Προς μια «Νέα Λαϊκή»

Σενάρια για ριζικές αλλαγές με σένια για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος

Από την Καθημερινή, του Γιάννη Σεϊτανίδη

Η σύγκλιση απόψεων κυβέρνησης και Τρόικας για την υπογραφή Μνημονίου επιταχύνει εκ των πραγμάτων τις εξελίξεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, βγάζοντας στην επιφάνεια όλα τα σενάρια για την εξυγίανση όσων ιδρυμάτων αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Σε πρώτη φάση το ενδιαφέρον στρέφεται στη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες είχε δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις, με την τράπεζα να αιμορραγεί καθημερινά από τη διαρκή εκροή καταθέσεων. Η βεβαιότητα για την υπογραφή Μνημονίου βάζει τέλος στη φημολογία για τη βιωσιμότητα της Λαϊκής Τράπεζας, καθώς το καθεστώς της Τρόικας δρα προστατευτικά.

Παράγοντες και στελέχη της τραπεζικής αγοράς, με γνώση των δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί, εκτιμούν ότι η Λαϊκή Τράπεζα πρέπει να σπάσει στα δύο: σε μια «καλή» τράπεζα, τη «Νέα Λαϊκή», στην οποία θα μεταφερθούν οι καταθέσεις, τα εξυπηρετούμενα δάνεια και τα κεφάλαια, και σε μια «κακή τράπεζα», στην οποία θα μεταφερθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κάθε άλλο προβληματικό στοιχείο. Με αυτόν τον τρόπο θα σπάσει μια για πάντα η αβεβαιότητα και θα σταματήσει η εκροή καταθέσεων και η συνεχόμενη άντληση ρευστότητας από τον ELA. Η «κακή τράπεζα» θα ανακεφαλαιοποιηθεί και μετά την εξυγίανσή της θα πωληθεί.

Η προσδοκία της τραπεζικής αγοράς για το δέον γενέσθαι στη Λαϊκή Τράπεζα δεν απέχει από τις σκέψεις αλλά και τους σχεδιασμούς που φέρονται να γίνονται από την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών. Οι αριθμοί δεν επιτρέπουν πειραματισμούς και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει στην Κύπρο ό,τι έγινε ήδη στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πιο προωθημένες απόψεις τραπεζικών κύκλων προκρίνουν την ανάγκη η «Νέα Λαϊκή» να συγχωνευτεί με την Τράπεζα Κύπρου, προκειμένου να προκύψει ένα πραγματικά βιώσιμο και εύρωστο σχήμα, με συνέργειες σε επίπεδο καταστημάτων και υποδομών, που θα καταφέρει να επιστρέψει γρήγορα στην κερδοφορία και στον απογαλακτισμό από τη στήριξη της Τρόικας και του κράτους.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η εποχή που η Κύπρος παρουσίαζε στον έξω κόσμο έναν τραπεζικό τομέα με μεγάλες υποδομές έχει πλέον παρέλθει.

Η εικόνα που εκπέμπει σήμερα το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, με τη Βουλή των Αντιπροσώπων να έχει ήδη εγκρίνει επιπλέον εγγυήσεις 6 δισ. ευρώ προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα για την άντληση ρευστότητας.

Άλλωστε, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, φωτογράφισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Όμιλο της Λαϊκής Τράπεζας ως την κύρια αιτία που έφερε κυβέρνηση και Τρόικα πιο κοντά στη συμφωνία.

«Ως κυβέρνηση προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τον Μηχανισμό Σταθερότητας, αλλά, δυστυχώς, με την εκπνοή της διορίας που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χρειάστηκε να καταφύγουμε στον Μηχανισμό, με στόχο να ανακεφαλαιοποιήσουμε συγκεκριμένη τράπεζα, για να κρατήσουμε ζωντανή την οικονομία», δήλωσε ο κ. Στεφάνου.

Το δίκτυο στην Ελλάδα
Τα όποια σχέδια τελούν υπό την αίρεση της Τρόικας, η οποία θα έχει πλέον ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις στον κυπριακό τραπεζικό τομέα. Από την Τρόικα θα εξαρτηθεί το αν θα προχωρήσει τελικά η θυγατροποίηση των δικτύων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Η Λαϊκή Τράπεζα προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε μια κίνηση που φέρνει νέα κινητικότητα στην προοπτική απαγκίστρωσής της από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, κατέθεσε «ειδοποίηση διαφοράς» (Notice of Dispute) προς την ελληνική κυβέρνηση, βάσει των προνοιών της Διακρατικής Συμφωνίας της 30ής Μαρτίου 1992, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων. Τον νομικό χειρισμό της υπόθεσης έχει αναλάβει ο Νομικός Οίκος SKADDEN, ARPS, SLATE, MEAGHER & FLOM (UK) LLP.

Στη βάση των προνοιών της διακρατικής συμφωνίας, η τράπεζα επιζητεί ισότιμη μεταχείριση σε σχέση με άλλα τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και συναφείς θεραπείες. Εκτιμάται ότι η πρόσβαση της τράπεζας στους διαθέσιμους μηχανισμούς υποστήριξης της ρευστότητας και κεφαλαιουχικής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών θα συμβάλει ουσιαστικά στις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει η τράπεζα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τις εργασίες της στον ελλαδικό χώρο, ώστε να συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Ελλάδας.

Η σύμβαση προνοεί ότι κάθε διαφορά μεταξύ συμβαλλόμενου κράτους και επενδυτή στην επικράτειά του, ο οποίος προέρχεται από το άλλο συμβαλλόμενο κράτος, σχετική με την επένδυση, επιλύεται από τα ενδιαφερόμενα μέρη φιλικά. Αν η διαφορά δεν επιλυθεί, η τράπεζα προτίθεται να ζητήσει την ενεργοποίηση της διαδικασίας διαιτησίας στο International Centre for the Settlement of Investment Disputes (ICSID), που εδρεύει στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις πρόνοιες της σύμβασης.

Η τράπεζα δηλώνει ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για την ταχεία επίλυση της διαφοράς.

Το όλο εγχείρημα χαρακτηρίζεται δύσκολο, αλλά όχι απίθανο να φέρει κάποιο αποτέλεσμα, ενώ πηγές από την ελληνική αγορά εκτιμούν ότι πρόκειται για μια κίνηση που δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Υπενθυμίζουν ότι άλλες ξένες τράπεζες που επένδυσαν στην Ελλάδα υποχρεώθηκαν να βάλουν «βαθιά το χέρι στην τσέπη» προκειμένου να αποχωρήσουν από τη χώρα (όπως η Credit Agricole στην περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας και η Societe Generale στην περίπτωση της Γενικής Τράπεζας), οπότε θα τεθεί θέμα ισότιμης μεταχείρισης των άλλων ξένων επενδύσεων που έχουν γίνει στον ελληνικό χώρο. Τέλος, πηγές τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο παραδέχονται ότι τα πάντα θα κριθούν από την Τρόικα και τη διάθεση που θα δείξει για τον χειρισμό των τραπεζικών υποθέσεων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s