Αυτό το κείμενο περιέχει εμπιστευτικές πληροφορίες

Η Κατεπείγουσα Ρευστότητα (ELA) που παραχώρησε η Κεντρική Τράπεζα στα κυπριακά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα ανήλθε στο τέλος Νοεμβρίου, στα 9.95 δις ευρώ και κάτι ψιλά. Ένα μήνα νωρίτερα, ήταν 9.97 δισ. ευρώ και τον Νοέμβριο του 2011 ήταν 340 εκατομμύρια.

Αυτές οι πληροφορίες θεωρούνται «εμπιστευτικές» και αναφέρονται με το όνομά τους στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα, με την οποία καλεί τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας να μην δημοσιοποιούν πληροφορίες που «κατατάσσονται» ως εμπιστευτικές, περιορισμένης χρήσης ή απόρρητες.

Πίσω από τις ευγενικές εκφράσεις της ανακοίνωσης, μάλιστα, γυροφέρνει και μια απειλή για ποινικά μέτρα σε περιπτώσεις που δημοσιεύονται τέτοιες πληροφορίες.

Η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, πάντως, εγείρει πολλά ερωτηματικά, όλα τους σοβαρά.

Πρώτο, αφού μιλάμε για το ELA είναι προφανές πως στην Κεντρική Τράπεζα δεν ξέρουν καν τι στοιχεία είναι διαθέσιμα δημοσίως στην ιστοσελίδα, όχι μόνο της ίδιας της Κεντρικής, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Διότι, αν γνώριζαν τις ιστοσελίδες της Κεντρικής και της ΕΚΤ, τότε δεν θα μας έλεγαν πως η κατεπείγουσα ρευστότητα «κατατάσσεται» ανάμεσα στα «εμπιστευτικά».

cbΔεύτερο, ας πούμε, χάρη επιχειρήματος, πως το ELA είναι εμπιστευτική πληροφορία. Πού αρχίζει, τότε, και πού τελειώνει η υποχρέωση των δημοσιογράφων; Σημειώσαμε, αρχικά, πως το ELA είχε αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ. Μετά σημειώσαμε την ανησυχία μας διότι πέρασε ακόμα και τα 5 δισ. Σήμερα, το ELA αγγίζει τα 10 δισ.

Κι εκεί αρχίζει κανείς να κάνει πιο σκοτεινές σκέψεις. Ακολουθείται, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, μια πολιτική κλιμάκωσης στην έκθεση που έχει η Κεντρική Τράπεζα στην Λαϊκή και στις ανάγκες της Λαϊκής για κατεπείγουσα ρευστότητα. Επέμεναν να μας λένε πως η Λαϊκή είναι μια χαρά. Η ίδια η Λαϊκή (όταν ήταν ακόμα Μαρφίν), μας απαντούσε επισήμως πως «έχουν τόση ρευστότητα που δεν ξέρουν τί να την κάνουν». Και, εν τω μεταξύ, έχοντας αποκλειστεί από την ΕΚΤ, έφτασαν σιγά-σιγά να καταθέτουν ως εξασφάλιση για το ELA τα ακίνητα της τράπεζας. Σήμερα, μια από τις απορίες που μας μένουν είναι αν η Λαϊκή έχει στο ELA τα μαξιλαράκια, τα βαράκια και τα μαχαιροπίρουνα του τελευταίου ακίνητου, ή έμεινε στην κατάθεση της γης και των κτηρίων.

Κι ακόμα, αν δεν είπαμε τίποτε τις ημέρες κατά τις οποίες η Λαϊκή ήταν μερικές ώρες μακριά από το κλείσιμο, σήμερα μπορούμε να λέμε την αλήθεια που όλοι ξέρουν αλλά δεν παραδέχονται – πώς είναι δυνατόν μια τράπεζα με ELA άνω των 9.5 δισ. ευρώ να θεωρείται «εντάξει»;

Αν θέλουν στην Κεντρική να μείνουμε στις μη ευαίσθητες πληροφορίες, τότε ας το θέσουμε ως ερώτηση: Τί άποψη έχει η ΕΚΤ για την σοφία της απόφασης να συνεχίσει η Κεντρική Τράπεζα να αυξάνει την έκθεσή της στο ELA ελέω Λαϊκής; Η ακόμα, η Κεντρική αισθάνεται άνετα να συνεχίζει να αυξάνει το ELA της Λαϊκής ακόμα και πέρα από τα 10 δισ. ευρώ; Και, τέλος, πόσο άνετα αισθάνεται η Κεντρική πως θα πάρει πίσω τα λεφτά της;

Η Κεντρική ελέγχεται όπως όλοι- κι ας μην συνεχίσουν την πρόσφατη πολιτική που σήκωσαν στην Αγία Παρασκευή (αλλά και στο Υπ. Οικονομικών) να μην ανακοινώνουν πλέον στοιχεία για να κρύβουν την πραγματικότητα. Ποιά είναι η σοφία της απόφασης να δίνουν το αίμα των ζωντανών στον νεκρό για να μην χαλάσει το χρώμα του; Και, το κόστος της μετάδοσης του προβλήματος σε περίπτωση αποτυχίας της τράπεζας, είναι δυνατόν να ξεπεράσει το κόστος της κατεπείγουσας ρευστότητας;

Τρίτο, η Κεντρική επιμένει πως δεν πρέπει να βγαίνουν έξω στοιχεία που κάνουν κακό στην ψυχολογία της οικονομίας. Όμορφα λόγια για τους μαθητές των οικονομικών στο γυμνάσιο. Αλλά ως εκεί. Γιατί, αν ρωτήσουν τον Διοικητή τους, θα τους εξηγήσει πως η οικονομία δεν είναι «ψυχολογία» για να δώσουμε Prozac στον κόσμο «να ησυχάσει». Η οικονομία βασίζεται στις προσδοκίες. Και, όσο περισσότερα ξέρει η αγορά, τόσο λιγότερες είναι οι ανισορροπίες πληροφοριών και τόσο πιο αποτελεσματική γίνεται η αγορά.

Εκτός από το ανήθικο της εισήγησης της Κεντρικής να παρουσιάζονται μόνο τα θετικά στοιχεία και να αποκρύψουμε τα αρνητικά, υπάρχει και το θέμα της λειτουργίας της αγοράς. Αν οι προσδοκίες είναι βασισμένες σε μια αναληθή εικόνα, τότε η οικονομία θα είναι στρεβλή. Και, αν κάποιος επενδύσει με βάση την παραπλάνηση που εισηγούνται να κάνουμε, τότε δικαιούται να απαιτήσει εξηγήσεις και αποζημιώσεις.

Τέταρτο
, ας μην μας λένε λες και είμαστε βλάκες πως οι πληροφορίες θα βοηθήσουν κάποιους να πλουτίσουν. Με τα ψέματα που θέλουν να λέμε, πολύς κόσμος κινδύνεψε να τα χάσει όλα.

Εξάλλου,  σπεκουλάρισμα, κύριοι, μπορεί γίνεται χάρη στην απόκρυψη πληροφοριών, και όχι χάρη στην αποκάλυψή τους. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από βασικό.

Δεν εισηγούμαι να ρίξουμε δυναμίτη στην αγορά. Όλοι κρατήσαμε πισινή τις πιο δύσκολες ώρες της Λαϊκής. Η «Κ» έγραψε μόνο πως «αν δεν επέλθει συμφωνία με την Τρόικα τις επόμενες ώρες, θα πρέπει να αναμένεται πως η Κεντρική θα κηρύξει τραπεζική αργία». Αλλά, άλλο είναι να μην συμβάλλεις στην καταστροφή και να βοηθάς το σύστημα στην πιο δύσκολή του ώρα, κι άλλο να σιωπάς για πάντα. Υπάρχει, και στη σιωπή, ένα όριο, κι αυτό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο στενό.

Το ζητούμενο  -κι αυτό ας το προσέξουν στην Κεντρική-  δεν είναι να λέμε ψέματα σε καταθέτες και επενδυτές για τα προβλήματά μας (που τα ξέρουν ούτως ή άλλως) αλλά να δίνουμε το μήνυμα πως ξέρουμε ποιό είναι το πρόβλημα και πως το αντιμετωπίζουμε.

Τέλος, αν στην Κεντρική έχουν πρόβλημα με την διαρροή πληροφοριών (και καλά κάνουν να αισθάνονται πως έχουν πρόβλημα) τότε ας κοιτάξουν τα του οίκου τους, τα στελέχη που διαρρέουν για διάφορους λόγους απόρρητα. Και δεν είναι εκείνος που νομίζουν στην Κεντρική, ούτε υπάγεται στη «κλίκα» που νομίζουν, ούτε, ακόμα, γίνονται οι διαρροές για τους λόγους που νομίζουν.

Η αλήθεια και η αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι πάντα η καλύτερη πολιτική. Η διάθεση πληροφοριών είναι η καλύτερη στρατηγική. Και, με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική, επέφερε ένα σοβαρότατο πλήγμα στην εμπιστοσύνη – όχι των δημοσιογράφων, αλλά των επενδυτών και των μεγάλων καταθετών.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα χέρια των πολιτικών κάτω από τα λεφτά του αερίου.

Advertisements

4 thoughts on “Αυτό το κείμενο περιέχει εμπιστευτικές πληροφορίες

  1. Πάντως ό,τι και να παίζει, φαίνεται πως πάμε για πολλά πυροτεχνήματα για το τέλος των δημοσιονομικών /τραπεζικών μας θεμάτων.

    Και προς το παρόν διερωτώμαι πως μπορούν να είναι κάποιοι αισιόδοξοι.

    Εγώ δεν…

  2. Παράθεμα: Ο εκβιασμός των δημοσιογράφων | Η πελλάρα εν ΠΟΛΛΩΝ λογιών

  3. Καλή υπενθύμιση πως κάποιοι έγραφαν και έλεγαν για τα γεγονότα που μας θύμισαν εκ των *υστέρων* οι NYT πολύ *πριν* συμβούν. Οφείλω να πω ότι μου άρεσε και το τότε μου σχόλιο περί πυροτεχνημάτων. Τα γραπτά μένουν, λένε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s