D-Day σήμερα για την οικονομία

Τις πιο κρίσιμες του αποφάσεις καλείται να λάβει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα πρέπει να κρίνει κατά πόσον θα υπογράψει το Μνημόνιο ή θα προχωρήσει στην «πυρηνική επιλογή», παραδίδοντας τα κλειδιά του Προεδρικού στον Γιαννάκη Ομήρου στις 3 Ιανουαρίου.

Δύσκολη ήταν η ψεσινή νύχτα για τους τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι βρέθηκαν προ του φάσματος της αποτυχίας στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα. Ακόμα και η συμφωνία στην οποία έφτασε η Κεντρική Τράπεζα με τη Τρόικα, τέθηκε εκ νέου στο τραπέζι, με την κυβέρνηση να απαιτεί επαναδιαπραγμάτευση σε σημεία όπως την εκποίηση των ακινήτων. Το συγκεκριμένο σημείο προκάλεσε χτες μεγάλη ανησυχία, διότι η συμφωνία Κεντρικής-Τρόικας ήταν αρκετά ικανοποιητική, αφού παρείχε προστασία στην πρώτη κατοικία.

Όλα αρχίζουν εδώ…

Πάντως, ερωτηματικά παραμένουν ως προς το κατά πόσον η δικαιοσύνη, στην σημερινή της κατάσταση, θα μπορεί, ούτως ή άλλως, να ολοκληρώσει τις δικαστικές διαδικασίες για να γίνονται ταχύτερα οι εκποιήσεις.

Την ίδια ώρα, η συνάντηση σήμερα των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό σηματοδοτεί το τέλος της παρούσας φάσεις των διαπραγματεύσεων. Εικάζεται πως στην σύσκεψη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τονίσει πως ο ίδιος δεν μπορεί να συμφωνήσει με το Μνημόνιο ως έχει, αλλά θα προχωρήσει σε συμφωνία εάν το επιθυμεί το Εθνικό Συμβούλιο. Ουσιαστικά θα αποποιηθεί της προεδρικής ευθύνης, ρίχνοντας την απόφαση που οφείλει να λάβει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις πλάτες των πολιτικών αρχηγών.

Η στάση που θα τηρήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται πως θα εξαρτηθεί και από την τελική εικόνα που θα έχουν από την ίδια την Τρόικα. Η ήδη παρατεταμένη καθυστέρηση έχει ήδη καταστήσει την στάση πληρωμών (συμπεριλαμβανομένων των μισθών και συντάξεων) ένα πολύ ορατό ενδεχόμενο για τον Δεκέμβριο, ενώ και ένα πιστωτικό γεγονός –με ανυπολόγιστες συνέπειες- είναι επίσης ορατό. Οι καθυστερήσεις που καταγράφηκαν, αλλά και το «κόλλημα» σε σημεία που δεν έχουν παρά πολιτικό αντίκρισμα (όπως την ΑΤΑ) δεν επιτρέπει περαιτέρω καθυστέρηση και είναι πλέον ξεκάθαρο πως δύσκολες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν.

Εν τω μεταξύ, οι τελικές αντιπροτάσεις της κυβέρνησης προς την Τρόικα παραμένουν αδιευκρίνιστες, καθώς αυτές ολοκληρώθηκαν αργά ψες στο Υπουργείο Οικονομικών και επιβλήθηκε –φυσιολογικά- blackout πληροφόρησης στο όλο θέμα.

Ωστόσο, τα σημεία στα οποία διαφωνεί η κυβέρνηση έχουν πλέον ξεκαθαρίσει:

ΑΤΑ
Εκτός από την κατά 50% καταβολή της ΑΤΑ μετά την λήψη του προγράμματος που θα συμφωνηθεί, η Τρόικα ζητά και την αλλαγή του «καλαθιού» επί του οποίου υπολογίζεται η ΑΤΑ. Η θέση αυτή δεν είναι καθόλου παράλογη, αλλά υφίσταται ακόμα διαφωνία με την κυβέρνηση.

Συνταξιοδοτικό 
Η Τρόικα ήγειρε το θέμα της κατάργησης των κρατικών εισφορών (4.3%) στο ΤΚΑ. Αυτό συνεπάγεται αύξηση των εισφορών, μείωση των δικαιωμάτων, ή κάποιο συνδυασμό και των δύο. Θα μειώσει ωστόσο το βάρος στα δημόσια οικονομικά.

Η Τρόικα επιθυμεί επίσης την διαγραφή του χρέους του κράτους προς το ΤΚΑ, μια κίνηση που προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις, αλλά αποτελεί, ουσιαστικά, “σιγίρισμα” των βιβλίων του ΤΚΑ. ΑΠό τη στιγμή που το κράτος είναι χρεοκοπημένο, θα ήταν παράλογο να αναμένεται πως θα μπορεί να καταβάλει τα 7.2 δισ. που χρωστάει εάν αυτό αποδειχθεί αναγκαίο για την βιωσιμότητα του ΤΚΑ. Στην πραγματικότητα, η διαγραφή του “μη εξυπηρετούμενου δανείου” δεν αλλάζει την κατάσταση στο ΤΚΑ, το οποίο παραμένει εξαιρετικά προβληματικό, άσχετα με τις περί του αντιθέτου δηλώσεις που γίνονται συχνά.

Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65, αλλά η Τρόικα ζητά μόνιμο “μηχανισμό” προσαρμογής του ορίου, με βάση το προσδόκιμο ζωής. Κι αυτή η θέση δεν είναι παράλογη.

Ιδιωτικοποιήσεις
Στόχος για την Τρόικα είναι να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις για να μειωθεί το χρέος, μια θέση μάλλον αντίθετη με την κοινή λογική. Εξάλλου, οι ημικρατικοί οργανισμοί δεν έχουν αρκετά υψηλή καθαρή παρούσα αξία για να αποφέρουν μεγάλα έσοδα, εάν λάβει κανείς υπόψη τις υποχρεώσεις τους στο συνταξιοδοτικό, οι οποίες “κρύβονται” στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ωστόσο, η ιδιωτικοποίηση μπορεί να διορθώσει πολλά προβλήματα, όπως την εντυπωσιακά αναποτελεσματική λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρισμού της ΑΗΚ, το οποίο χρηματοδοτείται παράτυπα και με την ανοχή της ΡΑΕΚ από τα έσοδα της παραγωγής. Τέτοιες διορθώσεις θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών και απεμπλοκή του κράτους από πολύ μεγάλες και αχρείαστες δαπάνες.

Πάντως, η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ και το κλείσιμο ορισμένων αχρείαστων ημικρατικών.

Φυσικό Αέριο
Η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για την τόνωση της ανάπτυξης, κάτι που δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες να λειτουργήσει, ενώ θα ασκήσει και πιέσεις στα επιτόκια. Η Τρόικα επιμένει πως τα χρήματα αυτά θα πρέπει να αφιερωθούν στην μείωση του χρέους. Η αντιπρόταση της κυβέρνησης είναι πως θα πρέπει να ακολουθηθεί “το Νορβηγικό μοντέλο”, ενώ μια δεύτερη, ψεσινή, σκέψη, ήταν να παραχωρηθούν τα κέρδη από τους ημικρατικούς στο χρέος (εφόσον δεν θα ιδιωτικοποιηθούν) στην θέση των εσόδων από το φυσικό αέριο που θα “πέφτουν” στην οικονομία. Η σκέψη της κυβέρνησης θα δημιουργούσε πληθωριστικές πιέσεις και πιέσεις στα επιτόκια, χωρίς να υπόσχεται πολλά ως προς την ανάπτυξη. Και αυτή η θέση της Τρόικας είναι λογική, ενώ συνάδει και την λογική της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, αφού η μείωση του χρέους θα μειώσει το βάρος που θα σηκώσουν οι επόμενες γενιές.

Από την Καθημερινή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s