Ο Δρόμος προς το αναπόφευκτο…

 

Μετά από μπόλικη «υπομονή», μετά από αρκετή διαπραγμάτευση μεταξύ μας και μετά από καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων, η κυβέρνηση περιμένει από σήμερα να αρχίσουν να καταφθάνουν τα μέλη του κλιμακίου της Τρόικας. Όλες οι επίσημες πηγές σχολιάζουν πως «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», κάτι που, υπό λογικές περιστάσεις θα ήταν αλήθεια.

Ωστόσο, εδώ που έφθασαν τα πράματα μάλλον δύσκολα θα σωθεί ο τόπος –αν σωθεί τελικά. Τουλάχιστον μια τράπεζα είναι παντελώς χρεοκοπημένη αλλά θα λάβει κι άλλη ρευστότητα για την φάει. Οι ξένοι επενδυτές και καταθέτες έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη στην Κύπρο. Τα ρευστά του κράτους είναι πλέον στα σελίνια, αλλά «είμαστε μια χαρά» διότι η κυβέρνηση θα φάει και τα τελευταία λεφτά των ταμείων προνοίας και θα λάβει δάνεια υπό περίεργες περιστάσεις.

Θα βγάλουμε-δεν θα βγάλουμε τον Νοέμβριο, ενώ το σενάριο κάτω από το οποίο επιβιώνει χωρίς πιστωτικό γεγονός η Δημοκρατία ως το τέλος Δεκεμβρίου είναι τρομακτικό: Κι άλλα από τα ίδια.

Εν τω μεταξύ, η πραγματική οικονομία χρειάζεται μαλάξεις. Οι υποφερτές περικοπές που θα μπορούσαν να γίνονταν πριν έξι μήνες, όταν ανακοινώθηκε πως η κυβέρνηση ετοίμαζε πακέτο μέτρων, τελικά θα είναι υψηλότερες σήμερα, ενώ άπαντες θα πρέπει να αναμένουν κι άλλες περικοπές του χρόνου. Η πιστωτική συρρίκνωση – εξ αιτίας και των τραπεζιτών που έδειξαν λαιμαργία, ανεπάρκεια και έχουν ενδεχομένως και ποινικές ευθύνες- θα συνεχιστεί.

Το έλλειμμα του κράτους, σύμφωνα με τις ρητές υποσχέσεις που δίνονταν, θα ήταν 2.5%. Μετά πήγε στα 3% για λίγο, για να αυξηθεί στα 3.5%. Τον Σεπτέμβριο παραδέχτηκαν πως θα φτάσει τα 4.5%, ενώ κατ’ ιδίαν στελέχη του κράτους συμφωνούν με την Κομισιόν πως θα είμαστε τυχεροί αν μείνει στο 5.3%.

Τα λεφτά για το έλλειμμα θα τα βρούμε κόβοντας κι άλλα από την δημόσια υπηρεσία, οι υπάλληλοι της οποίας θα πρέπει να τα έχουν με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ που δεν δεχόταν τις μικρές περικοπές εξασφαλίζοντας πως θα γίνουν μεγάλες.

Όλα αυτά, τα πάθαμε για να διασωθούν ημικρατικοί οργανισμοί που είναι μεν θεωρητικά κερδοφόροι, αλλά χρωστούν στα ταμεία προνοίας τόσα λεφτά που δεν πρέπει να νομίζουν οι δικαιούχοι πως θα πάρουν τις συντάξεις που φαντάζονται. Τα πάθαμε να σώσουμε μια ΑΤΑ που το ίδιο το ΑΚΕΛ αποκαλούσε άδικη εδώ και 20 χρόνια, αλλά μόνο στα συνέδριά του, ποτέ δημοσίως.

Παρόμοια λογική ήταν και στον 13ο μισθό, που είναι 7.7% του συνολικού εισοδήματος: Για να τον σώσουν όλοι αυτοί που «πονούν τους εργαζόμενους», έδωσαν 15% και μάλλον οι περικοπές θα πάνε στο 25% ως του χρόνου έτσι καιρό, χωρίς να υπολογίζονται οι μαζικές απολύσεις που είναι πλέον αναπόφευκτες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και μπράβο.

Όλοι πάνω

Για να μην στοχευτούν οι κοινωνικές δαπάνες, θα κοπούν πλέον οριζοντίως και δραστικά. Η λίστα αυτή είναι ατέλειωτη.

Παρά τις γενναίες προσπάθειες του Υπουργού Οικονομικών με την Τρόικα, ουδείς τον λαμβάνει υπόψη στην κυβέρνηση.

Η Τρόικα έρχεται τώρα για να μας πει πως οι συζητήσεις πρέπει να συεχιστούν και μόνο με δραματικές εξελίξεις θα προλάβουμε μια συμφωνία ως τις 18 του μηνός, όταν θα φύγουν, κυρίως διότι όλα αυτά τα θέματα βαφτίστηκαν «πολιτικής υφής» από ένα Πρόεδρο που αποκάλεσε αχάμπαρους τον πρώτο και τον τρίτο Υπουργό Οικονομικών του.

Πλέον, το ΔΝΤ θέτει ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους μας και αναζητούνται λύσεις. Οι γερμανοί, έχοντας μυριστεί ψόφιο, ρίχνουν στο τραπέζι το θέμα των Ρώσων (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και προειδοποιούν πως δεν θα πληρώσουν αυτοί για τους ολιγάρχες ή για τα άλλα κόλπα που προωθούν κάτω από το τραπέζι στην κυβέρνηση εις βάρος του τόπου. Το δάνειο αυτό, το οποίο δεν θα έρθει διότι δεν είναι βλάκες οι Ρώσοι, προωθείται ακόμα παρόλο που μοναδικός του αντικειμενικός στόχος είναι να μην χαθούν άλλοι ψωροψήφοι για το ΑΚΕΛ, έστω κι αν αυτό θα γίνει εις βάρος του τόπου.

Εν τω μεταξύ, οι δηλώσεις Σόιμπλε πως το θέμα της Κύπρου οδεύει προς το 2013, είναι απόλυτα συμβατές με τις πράξεις της κυβέρνησης που όταν λέει πως «είμαστε πολύ κοντά αλλά έμειναν κάτι πολιτικής υφής θέματα», εννοεί πως δεν θέλει να κάνει τα αυτονόητα και επιμένει σε μια στάση αμφιβόλου νοημοσύνης.

Από αύριο αρχίζουν οι συζητήσεις με την Τρόικα. Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει αρκετά για να μας φέρει μπροστά στην καταστροφή. Αν υπάρχει ελπίδα, αυτή είναι πλέον πως το γεγονός ότι έχουμε παττίσει εντελώς, θα ανοίξει τα μυαλά ορισμένων κολλημένων που επιμένουν με το λεξιλόγιο του Τσίπρα και τις πολιτικές που θυμίζουν το «Περιμένοντας τον Γκοντό»

Γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και κάτω τα ξερά σας από τα λεφτά του φυσικού αερίου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s