Είκοσι φορές σε έξι μήνες…(!)

Η απώλεια της αξιοπιστίας της κυβέρνησης δεν περιορίζεται στα ξένα μέσα επικοινωνίας και τους ξένους επενδυτές, ούτε εξαντλείται στους Γερμανούς πολιτικούς. Πίσω από το γεγονός –πλέον– πως έχει χαθεί η εμπιστοσύνη σε δηλώσεις, υποσχέσεις και χρονοδιαγράμματα της κυβέρνησης, καταγράφεται μια σειρά από υποσχέσεις που «έπεσαν έξω» και μάλιστα εντυπωσιακά.

Ως επιστέγασμα των εξελίξεων του τελευταίου εξαμήνου, ήρθε η απόλυτη επιβεβαίωση από πλευράς της κυβέρνησης, πως η Κύπρος θα ήταν σε θέση να πάρει στο αυριανό Eurogroup τη συμφωνία που θα είχε εξασφαλίσει με την Τρόικα για το κυπριακό Μνημόνιο, ούτως ώστε αυτό να εγκριθεί, χωρίς μακρά συζήτηση, στη σκιά των διαβουλεύσεων για την Ισπανία. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε, όπως είχε τονιστεί δημοσίως, να γίνει η πρώτη εκταμίευση από την Τρόικα εντός Δεκεμβρίου, όταν η ρευστότητα του κράτους θα ήταν σε οριακό σημείο.

Όπως είναι πλέον ξεκάθαρο, όμως, όχι μόνο δεν μπορεί να «πάρει» στο Eurogroup μια συμφωνία με την Τρόικα αύριο η κυβέρνηση, αλλά τουναντίον η ουσιαστική συζήτηση μόλις που θ’ αρχίζει από αύριο.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό σημείο ήταν οι επίμονες διαβεβαιώσεις πως η κάθοδος της Τρόικας θα ήταν τυπικού χαρακτήρα αφού έχουν ήδη συμφωνηθεί –μέσα από τηλεδιασκέψεις– τα βασικότερα στοιχεία του Μνημονίου της Κύπρου. Όπως είχε σημειωθεί, παρέμεναν μέχρι τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, μόνο «4 με 5 σημεία» τα οποία ήταν «πολιτικής υφής» και τα οποία θα μπορούσαν να «κλείσουν» μέσα σε μερικές ώρες, όταν θα ερχόταν η Τρόικα. Αυτή η θέση έχει, επίσης, διαψευστεί, αφού τα σημεία που παραμένουν για να συμφωνηθεί το Μνημόνιο είναι πολλά, ενώ η διαπραγμάτευσή τους είναι κάθε άλλο παρά τυπικής διαδικασίας. Ουσιαστικά, η πρόοδος που φερόταν να είχε επιτευχθεί τις τελευταίες εβδομάδες μέσα από τις τηλεδιασκέψεις με την Τρόικα, δεν επαληθεύεται.

Είναι, μάλιστα, αποκαλυπτικές οι δηλώσεις, τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και από την Τρόικα, πως στόχος της επίσκεψης του κλιμακίου της δεύτερης στην Κύπρο είναι η «επίτευξη συγκλίσεων» μια έκφραση που χρησιμοποίησαν και οι δύο πλευρές και προδίδει πως η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών είναι ακόμα ουσιαστική.

Πάντως, σημειώνεται πως οι πρώτες «μετά βεβαιότητας» δηλώσεις σχετικά με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Τρόικα έκαναν λόγο για συμφωνία «ώς τα τέλη Ιουλίου», με την πρώτη εκταμίευση να γίνεται εντός Αυγούστου. Ωστόσο, και ενώ η Τρόικα είχε δώσει στην κυβέρνηση τις αρχικές της προτάσεις στα τέλη Ιουλίου, οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης καθυστέρησαν σχεδόν τρεις μήνες.

Τα παραδείγματα αυτά δεν είναι παρά τα τελευταία μιας μακράς σειράς δηλώσεων και υποσχέσεων οι οποίες εκ των υστέρων αποδείχθηκαν εντελώς αναξιόπιστες. Υπενθυμίζεται πως το πακέτο μέτρων ύψους 150 με 200 εκατ. ευρώ για τη συγκράτηση του ελλείμματος θα ήταν έτοιμο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στα τέλη Μαΐου. Στη συνέχεια, το χρονικό σημείο παρουσίασής του παρατάθηκε ώς το «πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη».

Στα τέλη Αυγούστου, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως το πακέτο ήταν σχεδόν έτοιμο, δίνοντας μάλιστα και κάποιες λεπτομέρειες για ύψος του πακέτου, το οποίο θα εξοικονομούσε περίπου 1 εκατ. μονάδα του ΑΕΠ από τις κρατικές δαπάνες. Το πακέτο, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις, θα ήταν έτοιμο στις αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά ως σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί, προφανώς διότι το Μνημόνιο έχει «απορροφήσει» το πακέτο.

Τέσσερεις υποσχέσεις μέσα σε πέντε μήνες έχουν διαψευστεί πλήρως, ενώ είναι άξιο απορίας, γιατί ανακοινωνόταν το πακέτο ακόμα και μετά που είχε ξεκαθαρίσει πως αυτό δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ανεξάρτητα από το Μνημόνιο. Η «Κ» είχε τότε γράψει πως θα ήταν αδύνατο να επιτύχει τον δεδηλωμένο του στόχο το πακέτο για το έλλειμμα, αφού είχε αρχικά σχεδιαστεί για να επιφέρει εξοικονομήσεις σε διάστημα έξι μηνών. Όταν επανήλθε, μας είχε λεχθεί πως το ίδιο ύψος εξοικονομήσεων θα ήταν δυνατό μέσα σε τρεις αντί έξι μήνες, χωρίς, ωστόσο, να έχει αλλάξει ριζικά το περιεχόμενο του πακέτου. Τονίσαμε τότε πως οι δηλώσεις και εκτιμήσεις δεν μπορούσαν παρά να είναι ψευδείς, αφού εκ των πραγμάτων το πακέτο ήταν με απόλυτη βεβαιότητα εκτός στόχων.

Η συνεχής επανάληψη υποσχέσεων οι οποίες δεν επαληθεύτηκαν ουσιαστικά ποτέ, δημιουργεί πλέον σοβαρότατα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση τα θέματα της οικονομίας. Εάν δεν γίνονται εσκεμμένα ψευδείς δηλώσεις, τότε η μοναδική άλλη εξήγηση είναι πως επικρατεί πλήρης ασυνεννοησία και χάος εντός του κυβερνητικού σχήματος, το οποίο αδυνατεί να κυβερνήσει.

Advertisements

2 thoughts on “Είκοσι φορές σε έξι μήνες…(!)

  1. Αντιπολιτευόμενε καλό το υπονοούμενο :-). Δυστυχώς όμως ο μεγάλος μακαρίτης ( κατά τον Στροβολιώτη) άφησε πολλές παρακαταθήκες στον διψασμένο-σαν-σκυλάκι-για-εξουσία Χριστόφια. Θυμάσε την τακτική του Μπούργκενστοκ; Αυτήν ακριβώς εφαρμόζει ο Χριστόφιας. ΤΑΣΣΟΣ: Δεν διαπραγματεύτηκε το σχέδιο Αννάν και έτρεχαν οι υπόλοιποι να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Διέρρεε ό,τι ήθελε για το σχέδιο και ήταν όλα αρνητικά και ήθελαν όλοι (!) μα όλοι οι ξένοι » να μας γονατίσουν»-κόμπλεξ,χα;- Προετοίμασε τόσο καλά το έδαφος μέσα από τα παπαγαλάκια δημοσιογράφους σε «δικά του» ΜΜΕ που στο τέλος ο κόσμος έβγαλε απο μόνος του τα μάτια του δικαιώνοντας πανυγηρικά τον ρατσιστή και δογματικό Τάσσο Παπαδόπουλο. Ουδέποτε αρνήθηκε πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ αλλά έκμνε ό,τι μπορούσε να την σαμποτάρει! ΧΡΙΣΤΟΦ: Δεν θέλει να ακούσει κουβέντα για την ΤΡόΙκα και πολύ αμφιβάλλω αν κατάλαβε έστω και μια από τις προτάσεις της. Κωλυσιεργεί ενώ εντω μεταξύ » επακκέταρε» τον Καζαμία γιατί δεν άκουεν και έχει και τον Στέφανο να βγαίνει και να λαλεί του κόσμου τις ψευτιές για το πόσο…..γρήγορα εργάζονται για το ζήτημα .((Περσιάνη, πολλά σωστές οι επισημάνσεις σου).Ο Πρόεδρος να χαριεντίζεται και να δηλώνει αποφασισμένος να κατεβεί στους δρόμους μαζί με τον κόσμο κατά της τρόϊκας την οποίαν ο ΙΔΙΟΣ εκάλεσεν και την οποίαν ο ίδιος μας ανάγκασε ως κράτος να καλέσουμε!Άρχισαν να προετοιμάζουν τον κόσμο της ΠΕΟ ότι ο Πρόεδρος αποκλείεται να υπογράψει μνημόνιο, διότι ως σύντροφος δεν» πάει το σιέριν του».
    Το θέμα είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις ο Χριστόφιας και το κόμμα του ΕΒΓΑΛΑΝ ή ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ την ουρά τους έξω και θα την πληρώσει πάλι η Κύπρος! Και θα φκούν και που πάνω για να μας αναλύσουν την νέα τάξη πραγμάτων και την νέας μορφής ταξική πάλη που θα πρέπει να κάνουμε… εν τω μεταξύ το Πουλάκι ΤΣΙΟΥ …..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s