Μνημόνιο: Ματ Δημητριάδη στον Χριστόφια

Η συμφωνία Κεντρικής Τράπεζας – Τρόικας αποτελεί κίνηση ματ στην κυβέρνηση αφού καθιστά πλέον επιτακτική την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Τρόικα εντός ημερών

Η συμφωνία μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και της Τρόικας σχετικά με την αύξηση των βασικών ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική για την βιωσιμότητα του χρέους. Η συμφωνία προβλέπει πως η αύξηση των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων δεν θα φτάσει στο όριο του 10%, αλλά θα περιοριστεί το 9%,με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2013.

Άδειασε την κυβέρνηση ο Πανίκος, αφού η συμφωνία που έκλεισε με την Τρόικα αφαιρεί το τελευταίο άλλοθι για «να περιμένουμε»

Όπως πολλές φορές έγραψε η «Κ», η συμφωνία επιτρέπει «αναστολή» των πληρωμών από την Τρόικα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέχρι ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο ελπίζεται πως θα μπορεί η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει μέσω ESM.Με αυτό τον τρόπο, το δημόσιο χρέος θα μπορεί να συγκρατηθεί σε επίπεδα που μπορούν να κριθούν ως βιώσιμα, επιτρέποντας έτσι «τόνωση» της εμπιστοσύνης που θα δείξουν στην Κύπρο οι αγορές.

Εν τω μεταξύ, η Κύπρος θα λάβει «πίστωση» για τις υπολογιζόμενες συνολικές ανάγκες του δημόσιου και του τραπεζικού τομέα, αλλά δεν θα γίνουν εκταμιεύσεις μέχρις ότου ολοκληρωθεί το χρονικό ορόσημο της 31ης Δεκεμβρίου2013.

Τα πιο πάνω συνεπάγονται πως δε υφίσταται πλέον, ουσιαστικά, καμία ανάγκη να περιμένουν κυβέρνηση και Τρόικα την ολοκλήρωση της έρευνας PIMCO σχετικά με το τραπεζικό σύστημα και το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που θα χρειαστεί.

Σημειώνεται, ωστόσο, πως η συμφωνία της Κεντρικής με την Τρόικα δεν πρέπει να θεωρείται «κλειδωμένη», αφού η όλη άσκηση των διαπραγματεύσεων τελεί υπό το καθεστώς του «ουδέν συμφωνήθηκε μέχρι να συμφωνηθούν όλα». Έτσι, η μπάλα επιστρέφει για τα καλά στα καυτά θέματα που αφορούν στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, όπως την ΑΤΑ, το συνταξιοδοτικό, την μεταρρύθμιση του ΤΚΑ και την ιδιωτικοποίηση των προβληματικών ημικρατικών οργανισμών.

Η συμφωνία συνεπάγεται επίσης πως δεν θα χρειαστεί απότομη και ογκώδης απομόχλευση στις τράπεζες. Συνεπάγεται, ωστόσο, πως η περίοδος της απομόχλευσης θα συνεχιστεί για ένα παρατεταμένο διάστημα που θα φτάνει μέχρι και το2014. Έτσι, ενώ λύνονται πολλά προβλήματα από την συγκεκριμένη συμφωνία, ταυτόχρονα «εξασφαλίζεται» πως θα συνεχιστεί η ύφεση λόγω της πιστωτικής συρρίκνωσης στην οικονομία για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Η παράταση της ύφεσης, ωστόσο, λύνει τα χέρια της κυβέρνησης η οποία δεν μπορεί πλέον να αισθάνεται πως έχει «εγκλωβιστεί» από το τραπεζικό σύστημα στις διαπραγματεύσεις για το Μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση, η παράταση κερδίζει χρόνο και για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της Λαϊκής.

Η καταρχήν συμφωνία με την Τρόικα πιστώνεται στην Κεντρική Τράπεζα ως μια πολύ σημαντική επιτυχία στην όλη προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος. Αφαιρεί, ωστόσο, και την τελευταία δικαιολογία για καθυστερήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και καθιστά αδικαιολόγητη την παράταση των συζητήσεων με την Τρόικα.

Συνολικά, η κατ’ αρχήν συμφωνία της Κεντρικής με την Τρόικα, εκτός από την παράταση της αύξησης των βασικών Ιδίων Κεφαλαίων στο 9% στο τέλος του 2013, περιλαμβάνει επίσης:

Συνεργατικά: Όπως έγραψε προ μηνός η «Κ», την υιοθέτηση μοντέλου τύπου Rabobak για τα Συνεργατικά, με ανεξάρτητο επόπτη ο οποίος θα υπάγεται στην Κεντρική. Τα μη βιώσιμα Συνεργατικά, αντί να κλείσουν, θα απορροφηθούν από υγιή ιδρύματα.

Εκποιήσεις: Οι εκποιήσεις των εξασφαλίσεων για τα δάνεια θα μπορούν να αρχίσουν 18 μήνες μετά την κατηγοριοποίηση του δανείου ως αποτυχόν (24 μήνες για την πρώτη κατοικία). Ωστόσο, ο όρος αυτός θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2014 και όχι άμεσα.

Αξιόγραφα: Μετατροπή τους σε κεφάλαιο (μετοχικούς τίτλους) αλλά με αποδοχή από την Τρόικα δύο σημείων:
Θα μπορεί να δοθεί «χρύσωμα του χαπιού» από τις τράπεζες, ενώ θα υπάρχει και ρητή αναγνώριση πως υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι παρατυπίες που έγιναν από πλευράς των τραπεζών δικαιολογούν την μη μετατροπή

Advertisements

2 thoughts on “Μνημόνιο: Ματ Δημητριάδη στον Χριστόφια

  1. ok?
    Νταξει?Αρα εσιει αδικο ο σοιμπλε!!!Μες στη βτομαδα εννα υπογραφει μαλλον….
    Ο Πανικκος αθκιασε τον Προεδρο ή ο Σοιμπλε τους δηθεν ειδημονες δημοσιογραφους?
    Ο ΑΝΝΑΝστασιαδης δεν γλιτωνει που την τζιζα …Τζιαι τοτες να δουμε λαικισμο ,αν το παιρνει , να καμει…
    Διοτι προεδρος εν τζιαι ναν ο χριστοφκιας.Ενννα το τομαρι του!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s