Πίσω από τις εκλογές στις ΗΠΑ

Έγινε συνήθεια τις τελευταίες ημέρες να παρακολουθούν τα κυπριακά κανάλια τις αμερικανικές εκλογές με αναφορές στο ποσοστό των ψήφων που δίνουν στο κάθε υποψήφιο οι δημοσκοπήσεις. Οι δύο υποψήφιοι, με την πρώτη ματιά, βρίσκονταν τις τελευταίες ημέρες κοντά στο 48%.

Αυτό όμως είναι εντελώς άσχετο με το τελικό αποτέλεσμα, αφού ο νικητής των εκλογών χρειάζεται, ως γνωστό, 270 εκλέκτορες για μπορεί να ορκιστεί Πρόεδρος τον Γενάρη. Το σημαντικό είναι να κερδίσει κανείς τους εκλέκτορες της κάθε πολιτείας, έστω και με μία ψήφο. Σκεφτείτε το παράδειγμα του 1972, όταν ο ΜακΓκάβερν έλαβε το 37.5% των ψήφων που έριξαν οι Αμερικανοί, αλλά αυτό μεταφράστηκε σε μόλις 17 εκλέκτορες, έναντι των 520 που έλαβε ο Νίξον.

Αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά και οφείλονται στο ομοσπονδιακό σύστημα των ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος δεν εκλέγεται από τους Αμερικανούς, αλλά από τις πολιτείες. Πέρα όμως από το ενδιαφέρον που έχει το όλο σύστημα, ακόμα και για εμάς (ως ομοσπονδία), τα αποτελέσματα σε ορισμένες πολιτείες είναι πραγματικά εντυπωσιακά και δείχνουν πόσο βαθιά μοιρασμένη είναι η κοινωνία των ΗΠΑ.

Είναι σε γενικές γραμμές αποδεκτό πως οι Δημοκρατικοί κερδίζουν «τις ακτές», με πολιτείες όπως την Νέα Υόρκη, την Μασαχουσέτη και την Καλιφόρνια να αποτελούν σίγουρα «κάστρα», μαζί με τις Βόρειες πολιτείες όπως το Ιλινόις ή το Μίσιγκαν. Σε αυτές τις πολιτείες, δεν μπορεί να «μπει» Ρεπουμπλικάνος –και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί τα τελευταία 12 χρόνια. Στην Νέα Υόρκη, ο Ομπάμα είχε προβάδισμα ως ψες με διαφορά 60%-36%.

Στο «βορειο-ανατολικό» Βέρμοντ, η διαφορά του Ομπάμα ήταν 65%-30%, ενώ στην προοδευτική Χαβάη, το αποτέλεσμα μύριζε συντριβή, με τον Ομπάμα να προηγείται κατά 62% -33%.

ανατολικά…

Πιο εντυπωσιακή η διαφορά του Ομπάμα στην Ουάσιγκτον (όχι την πολιτεία, την πρωτεύουσα), όπου ο Ομπάμα κτυπά 87% των ψήφων –αν και η σύγκριση είναι μάλλον άδικη, αφού το DC είναι φορτωμένο με κόσμο που ο Ομπάμα διόρισε σε αυτή την περιοχή. Έστω κι έτσι, τα ποσοστά που θυμίζουν Σαντάμ Χουσέιν…

Αυτές οι διαφορές είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Δείχνουν πως σε αυτές τις περιοχές, η αμερικανική κοινωνία χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά, με υψηλά ποσοστά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μεγάλη συγκέντρωση υπηρεσιών και πυρηνικές οικογένειες. Αν αυτή ήταν «η αμερική», η εικόνα θα ήταν πραγματικά εντυπωσιακή: μια καινοτόμα, μορφωμένη, σχετικά εύπορη, προοδευτική Αμερική που σκέφτεται σοβαρά τον ρόλο της στον κόσμο και που πιστεύει πως ο ρόλος του κράτους στην οικονομία είναι να κάνει λίγα πράγματα αλλά να εποπτεύει αυστηρά. Αυτή η «αμερική» πιστεύει πως το κράτος πρέπει να ρυθμίζει τις προσωπικές επιλογές των πολιτών, αλλά οφείλει να επιτρέπει τις αμβλώσεις, τους γάμους ομοφυλοφίλων και (σε μεγάλο βαθμό) την κατανάλωση κάνναβης.

Αν όμως τα ποσοστά Ομπάμα σε αυτή την «αμερική» είναι εντυπωσιακά, τα ποσοστά του Ρόμνεϋ στις κεντρικές πεδιάδες και τον νότο της χώρας, είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά: Στην Γιούτα, ο Ρόμνεϋ καταγράφει καθαρή νίκη που αγγίζει το 70% των ψήφων. Στο Τέξας, την βάση της ρεπουμπλικανικής δύναμης κατέγραφε άνετη διαφορά 56% με 39%. Η διαφορά υπέρ του Ρόμνεϋ στο «κόκκινο» Άρκανσο που δεν ψήφισε δημοκρατικό από τον καιρό της δόξας του Κλίντον, είναι 26%. Στο αγροτικό Άινταχο, η διαφορά είναι 65%-30% και στην Οκλαχόμα 63%-32%.

Εδώ, οι δημοκρατικοί αποτελούν μια μειονότητα, σχεδόν ξένους, σε μια εντελώς διαφορετική Αμερική: βαθιά θρησκευόμενη και με ευαγγελικές διαθέσεις, αυτή η «αμερική» πιστεύει βαθιά πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να περιοριστεί και να αναβαθμιστούν οι ίδιες οι πολιτείες. Πιστεύει πως το κράτος πρέπει να φύγει από τη ζωή του πολίτη, αλλά πιστεύει πως δεν πρέπει να επιτρέπει τις αμβλώσεις και τους γάμους ομοφυλοφίλων. Θεωρεί το κράτος εχθρό του πολίτη και των ελευθεριών του και δείχνει μια παθολογική αφοσίωση σε οργανισμούς όπως το NRA, το «σωματείο»-λόμπι υπέρ της ιδιοκτησίας όπλων από τους πολίτες. Θεωρεί, ταυτόχρονα, πως υποχρέωση των ΗΠΑ είναι να εκπληρώσουν τον μεσσιανικό τους ρόλο ως «αστυνομικός της υφηλίου» και να επεκτείνουν την στρατιωτική τους παρουσία διεθνώς.

…και νότια

Οι δύο αυτές «αμερικές», ακόμα πιο διχασμένες μετά το 2001 και την προεδρία Μπους, δείχνουν ανήμπορες να συνεννοηθούν. Μιλούν διαφορετική πολιτική γλώσσα, προβάλλουν διαφορετικές αρχές και αξίες ως κυρίαρχες και αντιλαμβάνονται πολύ διαφορετικά τις σχέσεις κράτους-πολίτη, αλλά και τη σχέση ομοσπονδίας-πολιτείας.

Γι αυτό και είναι μάλλον άστοχο να κοιτάζει κανείς το αποτέλεσμα του απόλυτου αριθμού ψήφων. Εκτός από το ότι αυτό δεν κρίνει τον νικητή, κρύβει πίσω του ένα διχασμένο λαό που ζει σε διαφορετικές «χώρες».

Πρώτος ο δικός μας Sheldon Anderson

Οι διαφορές μεταξύ των ρεπουμπλικάνων και των δημοκρατικών φαίνονται και στην χρηματοδότηση της εκστρατείας των δύο υποψηφίων. Ανάμεσα στις ατομικές συνεισφορές, πρώτος υποστηρικτής του Μιτ Ρόμνεϋ, ο γνωστός μας Σέλντον Άντερσον ο οποίος, με τα έσοδα που έχει από τα καζίνα του, έδωσε 10 εκατ. δολάρια στην εκστρατεία του ρεπουμπλικάνου υποψήφιου, ενώ η γυναίκα του έδωσε άλλα 10 εκατ. δολάρια. Ο κ. Άντερσον είχε υποσχεθεί να δώσει «όσα χρειαστεί» για να εξασφαλίσει νίκη των ρεπουμπλικανών.

Ανάμεσα στις βιομηχανίες, οι ρεπουμπλικάνοι έλαβαν περισσότερα από τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την ενέργεια/πετρέλαια, από την αμυντική βιομηχανία και από την Wall Street, ενώ οι Δημοκρατικοί εισέπραξαν περισσότερα από τις συντεχνίες, τις επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Advertisements

One thought on “Πίσω από τις εκλογές στις ΗΠΑ

  1. Μιχάλη νομίζω εισέπραξε ένα ευχαριστώ για την πολιτική του ο Ομπάμα, κυρίως την οικονομική, παρά το ασταθές διεθνές περιβάλλον. Τη νίκη του τη χάρισε κυρίως ο Κουβέλης…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s