Θα μετατραπούν σε μετοχές τα αξιόγραφα

Προς σολομώντεια λύση οδεύει το ζήτημα των μετατρέψιμων αξιογράφων, σύμφωνα με ασφαλή πληροφόρηση της «Κ». Η επιλογή που προκρίνουν οι διεργασίες στο παρασκήνιο, είναι μετατροπή των αξιογράφων σε μετοχές μεν, αλλά με «μπόνους» που να «χρυσώνει» το χάπι για τους κατόχους των ΜΑΕΚ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρέπει να θεωρείται ως επικρατέστερο σενάριο η μετατροπή τους σε μετοχές, με τη λογική του «ένα συν ένα», κάτι που θα μοιράσει την αξία των μετοχών όπως αυτές θα αποκτηθούν, μειώνοντας έτσι την άμεση ζημιά για τους κατόχους χρεογράφων.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε ευρεία σύσκεψη, τη Δευτέρα, το απόγευμα στο γραφείο του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων και εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου.

Η λύση αυτή φαίνεται να προωθείται έντονα από την Τρόικα, η οποία θεωρεί πως, από τη στιγμή που υπάρχει μηχανισμός ενίσχυσης των κεφαλαίων των τραπεζών μέσα από τα ΜΑΕΚ, θα πρέπει να γίνει αυτόματα η ενίσχυση των τραπεζικών κεφαλαίων μέσα από τη μετατροπή των αξιογράφων σε μετοχές. Σε αντίθετη περίπτωση, διαμηνύει η Τρόικα, θα έπρεπε να πληρώσει η ίδια τη διαφορά, τη στιγμή που υπάρχουν οι πόροι εντός του συστήματος.

Σε συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές, έχει σημειωθεί –και μάλιστα έντονα– πως από τη στιγμή που τίθενται ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα του τρόπου διάθεσης των ΜΑΕΚ, θα έπρεπε το όλο θέμα να «παγώσει» μέχρι να ξεκαθαρίσει τις πταίει. Η Τρόικα, όμως, από την πλευρά της, ξεκαθαρίζει πως η νομιμότητα ή όχι της έκδοσης των ΜΑΕΚ –τόσο από την Τράπεζα Κύπρου όσο και από τη Λαϊκή– είναι θέμα αμιγώς νομικό και ως εκ τούτου η λύση θα πρέπει να δοθεί από τη δικαστική εξουσία, χωρίς να επηρεάζονται πολιτικές-οικονομικές αποφάσεις. Ουσιαστικά, η θέση της Τρόικας είναι πως «αφού έχετε τα χρήματα, να τα βάλετε εσείς, αντί να μας τα ζητάτε, και να λύσετε τα άλλα προβλήματα μεταξύ σας».

Η διαφορά του 1,4 δισ. περίπου που θα προκύψει σε περίπτωση μη μετατροπής των ΜΑΕΚ, καθιστά τη στάση της Τρόικας απόλυτη, σε σημείο που, σύμφωνα με πληροφόρηση της «Κ», «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συζήτησης του θέματος», ούτε καμία πιθανότητα αλλαγής της στάσης της Τρόικας.

Το όλο θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά την αυριανή συνάντηση στην Κεντρική Τράπεζα με τους κατόχους των αξιογράφων. Στην Κεντρική Τράπεζα, πάντως, αισθάνονται πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια συζήτησης για το θέμα, αφού η Τρόικα φαίνεται πως θα επιμείνει μέχρι τέλους στο ότι δεν θα παραχωρήσει η ίδια πόρους, τη στιγμή που αυτοί μπορούν να βρεθούν εντός της κυπριακής οικονομίας. Με αυτό το σκεπτικό, τόσο στην Κεντρική Τράπεζα όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών, επικρατεί η σκέψη πως μάλλον θα ήταν σοφότερο να «φυλάξει δυνάμεις» η Κύπρος για να δώσει πιο έντονες μάχες σε άλλα θέματα, στα οποία υπάρχει και ελπίδα να αλλάξει θέση η Τρόικα. Η μάχη των αξιογράφων θεωρείται από τους εμπλεκόμενους ως χαμένη.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως στο Υπουργείο Οικονομικών υπάρχει περισσότερος προβληματισμός για το θέμα, λόγω και των πολιτικών προεκτάσεων που έχει. Στο Υπουργείο σχολιάζουν ότι οι περιστάσεις δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για τους κατόχους των ΜΑΕΚ, οι οποίοι σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν πέσει θύμα πλάνης.

Μετά όμως από μακρές συζητήσεις μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και Υπουργείου Οικονομικών, η τελική «συμβιβαστική λύση» φαίνεται να δίνει λύση σε όλα τα προβλήματα: Οι κάτοχοι θα πάρουν ό,τι περισσότερο μπορούν χωρίς δικαστικές μάχες και το κράτος θα γλυτώσει από μια μάχη η οποία είναι ήδη χαμένη, αφού η Τρόικα δεν μπορεί να πειστεί με καμία δύναμη και μάλλον θα δεχτεί την κίνηση, αποφεύγοντας τον κίνδυνο να παγιδευτεί σε μια συζήτηση για ένα θέμα στο οποίο δεν θεωρεί δυνατή την αλλαγή της θέσης της.

Οι λοιπές συναντήσεις και ενδοκυπριακές διαβουλεύσεις είναι μάλλον χωρίς καμία σημασία, όσο η στάση της Τρόικας δεν αλλάζει. Γι’ αυτό και οι σχετικές δηλώσεις και τοποθετήσεις θα πρέπει να εισπράττονται με μια μεγάλη δόση σκεπτικισμού.

Μπορεί και με κέρδος
Έτσι, η απόφαση να προωθηθεί η λύση των «διπλών» μετοχών φαίνεται πως καθίσταται όλο και πιο βέβαιη, χωρίς όμως να υπολογίζονται οι όποιες αντιδράσεις από τους κατόχους των αξιογράφων. Με τη μετατροπή έναντι δύο μετοχών αντί μίας, οι κάτοχοι των ΜΑΕΚ θα «αγοράσουν» ουσιαστικά μετοχές έναντι της τιμής των 50 σεντ (αντί 1 ευρώ), τουλάχιστον στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, που αποτελεί και το βασικότερο μέρος του προβλήματος. Η μετοχή της τράπεζας σήμερα τυγχάνει διαπραγμάτευσης στα 37 σεντ.

Εάν τελικά υλοποιηθεί το σενάριο που θέλει την τράπεζα να ενισχύεται με την είσοδο επενδυτών, ή ακόμα και με τη διάσωση από τον δημόσιο τομέα, και με δεδομένο πως το Συγκρότημα μετά από μια περίοδο απομόχλευσης δείχνει ικανό να ανακάμψει πλήρως από τη σημερινή κατάσταση, τότε οι κάτοχοι των ΜΑΕΚ θα μπορούν πλέον να προσδοκούν στην αποκόμιση κερδών από τη μετοχική αξία.

Πρέπει να σημειωθεί πως παρατηρείται επενδυτικό ενδιαφέρον για την τράπεζα, παρ’ όλο που οι επίδοξοι επενδυτές προτιμούν να τηρήσουν στάση αναμονής μέχρις ότου ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. Εκτός από το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που θα χρειαστεί –κάτι που θα ξεκαθαρίσει μετά την ολοκλήρωση της έρευνας της PIMCO– στην Κύπρου εκκρεμούν ακόμα αρκετές εσωτερικές έρευνες σχετικά με παρατυπίες που ενδεχομένως να έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως πρέπει να αναμένονται πολλές αποκαλύψεις μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ελπίδα πολλών από τα στελέχη και τους μετόχους της Κύπρου είναι πως αυτές οι εξελίξεις θα ενισχύσουν σημαντικά την εμπιστοσύνη στην τράπεζα, θα διορθώσουν τα προβλήματα και θα τονώσουν τη χρηματιστηριακή της αξία. Ωστόσο, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως, και στην περίπτωση της Λαϊκής, η μετοχή υποχώρησε σημαντικά –και δεν έχει ανακάμψει– αμέσως μετά τη διάσωση. Επομένως, ουδείς μπορεί να αισθάνεται βέβαιος για την πορεία που θα ακολουθήσει η αξία της μετοχής στο μέλλον.

Λίγες οι επιλογές
Αυτό είναι και το «χρύσωμα του χαπιού» για τους κατόχους των ΜΑΕΚ, οι οποίοι ούτως ή άλλως θα υποστούν ζημιά. Παραδόξως, το χειρότερο σενάριο για τους ίδιους φαίνεται πως δημιουργεί και τις καλύτερες προοπτικές για τους ίδιους.

Πάντως, όλα δείχνουν πως αυτή η λύση δεν θα μπορεί παρά να επιλεγεί, με δεδομένες τις περιστάσεις αλλά και την αμετακίνητη θέση της Τρόικας στο θέμα.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί πως, τουλάχιστον για τους θεσμικούς επενδυτές, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί καμία ανακούφιση, αφού το επιχείρημα πως παραπλανήθηκαν σκοντάφτει στην υποχρέωσή τους να λαμβάνουν αποφάσεις μόνο μετά από τη δέουσα μελέτη (due diligence). Αυτή η πτυχή της όλης ιστορίας περιπλέκει την επίλυση του προβλήματος και καθιστά δυσκολότερη την όποια επιλογή.

Όπως έγραψε προ δεκαπενθημέρου η «Κ», η μοναδική οδός, πλέον, που παραμένει για τους κατόχους αξιογράφων που δεν αισθάνονται ικανοποιημένοι ούτε από τη νέα, «συμβιβαστική» λύση, είναι η νομική προσβολή της διάθεσης των ΜΑΕΚ από τις δύο τράπεζες που εμπλέκονται. Ωστόσο, η επιλογή αυτή θα είναι πολυέξοδη, αλλά και χρονοβόρα, και ενώ οι συνθήκες είναι αρκετά ευνοϊκές για ένα θετικό αποτέλεσμα για τους κατόχους των ΜΑΕΚ, δεν μπορεί να δοθεί καμία εγγύηση πως αυτό θα συμβεί.

Σε κάθε περίπτωση, η μετατροπή των ΜΑΕΚ σε μετοχικούς τίτλους, ακόμα και με την «έκπτωση» του «ένα συν ένα», συνεπάγεται μια σημαντική ανάσα για το τραπεζικό σύστημα, και ιδίως για την Τράπεζα Κύπρου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s