«Απέρριψε την πρόταση ο Χριστόφιας στις 3 Οκτωβρίου»

Θέλοντας να διαφυλάξει την ΑΤΑ, το όριο συνταξιοδότησης και τον εταιρικό φόρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε την αρχική πρόταση της Τρόικας για το Μνημόνιο στις 3 Οκτωβρίου 2012, σύμφωνα με έκθεση που μελέτησε η γαλλική Γερουσία στο τέλος του χρόνου. Η πρόταση, σύμφωνα με την έκθεση, την οποία συνέταξε ο γερουσιαστής Jean-Francois Humbert του κόμματος της Δεξιάς, UMP, περιελάμβανε και σειρά ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο «αφορούσε ιδιαίτερα» στις Κυπριακές Αερογραμμές.
Το πρόγραμμα περιείχε, επίσης, τις γνωστές κινήσεις που επίσης υιοθετήθηκαν τελικά, όπως το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο και τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Τέλος, η «ριζική αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα» ήταν κεντρικό χαρακτηριστικό της θέσης της Τρόικας.

senatΣημαντική, ωστόσο, φαντάζει η περιγραφή της θέσης της Κύπρου όπως αυτή προκύπτει από την έκθεση, η οποία αποτελεί παράθυρο στο πώς γίνεται κατανοητή η Κύπρος στα μάτια των Ευρωπαίων και δη των Γάλλων.

«Η έκκληση της κυβέρνησης για ένα δεύτερο ρωσικό δάνειο και η απόρριψη μέρους των παραινέσεων της Τρόικας, καταγράφονται μέσα στο πολιτικό πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου», αναφέρει ο κ. Humbert, προσθέτοντας πως: «Κανένα πολιτικό κόμμα, δεν φαίνεται να επιθυμεί την επιβολή ενός προγράμματος λιτότητας πριν από τις εκλογές, και κυρίως (a fortiori) το ΑΚΕΛ, που έχει ήδη αποδυναμωθεί από τις τοπικές εκλογές του 2011, που έδωσαν την νίκη στον ΔΗΣΥ».

Για το κυβερνών κόμμα που ήταν επίσης αντίθετο στην ένταξη στο Ευρώ, σχολιάζει ο εισηγητής. «Κάτω από το φως αυτού του δεδομένου αναλύεται και η πρόταση του Άντρου Κυπριανού για έξοδο από το κοινό νόμισμα. Αν και η πρόταση αυτή στερείται σοβαρότητας, ο πρόεδρος Χριστόφιας, από την πλευρά του έχει υποδείξει πως θα λάμβανε μέρος σε εχθρικές διαδηλώσεις εναντίων ενός σκληρού προγράμματος διόρθωσης».

Η ανακεφαλαιοποίηση
Μέρος των θέσεων της Κύπρου που είχε να κάνει και με την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αναφέρεται στην ίδια έκθεση. Πρώτη διαφωνία, αφορούσε στο ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που θα χρειαστεί, με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να θεωρεί πως αυτό θα φτάσει τα 4 με 5 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με την Τρόικα η οποία δεν επιβεβαιώνει μεν το ποσό των 10 δισ. ευρώ, αλλά σχολιάζει πως το νούμερο της Κεντρικής είναι ανεπαρκές.
Δεύτερο, η Κύπρος επιμένει στην άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να μην αυξηθεί το δημόσιο χρέος. «Μια τέτοια λύση δεν θα είναι, εν πάση περιπτώσει, δυνατή», σχολιάζει ο κ. Humbert, αφού οι απαραίτητοι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί δεν έχουν δημιουργηθεί. Εξάλλου, σημειώνει, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, είναι αντίθετες με την χρησιμοποίηση των μηχανισμών για επίλυση κρίσεων που υφίστανται πριν από τη δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης. Ο κ. Humbert δεν κάνει αναφορά στη θέση της Γαλλίας.

Το «Σχέδιο Β΄»
Αρκετά επικριτική είναι και η στάση της έκθεσης σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων. «Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα έδωσαν την εντύπωση πως υπήρχε μια εναλλακτική επιλογή για την αίτηση για οικονομική βοήθεια προς την ΕΕ αλλά και προς τη Ρωσία». Σημειώνεται επίσης, πως ο εσωτερικός δανεισμός (και από τον Συνεργατισμό), σε συνδυασμό με την πώληση του χρυσού, είναι σενάρια που αντιμετωπίζονται σοβαρά.

Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, με τα μεγάλα έσοδα μπορεί να ξυπνήσει, για δεύτερη φορά, το ενδιαφέρον της Ρωσίας. «Δεν είναι ασήμαντο» πως η Gazprombank έχει καταγραφεί από τον κυπριακό Τύπο», σημειώνει η έκθεση, ως πιθανός διασώστης της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, σημειώνει, η αξιοποίηση του φυσικού αερίου δεν θα γίνει πριν από το 2019, οπόταν και τα έσοδα θα έρθουν πολύ αργά για την κυβέρνηση, η οποία μάχεται να εξασφαλίσει ρευστό.

Πάντως, κλείνοντας τα σχόλιά του, ο κ. Humbert σημειώνει πως, πέρα από το πολιτικό κόστος του προγράμματος, το οποίο φοβίζει την πολιτική ηγεσία, πρέπει «να ληφθούν υπόψη και οι δίκαιες ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων που έχουν ήδη υιοθετηθεί στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία». Αυτά τα προγράμματα, σημειώνει, «είχαν, πράγματι, ανάμεικτα αποτελέσματα.

Info
Η έκθεση συντάχθηκε από τον γερουσιαστή του UMP, Jean-Francois Humbert για την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής γερουσίας. Ο κ. Humbert, για τους σκοπούς της έκθεσης, συνάντησε στην Κύπρο τον υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή, τον πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών της Βουλής, Νικόλα Παπαδόπουλο, και τον Μιχάλη Σαρρή. Συνάντηση είχε επίσης με τους Γιώργο Γεωργίου και Σπύρο Σταυρνάκη της Κεντρικής Τράπεζας καθώς και την ανεξάρτητη οικονομικό αναλυτή, Fiona Mullen, ενώ και η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Κύπρο παρείχε υποστήριξη. Η έκθεση είναι διαθέσιμη διαδικτυακά, στον χώρο:http://www.senat.fr/rap/r12-173/r12-173.html

Advertisements

One thought on “«Απέρριψε την πρόταση ο Χριστόφιας στις 3 Οκτωβρίου»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s