Συμφωνία. Και τώρα τα δύσκολα…

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο κατέληξαν χθες βράδυ η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης και η Τρόικα. Τι προνοούν οι βασικές διατάξεις του κυπριακού μνημονίου στήριξης που συμφωνήθηκε επι της αρχής μεταξύ Κυπριακής Κυβέρνησης – Τρόικας, ειδικά για το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, τη cyta, το φυσικό αέριο, την ΑΤΑ αλλά και το συνολικό ύψος των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Κυριολεκτικά στο παρα 1′ αποφεύγεται κρατική στάση πληρωμών αλλά και η κατάρρευση τουλάχιστον ενός τραπεζικού ιδρύματος

Απο το βράδυ της Τρίτης κλείδωσε η τελική συμφωνία με την Τρόικα, σύμφωνα με πληροφόρηση της «Κ». Καθοριστικές οι παρεμβάσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, και του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σαρλή. Τα δύο πιο καυτά ζητήματα, οι ιδιωτικοποιήσεις -με κεντρικό ζήτημα την cyta- και ο τρόπος αξιοποίησης των εσόδων από το φυσικό αέριο, έχουν πλέον «κλείσει». Τα ανοικτά θέματα που έχουν απομείνει αποτελούν, πλέον, «δευτερεύουσας σημασίας λεπτομέρειες».

Το αδιέξοδο, το οποίο είχε επικεντρωθεί στο ζήτημα του φυσικού αερίου, αφορούσε σε συγκεκριμένη παράγραφο του μνημονίου, η οποία σημειώνει πως όλα τα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα (windfall revenue) θα μεταφέρονται στην απομείωση του χρέους της Δημοκρατίας. Αυτή είναι η ορθόδοξη πρακτική, η οποία δεν θέλει τέτοια έσοδα να υπολογίζονται στο Πρόγραμμα (αφού δεν είναι αξιόπιστη πηγή εσόδων), ενώ ταυτόχρονα θέλει την αποφυγή πληθωριστικών πιέσεων και πιέσεων στα επιτόκια από απότομες διακυμάνσεις στις κρατικές δαπάνες.

Στην περίπτωση της Κύπρου, ωστόσο, η συμπερίληψη αυτής της παραγράφου συνεπάγεται και την πλήρη μεταφορά των εσόδων από το φυσικό αέριο (αλλά και άλλες πηγές, όπως καζίνο) στην κάλυψη του χρέους. Ο Υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, φέρεται να είχε πολύ έντονες ενστάσεις σε αυτό το σημείο, ενώ εντελώς ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως σχολίασε στους επικεφαλής της Τρόικας πως το θέμα αυτό είναι «εκτός συζήτησης».
Η ενδοκυβερνητική διαφωνία για το θέμα ήταν ιδιαίτερα έντονη, αφού στο Υπουργείο Οικονομικών δεν αισθάνονταν πως υπάρχει λόγος να διατηρεί το κράτος πλειοψηφικά πακέτα σε υποδομές όπως τον αγωγό φυσικού αερίου ή το τερματικό, νοουμένου ότι η λειτουργία τους θα ρυθμίζεται από εποπτική αρχή.

Παρόμοιες πληροφορίες αναφέρονται και σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της cyta, που ήταν το άλλο καυτό αγκάθι των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας -ο οποίος σχολίασε ενώπιων των πολιτικών αρχηγών πως δεν γνώριζε το πλήρες μέγεθος των αναγκών του κράτους- έχει πλέον κατανοήσει την κατάσταση. Οι πιέσεις πoυ ασκήθηκαν στο τραπεζικό σύστημα, μάλιστα, αλλά και ο πανικός που οδήγησε και την Βουλή σε κατεπείγουσες αποφάσεις για αποφυγή των ακραίων σεναρίων, άσκησαν «τρομερή πίεση» στο Προεδρικό.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν πως ο Πρόεδρος «είναι έτοιμος να υπογράψει». Εξαιρουμένης της πιθανότητας μιας επαναστροφής την τελευταία στιγμή, η οποία πλέον δεν δικαιολογείται από πλευράς της Κύπρου, θα πρέπει να αναμένονται σύντομα σχετικές ανακοινώσεις, κάτι που θα επιτρέψει στην οικονομία να πάρει μια βαθιά ανάσα ανακούφισης.

Την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας επιβεβαίωσαν και πηγές των Βρυξελλών, οι οποίες ανέφεραν ότι επίσημη τοποθέτηση της Κομισιόν θα γίνει σήμερα, καθότι απέμειναν να κλείσουν κάποια δευτερευούσης και τεχνικής σημασίας ζητήματα.

Επισήμαναν επίσης ότι θα πρέπει προηγουμένως να δώσουν την εγκρισή τους η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

H κυβέρνηση αναμένει την επίσημη ανακοίνωση των Βρυξελλών, για να τοποθετηθεί επισήμως. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι φαίνεται να υπάρχει ικανοποίηση και στις δυο πλευρές.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας σε λακωνική δήλωση στις Βρυξέλλες, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, όταν ρωτήθηκε αν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Τρόϊκα, ανέφερε επί λέξει: Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά.
Συνεδρία του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Κρίσιμης σημασίας ήταν η συνεδρία του Δ.Σ. (Governing Council) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την οποία διαφάνηκε πως το πρόβλημα ρευστότητας σε μία τουλάχιστον κυπριακή τράπεζα είχε, μέχρι χτες, φτάσει σε μη διαχειρίσιμο επίπεδο. Το στοιχείο αυτό καθόλου άσχετο δεν είναι και με την εσπευσμένη απόφαση της Βουλής να εγκρίνει την αύξηση των κρατικών εγγυήσεων προς το τραπεζικό σύστημα.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, έκανε την «κίνηση ματ» ματ» το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν ανακοίνωσε την συμφωνία με την Τρόικα, με την οποία πλέον αφαιρέθηκε και ο τελευταίος λόγος για να περιμένουμε την έκθεση της PIMCO.

Χτες, η Κεντρική Τράπεζα διαδραμάτισε εκ νέου κεντρικό ρόλο στο να πειστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάνει την κίνηση και να συμφωνήσει για το Μνημόνιο. Στην όλη άσκηση τον δικό του ρόλο έπαιξε και ο Σπύρος Σταυρινάκης της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος «δούλεψε» το παρασκήνιο για τον κ. Δημητριάδη. Ο κύριος Δημητριάδης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, μεταφέροντας τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια οικονομικά και τραπεζικά δεδομένα. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι οι επικρατούσες συνθήκες καθιστούν αναγκαία την υπογραφή του μνημονίου, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί η επιμονή του Υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σιαρλή, ο οποίος επέμεινε στις θέσεις του και δούλεψε παρασκηνιακά για να προχωρήσει η όλη συμφωνία.


Τι έχει συμφωνηθεί μέχρι τώρα

Φυσικό Αέριο
Αποδεκτή η πρόταση που διαμόρφωσε η Νομική Υπηρεσία την Τετάρτη το απόγευμα στην παρουσία του γενικού εισαγγελέα, του Υπ. Οικονομικών, του Υπ. Εμπορίου, του κυβερνητικού εκπροσώπου και του ΓΔ του Υπ. Οικονομικών.

Το σχετικό έγγραφο αποδέχεται το Νορβηγικό μοντέλο που πρότεινε η Τρόικα, με το οποίο τα έσοδα θα αφιερώνονται σε τρεις κατευθύνσεις:
– πρώτο, τον προϋπολογισμό (από τον οποίο θα χρεώνεται το χρέος)
– δεύτερο, στην κατασκευή υποδομών για το φυσικό αέριο
– τρίτο, στις κοινωνικές ασφαλίσεις.

Δεν είναι γνωστή η κατανομή μεταξύ αυτών των τριών προορισμών των εσόδων.

Ουσιαστικά θα αναγνωρίζεται η ανάγκη της Κύπρου να χρησιμοποιήσει μέρος των εσόδων για τις υποδομές φυσικού αερίου.

cyta
Δεν ιδιωτικοποιείται στο παρόν στάδιο, αλλά θα ιδιωτικοποιηθεί εάν διαφανεί πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

ΑΤΑ
Θα συνεχίσει να υπάρχει «ως θεσμός» αλλά από το 2016 θα ισχύει η καταβολή της κατά 50% και μόνο μία φορά τον χρόνο.

ΤΚΑ
Δεν θα διαγραφεί το χωρίς αντίκρισμα χρέος του κράτους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Δεν είναι γνωστό το αποτέλεσμα σχετικά με τις εισφορές του κράτους.

Συνεργατισμός
Η εποπτική αρχή μεταφέρεται από το Υπ. Εμπορίου στην Κεντρική Τράπεζα βάσει του μοντέλου Rabobank, όπως ήταν γνωστό.

Συνολικά μέτρα
Εάν τα μέτρα αποδώσουν περισσότερο, τότε φυσιολογικά θα μειώνονται τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο. Αντίθετα, εάν δεν αρκούν τα μέτρα, αυτά θα ενισχυθούν.

Δημοσιονομική διόρθωση
Συνολικά θα είναι 1.1 δισ. αντί 975 εκατ που ήταν η αρχική τιμή, και αντί 1.2 δισ. που ζήτησε την υστάτη η Τρόικα.

Επίσης οι περικοπές μισθών και συντάξεων θα είναι κλιμακωτές από 9,5% ως 15% και από το 2014, θα υπάρξει επιπλέον οριζόντια μείωση μισθών 3%.

Όσον αφορά το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα γίνει η αναλογιστική μελέτη το 2014 και όπως φαίνεται έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα περιλαμβάνονται τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία οφείλει το κράτος στο ταμείο. Συνεπώς το ταμείο θα έχει έλλειμμα το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί είτε με αύξηση των εισφορών, είτε με μείωση των συντάξεων, ίσως και με αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s