Τρομακτική η αλήθεια για τον προϋπολογισμό

Οι εξωπραγματικές -έως και περίεργες- εκτιμήσεις έγιναν μια από τις πιο ιερές παραδόσεις του Υπουργείου Οικονομικών 

Ένα από τα κεντρικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού τα τελευταία χρόνια ήταν πως οι προβλέψεις που γίνονταν, ιδίως σχετικά με τα έσοδα του κράτους, ήταν σχεδόν πάντοτε εξωπραγματικές. Η απόκλιση των τελικών στοιχείων του προϋπολογισμού από τις αρχικές εκτιμήσεις ήταν εδώ και πολλά χρόνια κάτι το δεδομένο, αφού εκτός από τους πολλούς συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς που εγκρίνονταν από τη Βουλή, σοβαρές και περίεργες εκτιμήσεις παρουσιάζονταν και για τα έσοδα του κράτους. Όσον αφορά στις παραδοχές των προϋπολογισμών, αυτές ήταν εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Χαρακτηριστικά σημειώνεται πως ο περσινός προϋπολογισμός έκανε λόγο για δημόσιο χρέος για το 2012 που θα περιοριζόταν στο 66,6%, ενώ για την ανεργία προέβλεπε 7,5%. Ακόμα και το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν θετικό (0,3%), ενώ για το έλλειμμα, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, προβλεπόταν πως αυτό θα περιοριζόταν στο 2,8% του ΑΕΠ. Τέτοιες εκτιμήσεις ήταν πασιφανές πως δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν, από το περασμένο φθινόπωρο.

siarliomirou2Ο φετινός προϋπολογισμός παρουσιάζεται ως σαφώς πιο ρεαλιστικός από εκείνους των προηγούμενων χρόνων, αλλά υπάρχουν, για ακόμη μία φορά, πολύ «περίεργες» προβλέψεις οι οποίες είναι ξεκάθαρο από σήμερα πως δεν πρόκειται να δικαιωθούν. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία, αφορά στις προβλέψεις για τα έσοδα του κράτους από τους εισαγωγικούς δασμούς. Πέρσι, ο προϋπολογισμός προέβλεπε αύξηση των εσόδων κατά 56%, παρά την πρόβλεψη για μείωση του εμπορικού ελλείμματος. Τελικά, τα έσοδα από τους εισαγωγικούς δασμούς μειώθηκαν για το 2012 κατά 21,7%, αντί να αυξηθούν κατά 56%, κάτι που (θα έπρεπε να) ήταν εντελώς αναμενόμενο. Προφανώς, όμως, δεν έγινε η παραμικρή διόρθωση στον τρόπο υπολογισμού των εσόδων, αφού για το 2013 κάποιοι στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως θα καταγραφεί αύξηση κατά 17%, στα 29 εκατ. ευρώ.

Το ποσό που προβλέπεται για τους εισαγωγικούς δασμούς, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ωστόσο, οι κατηγορίες εσόδων όπου ακολουθείται η ίδια λογική, είναι πολλές. Για τους φόρους κατανάλωσης, πέρυσι προέβλεπε το Υπουργείο αύξηση εσόδων κατά 5,1%, ενώ έκλεισε η χρονιά με μείωση -3,4%. Για του χρόνου, όμως, αναμένεται αύξηση κατά σχεδόν 10%, στα 671 εκατ. ευρώ, ένα πολύ πιο σημαντικό ποσό από ό,τι στους εισαγωγικούς δασμούς.

Παρόμοια είναι και η εικόνα για τα δικαιώματα του κτηματολογίου, όπου αντί για μικρή αύξηση κατά 2,4% που αναμενόταν στον προϋπολογισμό, το 2012 έκλεισε με μείωση εσόδων κατά 34%. Κι όμως, για το 2013, αναμένεται μεγάλη αύξηση κατά 11%.
Όλα τα πιο πάνω παραδείγματα είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αφού οι εκτιμήσεις που γίνονταν πριν από 12 μήνες ήταν από τότε πασιφανές πως βρίσκονταν εκτός πραγματικότητας, αφού δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν με τις βασικές παραδοχές για την κατάσταση της οικονομίας μέσα στο έτος.

Η εικόνα αυτή, επικρατεί σε μια μακρά λίστα από κατηγορίες εσόδων, μέχρι και πρόστιμα και χρηματικές ποινές, αλλά και τις επιβαρύνσεις από φόρους και τέλη. Η εικόνα αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αφού για ακόμη μία φορά απειλείται εκτροχιασμός των αποτελεσμάτων.

Μάλιστα, η ίδια λογική επικράτησε και στις προβλέψεις που περιελάμβανε η κυβέρνηση και στις αντιπροτάσεις της προς την Τρόικα, οι οποίες ήταν επίσης εκτός τόπου και χρόνου. Η «Κ» έγραψε εκτενώς για τις μέχρι και αστείες εκτιμήσεις. Χαρακτηριστικά σημειώνεται πως, για να επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για έσοδα από το τέλος επιχειρήσεων που προβλέπει η κυβέρνηση, θα πρέπει να εγγραφούν και να λειτουργήσουν 32.000 επιχειρήσεις μέσα στο 2013, ενώ οι προβλέψεις της κυβέρνησης στα μέτρα για το Μνημόνιο όσον αφορά στον φόρο εισοδήματος είναι εντελώς αντίθετες με τις προβλέψεις στον προϋπολογισμό. Για τον ΦΠΑ, στις προτάσεις προς την Τρόικα, η κυβέρνηση προέβλεπε αύξηση εσόδων κατά 258 εκατ. ευρώ από την αύξηση του συντελεστή, αλλά στον προϋπολογισμό υπάρχει μια σοβαρή διόρθωση, αφού αναμένεται μείωση κατά 3,8% στα έσοδα.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που χαρακτηρίζουν το μπάχαλο που επικρατεί στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, αλλά και στην πλέον αξιόπιστη τάση να κάνει προβλέψεις που είναι εντελώς ασύμβατες με την πραγματικότητα. Παρά τις κάποιες διορθώσεις που εντοπίζονται στον προϋπολογισμό, (για τον ΦΠΑ και τον Φόρο Εισοδήματος, για παράδειγμα), αυτή η πολύ επικίνδυνη τάση συνεχίζεται.

Φόβος είναι πλέον το «ελληνικό φαινόμενο» με το οποίο όλες οι προβλέψεις πέφτουν έξω, με αποτέλεσμα το ένα Μνημόνιο να ακολουθείται από άλλο, και τα μέτρα να γίνονται όλο και πιο επώδυνα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s