Μαζική κάθοδος στην Κύπρο για «λαβράκια»

Φτάνουν στην Κύπρο μαζικά ειδικοί ανταποκριτές ξένων πρακτορείων, σε αναζήτηση για μεγάλο λαβράκι σχετικά με την διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος και την φοροδιαφυγή.

Το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, οι στενές σχέσεις με τη Ρωσία, οι «υπόγειες διαδρομές» της εγγραφής εταιρειών, η συμμετοχή στις προσπάθειες φοροδιαφυγής από ξένους επιχειρηματίες, ακόμα και η ίδρυση καταπιστευμάτων, αποτελούν «δεδομένα» στο μυαλό πολλών ξένων πρακτορείων – ανάμεσά τους και μερικά από τα πιο ηχηρά ονόματα του διεθνούς Τύπου.
Γι’ αυτό και τις τελευταίες μέρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα, με την κάθοδο πολλών ανταποκριτών για συνεντεύξεις, συναντήσεις και off-the-record ενημέρωση από πηγές με έδρα την Κύπρο.

oploΠαρατηρείται, μάλιστα, έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των ανταποκριτών, οι οποίοι αναζητούν «λαβράκια» που να έχουν να κάνουν με σκάνδαλα, στα οποία εμπλέκονται, όχι μόνο Κύπριοι, αλλά και ξένοι επιχειρηματίες και ξένες τράπεζες. Θα πρέπει να αναμένεται, στο επόμενο διάστημα, μπαράζ άρθρων και αφιερωμάτων για την Κύπρο στα κορυφαία κέντρα Τύπου παγκοσμίως, με αντικείμενο καθόλου κολακευτικές για την Κύπρο «διαπιστώσεις».

Η αναζήτηση των ξένων ανταποκριτών αγγίζει διάφορες πτυχές της κυπριακής οικονομίας, αλλά και γνωστούς επιχειρηματίες, δικηγορικούς και τραπεζικούς οίκους. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για την παλαιότερη υπόθεση που αφορούσε στο φερόμενο ως ξέπλυμα χρήματος από τη Γιουγκοσλαβία και συγκεκριμένα από τον στενό κύκλο του πρώην Σέρβου ηγέτη, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Σύμφωνα με συναδέλφους από το εξωτερικό, ορισμένοι εκ των οποίων ετοιμάζουν κάθοδό τους στην Κύπρο, «η αλλαγή προσώπων και η παρουσία “υπόπτων” σε θέσεις-κλειδιά της κυπριακής οικονομίας», ενισχύει την εντύπωση πως κάτι τρέχει. Ο «καπνός» που βλέπουν οι ξένοι ανταποκριτές, τους έχει πείσει πως υπάρχει και φωτιά, με αποτέλεσμα να δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την Κύπρο.

ην ίδια ώρα, τουλάχιστον δύο σκάνδαλα που ξέσπασαν σε Ρωσία και Βρετανία, έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον άλλων ανταποκριτών. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, το ενδιαφέρον στρέφεται προς τραπεζικούς οίκους στην Κύπρο. Στη μία περίπτωση, χρήματα του βασικού υπόπτου, ο οποίος απεβίωσε ενώ βρισκόταν υπό σύλληψη από τις ρωσικές αρχές, φέρεται να έχουν διακινηθεί μέσω Κύπρου, χρησιμοποιώντας τράπεζες που δραστηριοποιούνται εδώ. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, μάλιστα, καταγγελία υπάρχει και ενώπιον του γενικού εισαγγελέα.

Προβληματισμός

Η έντονη κίνηση που παρατηρείται, προκαλεί μεγάλο προβληματισμό σε διάφορους κύκλους. Πάντως, φαίνεται πως δεν υπάρχει «οργανωμένο σχέδιο» από τα υψηλά δώματα της πολιτικής στο εξωτερικό για τις κινήσεις αυτές. Αντίθετα, οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι έχουν «μυριστεί λαβράκι» και κινούνται με στόχο να βγάλουν θέμα που να μην αγγίζει απλώς την ίδια την Κύπρο, αλλά και να εκθέτει μεγάλους ξένους οίκους, ακόμα και την ίδια την Pimco.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η ρωσική διαφθορά αποτελεί θέμα που απασχολεί τη δημοσιότητα σε κέντρα όπως το Λονδίνο, οι ΗΠΑ, ακόμα και το Τόκιο, από όπου φτάνουν στην Κύπρο εντός των ημερών ανταποκριτές.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, το καθόλου ευπρόσδεκτο αυτό ενδιαφέρον αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα για τον τόπο, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η Κύπρος ακόμα διαπραγματεύεται το Μνημόνιό της.

Στα θετικά κατατάσσεται το γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνονται οι απαιτήσεις της Τρόικας για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αποτελεί ισχυρό επιχείρημα κατά της επιμονής για επιπλέον μέτρα εις βάρος της Κύπρου. Ωστόσο, δεν μπορεί παρά να ανησυχεί το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη έντονες ενδείξεις από το Eurogroup πως θα τεθούν στο τραπέζι τα ζητήματα του ξεπλύματος από τους «συνήθεις υπόπτους» (πλην της Γερμανίας).

Advertisements

3 thoughts on “Μαζική κάθοδος στην Κύπρο για «λαβράκια»

  1. Επιτρέπεις σε ένα σύστημα να σαπίσει… για να γίνει αναγκαία η αλλαγή του.

    Οι φοροφυγάδες τζιαι οι φοροφυγάδες και οι κακοί φοροφυγάδες… ώσπου εμείς οι ίδιοι να ζητήσουμε την απόλυτη ψηφιοποίηση του ρήματος…

    Περαστικά μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s