Σκέφτεται κούρεμα της Κύπρου το ΔΝΤ

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει στη διεθνή αγορά η είδηση από το γερμανικό Sueddeutsch πως το ΔΝΤ μελετά τις επιλογές του σχετικά με ένα πιθανό κούρεμα του κυπριακού χρέους. Όπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ έχει εφράσει έντονες ανησυχίες σχετικά με την βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, θέτοντας στο τραπέζι ακόμα και την μη συμμετοχή του Ταμείου στην διάσωση της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ΔΝΤ μελετά την νομική διάσταση της όλης άσκησης, σε μια προσπάθεια «τουλάχιστον να γνωρίζει πως έχει μια έξοδο κινδύνου σε περίπτωση που η κατάσταση στην Κύπρο δεν θα είναι τελικά βιώσιμη».

Πάντως, υπάρχουν ενδείξεις από την Νέα Υόρκη και το Λονδίνο πως πολλοί επενδυτές προσπαθούν να «ξεφορτωθούν» κυπριακό χρέος, μειώνοντας τις τιμές των κυπριακών ομολόγων, μετά από την ταχεία αύξησή τους από τις αρχές του Δεκέμβρη.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα του κουρέματος θα πρέπει να θεωρείται πως βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, παρά τις έντονες ανησυχίες που υπάρχουν γι αυτό το ενδεχόμενο. Σημειώνεται πως αναλυτές της Κομισιόν και του ΔΝΤ έχουν σχολιάσει ρητά την διάθεση του κυπριακού χρέους, το οποίο κατέχουν κατά κύριο λόγο επενδυτές με έδρα τους την Κύπρο. Λόγω αυτής της κατάστασης, ένα κούρεμα θα επηρεάσει , εκτός από τα Ταμεία Προνοίας, και τις κυπριακές τράπεζες και συνεργατικά. Έτσι είναι πλέον πολύ πιθανό πως ένα κούρεμα θα ακολουθηθεί από νέα διάσωση για να καλυφθούν οι ζημιές των τραπεζών από το…κούρεμα, βάζοντας το χρέος σε τροχιά φαύλου κύκλου.

Μια άλλη διάσταση της όλης υπόθεσης, είναι πως σε μια τέτοια περίπτωση, ο μόνος τρόπος να σπάσει ο φαύλος κύκλος διάσωσης και κουρέματος, θα είναι να αναλάβει τις ζημιές η ΕΚΤ, αναλαμβάνοντας πριν το α’ τρίμηνο του 2014 την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά απομακρυσμένο.

Πλέον, επενδυτές και αναλυτές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις που εκτιμάται πως θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα για το όλo θέμα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s