Δάνειο και για τον Πανικό…

Απόδειξη της αποτυχίας των θεσμών μας -και ιδίως της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής- αποτελεί ο καβγάς που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες για τις τράπεζες. Μάλιστα, ο κ. Στεφάνου συνέχισε να λέει αχαμπαροσύνες, παίρνοντας την πάσα από την Βουλή και ανέλαβε, κι αυτός, ένα τεράστιο μέρος της ευθύνης για την καταβαράθρωση του δημόσιου λόγου. Και, το σημειώνω διότι δεν περιμέναμε τέτοια απόκλιση από την σοβαρότητα από τον κ. Στεφάνου.

Αλλά τελικά κανένας από τα δημόσια πρόσωπα που μπήκαν στην συζήτηση δεν διέσωσαν, δυστυχώς, την αξιοπρέπειά τους, σέρνοντας μαζί τους και την σοβαρότητα στον δημόσιο λόγο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι δύο κατηγορίες εναντίων του Αθανάσιου Ορφανίδη. Πρώτο, κατηγορείται διότι έλαβε δάνειο από την Κεντρική, με τους όρους της Κεντρικής και βάσει του συμβολαίου του. Θα έπρεπε με μανία να στηρίζει την πρακτική αυτή η Επιτροπή Θεσμών, αν ήθελε το καλό του τόπου. Κι αυτό, διότι είναι αδιανόητο ο Κεντρικός Τραπεζίτης (ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της Κεντρικής) να λαμβάνει δάνεια από εμπορικές τράπεζες τις οποίες εποπτεύει. Το λάθος στο συγκεκριμένο, είναι πως τα επιτόκια δεν καλύπτουν τον πληθωρισμό. Αν το πραγματικό επιτόκιο είναι 0%, αυτό είναι μια χαρά.

Και όχι για τον Ορφανίδη, αλλά και για τον Δημητριάδη, ο οποίος έχει το κάθε δικαίωμα να λάβει δάνειο από την Κεντρική. Και, για όσους κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, τα επιτόκια της Κεντρικής είναι εξ ορισμού «προνομιακά».

Δεύτερο, κατηγορείται, ακόμα, ο Ορφανίδης, πως επέτρεψε την συγχώνευση της Μαρφίν με την Λαϊκή το 2011. Η αδειοδότηση έγινε το 2009, πριν να διαφανούν τα προβλήματα, και όχι το 2011, κάτι που επιμένουν να κάνουν πως δεν ξέρουν στο Προεδρικό, από το οποίο δινόταν λευκή επιταγή στην τότε Μαρφίν.

Και, στο προεδρικό, αντί να σιωπούν και να προσπαθούν να αποφύγουν την τεράστια ενοχή τους για τα όσα γίνονταν στην Μαρφίν -όχι με την ανοχή, αλλά με την στήριξή τους- επαναφέρουν το θέμα με τρόπο οργουελικό.

Αυτά δεν γράφονται προς υποστήριξη του κ. Ορφανίδη, ο οποίος έχει ευθύνες για τα όσα έγιναν. Αυτή η στήλη έγραψε πολλές φορές πως το λάθος του κ. Ορφανίδη ήταν, στην φύση του, ένα: Ότι υπέκυψε στις κοινωνικές και πολιτικές πιέσεις και ανέχτηκε την κακοδιαχείριση των τραπεζών.

Όσον αφορά στην Λαϊκή, αυτές οι πιέσεις προέρχονταν κυρίως από το προεδρικό, το οποίο σήμερα παριστάνει τον Φαρισαίο. Όπως μάθαμε αργότερα στην Τράπεζα Κύπρου οι πιέσεις προέρχονταν από τα «τζάκια της Λευκωσίας».

Όσον αφορά στην Λαϊκή, το γράφαμε επίμονα, αλλά χωρίς να ακούσει κανένας. Όσον αφορά στην Κύπρου, αυτή η στήλη έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης, διότι είχαμε πειστεί πως τα προβλήματα ήταν πολύ μικρότερα από ό,τι αποδείχτηκε αργότερα πως ήταν και δεν δείξαμε την ίδια σπουδή, παρά μόνο στο παρά πέντε. Και, αν παραπλανηθήκαμε, φταίμε. (Το mea culpa της στήλης θα γραφτεί σε ξεχωριστό άρθρο μόλις δούμε τις έρευνες).

Τώρα το θέμα είναι πρώτα να λυθούν τα προβλήματα των τραπεζών και μετά να δούμε πώς θα τιμωρηθούν οι τραπεζίτες. Η ανεπάρκεια κάποιων πολιτικών είναι τόσο μεγάλη, που συγχέουν τις τράπεζες με τους τραπεζίτες, και ενώ όλα δείχνουν πως κανένας δεν θα πάει (πάλι) φυλακή στην Λευκωσία ή την Αθήνα, κάποιοι θέλουν να τιμωρήσουν «τις τράπεζες», αφού δεν τολμούν να αγγίξουν τους τραπεζίτες.

Το χειρότερο από όλα είναι πως πίσω από τις βλακείες που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες, χάνονται τα πραγματικά ζητήματα που θα έπρεπε να δούμε προσεκτικά. Αν ο κ. Ορφανίδης δεν έχει ευθύνη για τα ομόλογα και για την συγχώνευση (που η στήλη αυτή επιμένει πως δεν έχει), αυτό δεν σημαίνει πως δεν φταίει για τίποτε. Αν στην Λαϊκή το πάρτι γινόταν από άλλους, με ευθύνη του Προεδρικού, ο κ. Ορφανίδης δεν έδειξε την τόλμη που περιμέναμε. Ακόμα, για τα προβλήματα που βγήκαν στην φόρα σχετικά με την Τράπεζα Κύπρου ισχύει η φόρμουλα Πολυβίου: «Γνώριζε, ή όφειλε να γνωρίζει».

Ας εστιάσουμε την προσοχή μας εκεί όπου υπάρχει ουσία, αντί να μιλούμε συνέχεια για τα προβλήματα που βολεύουν τα κόμματα.

Πέρα από αυτό, όμως, αν υπάρχουν προνομιακά δάνεια σε οργανισμούς που συνδέονται με κόμματα, ή στα ίδια τα κόμματα, αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό. Αν διαγράφηκαν παράτυπα τέτοια δάνεια, αυτό θα έπρεπε να οδηγήσει κόσμο στην φυλακή. Αν υπάρχουν δημοσιογράφοι που έκαναν τα ίδια, αυτό είναι εξίσου σοβαρό. Και, αν κάποιοι έκλεψαν τα λεφτά των καταθετών για να στηρίξουν μετοχές και συγχωνεύσεις, ή αν έδωσαν δάνεια για να αυξήσουν τα ενοίκια που λαμβάνει η οικογένειά τους, κι αυτό πρέπει να τους οδηγήσει φυλακή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα όσα ακούμε από τους «πολιτικούς» μας είναι πως πίσω από τις κατηγορίες που δεν περπατούν χάνονται τα πιο σοβαρά ζητήματα, ζητήματα από τα οποία να μπορούμε να αντλήσουμε μαθήματα και να διορθώσουμε προβλήματα που ακόμα υπάρχουν. Κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και, μακριά τα χέρια των πολιτικών από το Φυσικό Αέριο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s