«Κάθεται» στα 10 δισ. το νούμερο της PIMCO (;)

Στην εκ των πραγμάτων εκτίμηση για ανάγκες 10 δισ. ευρώ φαίνεται πως οδηγούνται, εκτός απρόοπτου, οι εκτιμήσεις για τις ανάγκες των τραπεζών. Κι αυτό διότι τα νούμερα της PIMCO δεν φαίνεται, εδώ και 5 ημέρες, να βρίσκουν συμφωνία στην αρμόδια επιτροπή.

10 δισ. αν δεν τα βρουν...Από την στιγμή που δεν θα προκύψει τελικό νούμερο, το Eurogroup θα συζητήσει το θέμα της Κύπρου με την υπόθεση εργασίας πως οι ανάγκες κυμαίνονται κοντά στα 10 δισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον τέσσερις χώρες έχουν εκφράσει έντονες ενστάσεις στην παροχή αρωγής για την Κύπρο σε περίπτωση που το χρέος δεν κριθεί ως βιώσιμο. Έτσι, πέρα από τις ενστάσεις του ΔΝΤ, πλέον το πρόβλημα μετατίθεται και στο Eurogroup, δημιουργώντας από την πρώτη κιόλας στιγμή, ζήτημα επιπλέον μέτρων.

Οι υφιστάμενες ενδείξεις από το ΔΝΤ και την Φρανκφούρτη δείχνουν πως θα πρέπει να αναμένονται εντός του 2013 αρκετές ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και επιπλέον μέτρα.

Πάντως, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει σοβαρή απόκλιση στον τελικό υπολογισμό, με το νούμερο στο οποίο προσανατολίζεται η επιτροπή να κυμαίνεται «στα γνωστά πλαίσια, δηλαδή μεταξύ 9 και 10 δισ. ευρώ». Σημειώνεται, ωστόσο, πως η διαφορά του 1 δισ. ευρώ μεταξύ των δύο ορίων, είναι σημαντική για την εκτίμηση που θα γίνει σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους.

Την ίδια ώρα σημειώνεται με ανησυχία το γεγονός πως οι αρχικές εκτιμήσεις των αρμοδίων έκαναν λόγο για ανακοινώσεις επί των συνολικών ποσών από την Παρασκευή το βράδυ ή Σάββατο πρωί, ενώ έχουν ήδη περάσει τουλάχιστον 4 ημέρες.

Φαίνεται πως η αποτυχία του χρονοδιαγράμματος οφείλεται σε κακή συνεννόηση στις κυπριακές αρχές, οι οποίες μάλλον δεν είχαν πλήρως αντιληφθεί ποιά ήταν η διαδικασία. Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις κυπριακών πηγών, η Τρόικα (και ιδίως το ΔΝΤ και η Κομισιόν) θέτουν σειρά ερωτήσεων και ζητούν πολλές διευκρινήσεις από την PIMCO σχετικά με τα διάφορα σενάρια που συμπεριλαμβάνονται στη σχετική έρευνά της.

«Οι απαντήσεις καθυστερούν, εν μέρει και λόγω της διαφοράς στην ώρα μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ», σχολίασε αρμόδιο πρόσωπο στην «Κ».

Από πλευράς τους, στην PIMCO σχολιάζουν πως η μίσθωση των υπηρεσιών τους προέβλεπε πως ημελέτη θα ήταν έτοιμη στις 15 Ιανουαρίου και όχι 9 Δεκεμβρίου, και πως γι αυτό τον λόγο και υπάρχουν κενά στην μελέτη της. Αρχικές ενδείξεις αναφέρουν, επίσης, πως η PIMCO δεν έχει ολοκληρώσει άλλες παρόμοιες μελέτες, αν και δεν θεωρείται πως η συγκεκριμένη μελέτη βρίσκεται μακριά από την εμπειρογνωμοσύνη της εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιες πηγές ελπίζουν πως θα καταλήξει η συζήτηση για τους υπολογισμούς της PIMCO «ανά πάσα στιγμή», επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση να καταθέσει στο Eurogroup ένα νούμερο χαμηλότερο των 10 δισ. ευρώ (που αναφέρεται στο Μνημόνιο) κατά τη διάρκεια του Eurogroup.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s