Οι Γερμανοί μας στέλνουν μηνύματα…

«Η κυβέρνηση Μέρκελ δεν συμμερίζεται τις απόψεις που εξέφρασαν πρόσφατα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο». Αυτό το μήνυμα στέλνουν πηγές, οι οποίες επιμένουν ταυτόχρονα πως το σημαντικότερο στοιχείο που θα πρέπει να κρατήσει η Κύπρος είναι ότι την τελική απόφαση για το Μνημόνιό της θα την λάβει το κοινοβούλιο της χώρας και όχι η ίδια η κυβέρνηση.
«Η εμπλοκή της Γερμανίας στην προσπάθεια διάσωσης της Κύπρου προέκυψε μετά από αίτημα της Κύπρου για να σωθεί», επισημαίνουν.

Όπως είναι γνωστό, το Μνημόνιο θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της Γερμανίας, όπου έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζονται διαφωνίες για τον χειρισμό του όλου θέματος από την κυβέρνηση Μέρκελ. Γι’ αυτό, εξάλλου, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, και οι πιο «δυνατές φωνές» προέρχονται από τον χώρο των Σοσιαλδημοκρατών της αντιπολίτευσης και όχι από την κυβερνητική παράταξη. Με τις εκλογές στη χώρα να επίκεινται τους επόμενους μήνες και με την ίδια τη γερμανική οικονομία να δείχνει ήδη σημάδια κόπωσης, η αντιπολίτευση έχει αρχίσει να εκφράζει την αντίθεσή της στους «χλιαρούς» χειρισμούς της κυβέρνησης.

Γι’ αυτό και τα σχόλια που εκφράζονται στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα αποτελούν ουσιαστικά επίθεση κατά της «φυσιολογικής» πορείας των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Σε ερώτηση της «Κ», άλλη καλά ενημερωμένη πηγή σχολίασε πως όταν αναφέρουν πως η διάσωση της Κύπρου αποτελεί χρηματοδότηση των Ρώσων ολιγαρχών, αυτή είναι μια ξεκάθαρη θέση εναντίον της κυβερνητικής στάσης, η οποία προωθεί τη διάσωση της Κύπρου. 
Σε ερώτηση κατά πόσον ευσταθούν οι αναφορές του περιοδικού Der Spiegel πως οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν προειδοποιήσει με έκθεσή τους πως η διάσωση της Κύπρου θα στηρίξει Ρώσους ολιγάρχες, η ίδια πηγή σχολίασε πως η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να σχολιάσει την έκθεση των υπηρεσιών (BNP) παρά μόνο στην αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου της Bundestag.

«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, και για να κινητοποιηθεί η στήριξη προς ένα πακέτο διάσωσης, είναι πλέον μια σημαντική υποχρέωση να απαντήσουμε όλες τις σχετικές ερωτήσεις που μπορεί να θέσουν τα εθνικά κοινοβούλια στις χώρες-μέλη της Ε.Ε.», σχολίασε η ίδια πηγή, καταλήγοντας πως «οι βουλευτές στην Ευρώπη θα έχουν τον τελικό λόγο για την όποια βοήθεια θα λάβει η Κύπρος».

ηγές κοντά στη γερμανική διπλωματία σχολιάζουν πως οι Γερμανοί ανησυχούν πως η δημιουργία «αδίκως» ενός αντιγερμανικού αισθήματος στην Κύπρο θα δυσκολέψει την όλη προσπάθεια της κυβέρνησης Μέρκελ να «κλείσει το θέμα της Κύπρου με ένα Μνημόνιο που να λύνει το πρόβλημα». Εξάλλου, από τα σχετικά σχόλια προκύπτει πως μια καταψήφιση του Μνημονίου της Κύπρου στην Bundestag θα αποτελούσε μια σαφή ήττα της κυβέρνησης Μέρκελ και προπομπό νέων προβλημάτων για τους Χριστιανοδημοκράτες στις επερχόμενες εκλογές. «Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως τα συμφέροντα της σημερινής κυβέρνησης στο Βερολίνο είναι πλήρως ταυτισμένα με εκείνα της Κύπρου», σχολίασε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s