Θύμα παρασκηνίου η Κύπρος (ΙΙ)

Ευρύτεροι στόχοι του ΔΝΤ δυσχεραίνουν την θέση της Κύπρου, λόγω και της καθυστέρησης στα «σημεία πολιτικής υφής»

Tο ΔΝΤ είναι »απόλυτα θετικό» μεν στην κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο, αλλά και στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό μεταξύ της Τρόικας και του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου μετά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Θωρείς με που σε θωρώ;

Το ευρύτερο ζήτημα που έχει τεθεί, όπως έγραψε παλαιότερα η «Κ«, είναι πως το ΔΝΤ δεν επιθυμεί να »ρίχνει» στήριξη στα προβληματικά κράτη-μέλη της ΕΕ, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος σε σημείο όπου η εξυπηρέτησή του καθίσταται προβληματική. Μπροστά στην πιθανότητα νέων μαζικών αυξήσεων στο συνολικό χρέος κρατών που δεν δείχνουν να μπορούν (ή να θέλουν) να ελέγξουν τις δαπάνες τους, το ΔΝΤ επιθυμεί να »απομονώσει» την στήριξη προς τον δημόσιο τομέα από την στήριξη προς το τραπεζικό σύστημα.

Με την ευκαιρία που του προσφέρεται, λόγω των καθυστερήσεων, αλλά και εξ αιτίας του γεγονότος ότι η Κύπρος αποτελεί το »απειθάρχητο παιδί της τάξης», το ΔΝΤ θέτει επιτακτικά την βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους στο τραπέζι. Στην »επιλογή» της Κύπρου ως δοκιμαστήριο της στάσης του, το ΔΝΤ προφανώς λαμβάνει υπόψη και το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει την ίδια συστημική σημασία όπως, λόγου χάρη, η Ισπανία.

Στόχος του ΔΝΤ είναι να επισπεύσει την χρήση των νέων μηχανισμών της ΕΕ –και δη του ΕΜΣ- ούτως ώστε να αρχίσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών συστημάτων. Με αυτό τον τρόπο, το επίσημο δημόσιο χρέος θα μπορεί να συγκρατηθεί σε »κόσμια» επίπεδα.

Εικάζεται από διάφορα καλά ενημερωμένα στελέχη της κυβέρνησης πως η καθυστέρηση στην κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο οφείλεται σε αυτή, ακριβώς, την πίεση που επιθυμεί να ασκήσει το ΔΝΤ στην Ευρωπαϊκή πλευρά, απευθυνόμενο στην Κομισιόν, αλλά και σε συγκεκριμένα κράτη-μέλη, όπως την Γερμανία, την Φινλανδία, την Ολλανδία και την Σουηδία.

Από την δική τους πλευρά, οι Ευρωπαίοι σχολιάζουν πως η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης (και δη της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής) αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο.

Για την Κύπρο, μια από τις επιλογές, την οποία προκρίνει και η Κεντρική Τράπεζα, είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Τρόικα για το Μνημόνιο, να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις από ένα συνολικό ποσό το οποίο θα συμφωνηθεί αλλά δεν θα παραχωρηθεί, και να γίνει άμεση ανακεφαλαιοποίηση στην θέση μιας μελλοντικής εκταμίευσης »ίσως τον Μάρτη». Γι αυτό, όπως φαίνεται, και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, επιμένει σε σειρά δηλώσεών του, πως η άμεση ανακεφαλαιοποίηση θα είναι δυνατή στην περίπτωση της Κύπρου, όχι όμως στο παρόν στάδιο.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως, παρά την πλήρη, ουσιαστικά, συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Τρόικας σχετικά με το Μνημόνιο, αλλά και παρά τις επεξηγήσεις και διευκρινήσεις που δόθηκαν στην Τρόικα από πλευράς του Υπουργείου, παραμένουν ακόμα ανοικτά ζητήματα. Σύμφωνα με απόλυτα ενήμερη πηγή, »τα θέματα αυτά είναι αμιγώς πολιτικά, πλέον», αφού η »τεχνοκρατικού επιπέδου συζήτηση έχει ολοκληρωθεί.»

Η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα στα “πολιτικά” σημεία –δηλαδή στις κόκκινες γραμμές που θέτει το προεδρικό- περιπλέκει την ήδη πολύπλοκη κατάσταση, αφού όπως έχει διαφανεί από δηλώσεις και δημοσιεύματα διεθνώς, πολλοί είναι εκείνοι που δεν θεωρούν αγνές τις προθέσεις της Κύπρου.

Εν τω μεταξύ, είναι πλέον κοινώς αποδεκτό, ακόμα και από την ίδια την κυβέρνηση, πως είναι αδύνατο να εκπληρώσει το κράτος τις υποχρεώσεις του σε χρέος που λήγει, μισθούς και συντάξεις, μέχρι το τέλος του έτους χωρίς εκταμίευση. Γι αυτό και μοναδική οδός είναι πλέον μια ταχύτατη συμφωνία και στα λεγόμενα σημεία »πολιτικής υφής’

Advertisements

One thought on “Θύμα παρασκηνίου η Κύπρος (ΙΙ)

  1. Δηλαδή κάτι σαν πειραματόζωο είμαστε μεταξύ ΔΝΤ και Μέρκελ. Χωρίς να έχω πολλές ελπίδες, και με τον πανικό να με έχει καταβάλει, θεωρώ πως η καθυστέρηση μπορεί να μας βγει και σε καλό, κάτω από κάποιες πολύ δύσκολες συνθήκες…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s