BlackRock- περιμένοντας τη PIMCO

Με το αναμενόμενο συνολικό ποσό που θα προκύψει από τα σενάρια της PIMCO για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να φτάνει μέχρι και τα 15 δισ. ευρώ, η ανησυχία για τη βιωσιμότητα του χρέους συνεχίζει να χαλά τον ύπνο πολλών παραγόντων της αγοράς. Πλέον, η εξεύρεση ρευστότητας, με ακραίες κινήσεις όπως τον δανεισμό από τα Ταμεία Προνοίας, δεν μπορεί να αναβάλει το γεγονός ότι το κράτος βρίσκεται στα όρια της στάσης πληρωμών εδώ και ενάμισι μήνα, με την κάθε πληρωμή που κάνει να είναι, ενδεχομένως και η τελευταία.

Για άλλη μια φορά, οι διαβεβαιώσεις από τον Υπουργό Οικονομικών υπογραμμίζουν αυτό που είναι καλά γνωστό πλέον για τα δημόσια ταμεία. Ότι, δηλαδή, η εξασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας για τον κάθε μήνα που περνά, αποτελεί ένα μικρό θαύμα, και μια τεράστια επιτυχία του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών, έστω κι αν επιτυγχάνεται με τρόπο ανορθόδοξο.

Walking cool

Walking cool

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με τον φόβο πως η υπογραφή που Μνημονίου θα συνεχίσει να καθυστερεί, αναζητούνται λύσεις που να καθιστούν το δημόσιο χρέος βιώσιμο, τουλάχιστον στα μάτια του ΔΝΤ το οποίο κρατά μια πολύ συγκρατημένη στάση ως προς τη συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα για την Κύπρο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα μπούμε σε περίοδο αποκρατικοποιήσεων, ή τουλάχιστον μερικής μετοχοποίησης των μεγάλων ημικρατικών οργανισμών οι οποίοι έχουν και την προοπτική να αποδειχθούν κερδοφόροι για τους επενδυτές. Έτσι, στο «στόχαστρο», βρίσκεται ήδη η κινητή τηλεφωνία της Cyta, αλλά και το δίκτυό της, με άγνωστο το μέλλον της Cytavision, με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στη δεύτερη γραμμή βρίσκεται η Αρχή Λιμένων, για την οποία επέδειξε ενδιαφέρον και η ρωσική πλευρά, η οποία ζήτησε ιδιωτικοποιήσεις έναντι ενός δεύτερου δανείου, όπως έγραψε τη περασμένη εβδομάδα η «Κ».

Τρίτη στη σειρά, η προβληματική ΑΗΚ, όπου ναι μεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό το δίκτυο, αλλά εκεί θα πρέπει να γίνουν εκτενέστατες αναδιαρθρώσεις σε πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων και απολύσεων. Όσον αφορά στην παραγωγή ρεύματος, πάντως, κρίνεται ως σχετικά «εύκολο» να βρεθούν επενδυτές.

Ρωσικό δάνειο
Ενώ, όμως, οι αποκρατικοποιήσεις θεωρούνται πλέον δεδομένες, πολλοί είναι οι αναλυτές στην Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη που δεν θεωρούν αρκετή αυτή την κίνηση για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Μια από τις σκέψεις που γίνονται από διάφορους κύκλους, είναι και η αναδιάρθρωση του διμερούς δανείου που έχει εξασφαλίσει η Κύπρος από την Ρωσική Ομοσπονδία, ύψους 2.5 δισ. ευρώ. Το δάνειο, το οποίο λήγει το 2016, αποτελεί ένα σοβαρότατο βάρος στα δημόσια οικονομικά, τα οποία δύσκολα θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτές.

Πάντως, η αποπληρωμή του δανείου φαίνεται πως αποτελεί ένα από τα μεγάλα μυστήρια της οικονομίας, αφού οι πλέον επίσημες πηγές δεν συμφωνούν μεταξύ τους ως προς το κατά πόσον έχει ήδη αρχίσει η εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου δανείου. Φαίνεται, πάντως, πως έχουν εξυπηρετηθεί μόνο οι πληρωμές τόκων, στο παρόν στάδιο.

Οι σκέψεις που γίνονται αφορούν σε μια «συνεννόηση» με τη Ρωσία, με στόχο να γίνει επιμήκυνση του δανείου για να λήγει μετά το 2016, που είναι και ο ορίζοντας του Μνημονίου (όχι όμως και της αποπληρωμής των υποχρεώσεων της Κύπρου στους δανειστές της Τρόικας). Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να μειώσει ουσιαστικά το ποσό που απαιτείται για την εξυπηρέτηση του χρέους του 2016 (συνολικά 3.2 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται άλλες υποχρεώσεις με ωρίμανση το 2016 που θα προκύψουν) και θα ανακουφίσει ουσιαστικά το προφίλ ωρίμανσης του χρέους.

Εν τω μεταξύ, οι καθυστερήσεις στη σύναψη συμφωνίας με την Τρόικα συνεχίζονται και πρέπει να θεωρείται πως έχει ήδη χαθεί το ορόσημο του Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου, αφού τα στοιχεία για το χρέος δεν είναι ακόμα έτοιμα. Η PIMCO θα ανακοινώσει τις τελικές της εκτιμήσεις στις 15 του μηνός, ενώ η BlackRock, η οποία συμβουλεύει την Κεντρική Τράπεζα στο θέμα, δύσκολα θα μπορεί να δώσει ολοκληρωμένη γνωμοδότηση έγκαιρα για να γίνουν οι απαιτούμενες διαβουλεύσεις στην αρμόδια επιτροπή.

Εάν και εφόσον, όμως, διαφανεί φως στο τέλος του τούνελ, η Κομισιόν επιθυμεί διακαώς να πιέσει το θέμα και πηγές δεν αποκλείουν ακόμα και έκτακτο Eurogroup πριν το τέλος Ιανουαρίου, ίσως με τηλεδιάσκεψη, με θέμα την Κύπρο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s