Ανοικτός ο δρόμος προς την βιωσιμότητα

Μεγαλύτερο ερωτηματικό παραμένει η «πολιτική διάσταση» των διαπραγματεύσεων

Αισιοδοξία εκπέμπουν στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας με την Τρόικα σχετικά την βιωσιμότητα του χρέους. Όπως έγραψε εκτενέστερα η «Κ» την περασμένη Κυριακή, η λύση που προωθείται σχετίζεται άμεσα με την αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, η σκέψη που προωθείται από την Κεντρική Τράπεζα έχει να κάνει με την παράταση του χρόνου που θα δοθεί στις τράπεζες για αύξηση των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων στο 10%, μέχρι το α’ τρίμηνο του 2014, όταν θα μπορεί πλέον ο Μηχανισμός Σταθερότητας να παραχωρήσει άμεση ανακεφαλαιοποίηση στα τραπεζικά ιδρύματα. Με αυτό τον τρόπο, θα αποφευχθεί η αύξηση του δημόσιου χρέους σε επίπεδα που κρίνονται ως μη βιώσιμα.

Μετά τις χτεσινές συναντήσεις, προέκυψε πως «σχετικά εύκολα θα μπορεί να ολοκληρωθεί συμφωνία» με την Τρόικα, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποδέχεται ένα χρονοδιάγραμμα με ενδιάμεση αύξηση του ορίου των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων στο 9% μέσα στο 2013, και με τελική αύξηση του ορίου στο 10% μέσα στο 2014 –ενδεχομέως στο τέλος του α’ τριμήνου.

Μια τέτοια λύση θα διασκεδάσει πλήρως τις ανησυχίες που εκφράζει το ΔΝΤ σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους, ενώ ταυτόχρονα «εξυπηρετεί» και τις δικές του πολιτικές σκοπιμότητες που έχουν να κάνουν στην άσκηση πιέσεων προς την ΕΕ (και δη προς την Γερμανία) για επιτάχυνση των προϋποθέσεων για ενεργοποίηση της Τραπεζικής Ένωσης.

Με τα πιο πάνω δεδομένα, πλέον η προσοχή στρέφεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην «πολιτική» πλευρά των διαπραγματεύσεων. Με τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια να δημιουργούν έντονες ανησυχίες κατά πόσον έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε συμφωνία με την Τρόικα, ή όχι. Κι αυτό, διότι τα θέματα που απομένουν (πέρα από την επιπλέον δημοσιονομική διόρθωση κατά 200 εκατ. ευρώ που παραμένει) αφορούν στα σημεία που κρίνονται μεν ως απαραίτητα, αλλά θεωρούνται ως «κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση.

Ανάμεσά τους είναι και η ιδιωτικοποίηση (ή μετοχοποίηση) ημικρατικών οργανισμών που είναι εξ όψεως κερδοφόροι αλλά υποφέρουν από τις ισχυρές πιέσεις που τους ασκούν τα συνταξιοδοτικά τους προβλήματα, η ΑΤΑ και το συνταξιοδοτικό στο δημόσιο

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s