Μεγάλωσε η απόσταση με την Τρόικα

Κύριο ερωτηματικό η στάση του προεδρικού

Συνεχίζονται οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα αλλά δεν διαφαίνονται προοπτικές συμφωνίας στο επόμενο διάστημα, παρά την σύγκλιση που έχει σημειωθεί.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, βασικό ζήτημα που παραμένει είναι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, ένα θέμα στο οποίο επιμένει το ΔΝΤ. Προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας είναι να εξασφαλιστεί συμφωνία η οποία να μεταθέτει για τις αρχές του 2014 την αύξηση των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων των τραπεζών στο 10%. Η προσπάθεια αυτή, η οποία συμπεριλαμβάνει ρητές απαιτήσεις από τις τράπεζες για συνέχιση της πορείας εξυγίανσης τους κάτω από αυστηρούς όρους, φέρεται να έχει «κερδίσει» την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα μπορεί να κερδηθεί χρόνος μέχρις ότου να είναι πλέον πιθανή η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που δεν θα επηρεάσει το δημόσιο χρέος της Κύπρου και θα διασκεδάσει τις ανησυχίες του ΔΝΤ. Ωστόσο, στόχος του ΔΝΤ είναι να επισπεύσει από πλευράς της ΕΕ το πρόγραμμα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης και όχι μόνο να κερδηθεί χρόνος μέχρι το 2014. Πηγές αναφέρουν πως η ενδιάμεση λύση περνά μέσα από την χαλάρωση της θέσης της Γερμανίας, ούτως ώστε να προχωρήσει ταχύτερα η Τραπεζική Ένωση, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για ταχύτερη άμεση ανακεφαλαιοποίηση από τον ΕΜΣ.

Εν τω μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται η τελική έκθεση της PIMCO, η οποία θα καταδείξει και το τελικό μέγεθος του προβλήματος και θα «χρωματίσει» έτσι την όλη συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους. Η έκθεση της PIMCOδεν αναμένεται πριν το τέλος του έτους, γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα και καθιστά επιτακτική μια επιτυχία στις προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας να πείσει τα μέλη της Τρόικας για την ανάγκη να κερδηθεί λίγος –έστω- χρόνος για την Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα θα παραχωρηθεί πίστωση στην Κύπρο- η οποία ωστόσο δεν θ εκταμιευθεί.

Ωστόσο, πολλά άλλα σημεία παραμένουν ανοικτά, με αποτέλεσμα να μην θεωρείται πλέον εύκολη η σύναψη συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται πως, εάν δεν εξασφαλίσει ουσιαστική στήριξη η Κύπρος μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, πρέπει πλέον να αναμένεται στάση πληρωμών και πιστωτικό γεγονός, ενώ είναι πλέον πολύ πιθανό μισθοί και συντάξεις να μην πληρωθούν από το κράτος.

Η τρόικα επιμένει σε σημεία που η ίδια θεωρεί «αυτονόητα» αλλά αποτελούν κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη μια συμφωνία. Τόσο η αναθεώρηση της ΑΤΑ όσο και οι ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών (οι οποίοι είναι μεν κερδοφόροι αλλά πάσχουν λόγω της τεράστιας τρύπας των συνταξιοδοτικών τους) αποτελούν «σκληρή προϋπόθεση» για την Τρόικα. Το ίδιο ισχύει και για το συνταξιοδοτικό του δημοσίου, όπου τα μέλη της Τρόικας αναζητούν μια άμεση λύση.

Τέλος, δεν έχουν ακόμα εξασφαλιστεί τα επιπλέον 200 περίπου εκατ. ευρώ (λίγο άνω του 1.1% του ΑΕΠ)  που θα πρέπει να περιληφθούν στην εξοικονόμηση του κράτους. Παρά τις διαβεβαιώσει πως αυτά τα λεφτά «θα βρεθούν», δεν φαίνεται πως κάτι τέτοιο έχει γίνει, στο παρόν στάδιο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s