των 500 εκατ. δολαρίων (περίπου 440 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κύπρου δεν είχε «καμία διάθεση» να συζητήσει ένα τέτοιο ποσό, και προτιμούσε να αποφύγει τον διακανονισμό, αφήνοντας το θέμα να πάει στα δικαστήρια. Ωστόσο, μετά και από διάφορες εξελίξεις που μεσολάβησαν, οι συζητήσεις μεταξύ των διαδίκων κατέβασαν το ποσό του διακανονισμού ουσιαστικά με αποτέλεσμα να συζητείται, εδώ και μερικούς μήνες, το ποσό των 20 εκατ. δολαρίων.

Παρόμοιες υποθέσεις είχαν κατατεθεί και παλαιότερα, το 2006, αλλά απορρίφθηκαν από το αρμόδιο δικαστήριο, ενώ και η Λαϊκή Τράπεζα έχει γίνει στόχος παρόμοιων υποθέσεων, των οποίων η έκβαση δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει. Πάντως, ο θρυλικός οίκος Greenberg Traurig, που διορίστηκε ως νομικός σύμβουλος του ταμείου ρευστοποίησης της AremisSoft, έχει καταθέσει παρόμοιες υποθέσεις κατά (και) της Λαϊκής.

Το βιβλίο του Sauer για το έγκλημα της AremisSoft…

Ο τελικός διακανονισμός, όπως συμφωνήθηκε από τα δύο μέρη, κινείται γύρω στο ποσό των 11 εκατ. δολαρίων. «Το ποσό είναι τόσο χαμηλό, γιατί νομίζω πως έγινε κατανοητό ότι η Κύπρου μπορεί μεν να έκανε κάποια λάθη –και λάθη έγιναν πολλά– αλλά δεν ήταν συνειδητά συμμέτοχος σε αυτό το έγκλημα», σχολίασε μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας. Σε ερώτηση της «Κ», το ίδιο μέλος του Δ.Σ. 
σχολίασε πως η τράπεζα, επειδή γνώριζε τους εμπλεκόμενους, δεν ακολουθούσε αυστηρά τις διαδικασίες. «Για παράδειγμα, άνοιγε μια θυγατρική, και επειδή τον ήξεραν, δεν ζητούσαν ταυτότητες και στοιχεία και άλλα έγγραφα. Γνώριζαν σε ποιον ανήκει η εταιρεία. Αν ζητούσαν να καταθέσει τα έγγραφα ας πούμε μια εβδομάδα αργότερα, όλη αυτή η υπόθεση δεν θα ήταν μέσα στα πόδια μας σήμερα». Είναι προφανές πως στην Κύπρου θεωρούν αμιγώς διαδικαστικό το λάθος της τράπεζας και κρατούν αποστάσεις από το έγκλημα και τους εμπλεκόμενους, σχολιάζοντας πως «πολύ θα ήθελαν» να δουν τις νομικές διαδικασίες να συνεχίζονται στις ΗΠΑ.

Πάντως, άλλες πληροφορίες που κυκλοφορούσαν πολύ έντονα μέχρι πρότινος, ότι συγκεκριμένα στελέχη του Συγκροτήματος, με τότε έδρα τους την Ελλάδα, ενδεχομένως να εμπλέκονταν ενεργά στην απάτη, δεν επιβεβαιώνονται και όλα δείχνουν πως δεν ήταν κάτι παραπάνω από αβάσιμες φήμες. Εξάλλου, το γεγονός ότι το ποσό του διακανονισμού έχει μειωθεί από τα 440 εκατ. ευρώ στα 11 εκατ. ευρώ, δείχνει πως η Κύπρου ήταν σε πολύ ισχυρή θέση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Τρόικα και PIMCO

Ίσως ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η Κύπρου ήθελε διακαώς να «κλείσει» η υπόθεση, είναι η αυξημένη προσοχή που πέφτει στο συγκρότημα από την Τρόικα εν όψει μέτρων του Μνημονίου, αλλά και η έρευνα της PIMCO. Υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας σχολίασε πως «αυτό το πράγμα δεν είναι καλό να φαίνεται στα βιβλία μας την ώρα που έχουν όρεξη να κάνουν έρευνες».

Παρόλο που στο Συγκρότημα αισθάνονται πως οι ατασθαλίες που έγιναν δεν καταδεικνύουν συνενοχή, δεν ήθελαν να δημιουργούνται άσχημες εντυπώσεις την ώρα που «δοκιμάζεται» η εμπιστοσύνη των επενδυτών και της Τρόικας προς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Έστω κι αν οι ατασθαλίες ήταν απόρροια έλλειψης επαγγελματισμού από ορισμένους, όπως αναφέρουν στελέχη της τράπεζας, η νομική λογική ήταν πως «υπάρχει υπόθεση» για τους επενδυτές κατά της Τράπεζας, έστω κι αν η υπόθεση αυτή δεν ήταν «δυνατή». Με τον διακανονισμό, οι επενδυτές παίρνουν ένα «συμβολικό» ποσό, ενώ η τράπεζα «αγοράζει τον μπελά», όπως αναφέρουν στελέχη της, μ’ ένα ποσό «που θα έδινε στους δικηγόρους για τη δικαστική διαδικασία, ούτως ή άλλως». Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο μέλους του Δ.Σ. του συγκροτήματος, το οποίο σχολίασε πως «μάλλον αμηχανία προκαλεί το όλο ζήτημα, αλλά καλύτερα να φεύγει από τα πόδια μας για να μη δημιουργεί αχρείαστα κακές εντυπώσεις». Πάντως, άλλο μέλος του Δ.Σ. χαρακτήρισε τον διακανονισμό ως «τα πρώτα καλά νέα εδώ και καιρό» για την τράπεζα.

Δεν έχει καταστεί ξεκάθαρο κατά πόσον η Κεντρική Τράπεζα έχει ενημερωθεί για τον διακανονισμό, κάτι που θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s