Ρωσικός Δούρειος Ίππος;

Η στάση, πάντως, των Γάλλων είναι πολύ φιλική προς την Κύπρο, παρά τις έντονες ανησυχίες που εκφράζονται για τις προθέσεις μας


Από το κείμενο της έκθεσης της γαλλικής Γερουσίας, αλλά και από την απομαγνητοφώνηση της συζήτησης που έγινε πριν ένα μήνα στην επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων της γαλλικής γερουσίας, προκύπτει πως ένας ουσιαστικός φόβος των Γάλλων είναι πως η Κύπρος έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τη Ρωσία.

Η έκθεση σημειώνει πως οι Ρώσοι διατηρούν περίπου το 25% των τραπεζικών καταθέσεων της Κύπρου. (Το πραγματικό ποσοστό είναι γύρω στο 16%). Τα χρήματα αυτά, αναφέρει, προέρχονται κυρίως από την πώληση μεταλλευμάτων και πετρελαιοειδών. Την ίδια ώρα, σημειώνεται, όμως, πως η Κύπρος δεν αποτελεί μόνο ελκυστικό προορισμό για τα ρωσικά κεφάλαια λόγω του φορολογικού καθεστώτος: «Το 2011, 6 δισ. ευρώ έτυχαν διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο (City) από 17 ρωσικές και ουκρανικές επιχειρήσεις με βάση την Κύπρο. Με αυτό τον τρόπο, η Κύπρος έγινε ο κυριότερος επενδυτής στη Ρωσία, αλλά με ρωσικά χρήματα, ενώ και η ρωσική κοινότητα έφτασε τις 35.000 άτομα στο νησί.

Εκτενής αναφορά, μάλλον με επικριτικό μάτι, γίνεται και στο ρωσικό δάνειο, το οποίο αναλύεται από τον εισηγητή σε κεφάλαιο που φέρει τον τίτλο «Μια Ρωσική εναλλακτική επιλογή;» Σχολιάζοντας το υφιστάμενο δάνειο, ύψους 2.5 δισ. ευρώ, ο κ. Humbert σχολιάζει πως: «Μια τέτοια επιλογή είχε κριθεί ως λιγότερο δεσμευτική από την ευρωπαϊκή αρωγή μέσα από τον Μηχανισμό», αφού δεν προϋποθέτει ριζικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Σημειώνεται πως η ανάλυση του κ. Humbert απαριθμεί μια σειρά από προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα, το Δημόσιο και την Οικονομία γενικότερα, που χρειάζονται μεταρρύθμιση.

Πιο ανησυχητική είναι η εκτίμηση που αναφέρεται σχετικά με τις προθέσεις των Ρώσων. «Για τη Μόσχα, η βοήθεια, επιτρέπει την εξασφάλιση των ρωσικών επενδύσεων στο νησί. Επιπλέον, δεν είναι χωρίς γεωστρατηγικό όραμα: Τη δημιουργία μια στρατιωτικής βάσης στο νησί, για αντικατάσταση εκείνης του Ταρτούς στη Συρία, η οποία απειλείται από τις πολιτικές εξελίξεις στη Δαμασκό».

Πάντως, η έκθεση επιμένει πως η στάση της Λευκωσίας απέναντι στα ευρωπαϊκά όργανα, από τα οποία έχει ζητήσει διάσωση, παραμένει «διφορούμενη», αφού η Κύπρος, ακόμα και μετά την αίτηση για διάσωση, επιμένει στην αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών, αιτούμενη νέο δάνειο από τη Μόσχα και από το Πεκίνο.

Πιο ανησυχητικό είναι το σχόλιο πως η στάση των Ρώσων στο θέμα, πως η όποια νέα αρωγή θα υπάγεται στους όρους του Μνημονίου, αποτελεί «επιπλέον σημάδι για την αυξανόμενη υποχώρηση της ποιότητας που έχει η υπογραφή της Κύπρου». Ένα σχόλιο που σαφώς υποδεικνύει πως η αξιοπιστία της Κύπρου είναι ουσιαστικά χαμένη, τουλάχιστον στα μάτια των Γάλλων.

Ευθύνες τραπεζών
Παρά την εκτενή αναφορά στην έκθεση της κυπριακής οικονομίας στο σύνολό της, στην Ελλάδα, η έκθεση Humbert επιρρίπτει σαφώς ευθύνες στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου για τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει. Αναφέρεται, χαρακτηριστικά πως: «Η Λευκωσία έχει ουσιαστικά εξουσιοδοτήσει, εδώ και πολλά χρόνια, μια επικίνδυνη πρακτική στην παραχώρηση οικιστικών δανείων. Οι τράπεζες παραχωρούσαν έτσι, ενυπόθηκα δάνεια σε επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, οι οποίοι στη συνέχεια πωλούσαν τα ακίνητα σε αγοραστές, χωρίς να έχουν αποπληρώσει την υποθήκη. Στην πραγματικότητα, εάν ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης χρεοκοπούσε, ο αγοραστής ενδεχομένως να έχανε το ακίνητό του. Οι κυπριακές τράπεζες έχουν ακόμα προχωρήσει μέχρι και στην παραχώρηση πιστώσεων στους αγοραστές, χωρίς να τους ενημερώνουν πως ο πωλητής είχε αναλάβει προηγουμένως ενυπόθηκο δάνειο έναντι του ίδιου ακινήτου.».

Συζήτησαν και Κυπριακό…
Ενδιαφέρουσα ήταν, πάντως, η συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερουσίας γύρω από τη έκθεση Humbert. Κατά τη συζήτηση, εκφράστηκαν ανησυχίες για την γεωστρατηγική στάση της Κύπρου. Ο γερουσιαστής Pierre Bernard-Reymond σχολίασε πως: «Η Κύπρος είναι μια χώρα που μετακινείται (flotte) κάπως, σε γεωπολιτικό επίπεδο. Μην ξεχνάτε πως πριν από την ένταξη στην ΕΕ είχε ανησυχίες για την ισχυρή της συμμαχία με τη Λιβύη».

Επιπλέον, πολύ επικριτικά σχολιάζεται η αμηχανία της Κύπρου απέναντι στις μεταρρυθμίσεις, σε αντίθεση με την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Την ίδια ώρα, εκφράζονται ανησυχίες πως η κυβέρνηση μπορεί να γίνει όμηρος της Ρωσίας όπως έγινε η Σερβία όμηρος των «Ρώσων και Κινέζων συμβούλων, στρατιωτικών και οικονομικών».
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η όλη στιχομυθία χαρακτηρίστηκε από μια στάση ανοικτά φιλοκυπριακή, με τους γερουσιαστές να σχολιάζουν πολύ συχνά το Κυπριακό και τη διαίρεση του νησιού. Η διαίρεση της Κύπρου χαρακτηρίζεται ως «εντυπωσιακή» όταν την βλέπει κανείς. Πέρα από σχόλια για το γεγονός ότι η διαίρεση της Κύπρου είναι απαράδεκτη και πως αυτή η στάση θα πρέπει να εκφραστεί ξεκάθαρα προς την Τουρκία, ενδιαφέρον έχει μια ανταλλαγή σχολίων μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής, κ. Sutour και του εισηγητή Humbert.
«Η Κύπρος είναι ένα μέλος της ΕΕ, υπό κατοχή ενός υποψήφιου μέλους της ΕΕ», σχολίασε ο κ. Sutour, για να απαντήσει ο κ. Humbert πως αυτό το θέμα τον «παθιάζει» και πως θα ολοκληρωθεί σχετική έκθεση σε μερικούς μήνες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s