Η απάντηση του ένοχου

Άμα σε πιάσουν, δεν σ’ αφήνουν. Οι ξένοι πολιτικοί, ανταποκριτές και αναλυτές έχοντας χάσει κάθε ιδέα για την Κύπρο, θυμήθηκαν ακόμα και τον Μιλόσεβιτς τις τελευταίες ημέρες και ρωτούν -και πάλι- πού είναι τα μαυροσάκουλα.

Θυμήθηκαν και την υπόθεση του Magnitski, που ο Γενικός Εισαγγελέας αρνείται να σχολιάσει, έστω για να πει «αν υπάρχει έρευνα ή όχι». Θυμήθηκαν, ακόμα, και τους ολιγάρχες που έρχονται στη Κύπρο για να στήσουν δουλειές.

Η πραγματικότητα για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, είναι πως αυτό συμβαίνει στη Κύπρο, όπως και παντού. Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη, ακόμα και το «καθώς πρέπει» Ντελάγουερ των ΗΠΑ αποτελούν πιο σοβαρές βάσεις πλυντηρίων, την ώρα μάλιστα που η HSBC αποδεδειγμένα πλέον έπαιξε τον ρόλο που όλοι παίζουν στη βιομηχανία του χρήματος (αλλά πιάστηκε).

Μήπως ;;;

Οι Γερμανοί, όμως, ανησυχούν γιατί δεν θέλουν να διασώσουν τους «ολιγάρχες» της Κύπρου. Μια απλή ανάγνωση των δεδομένων, όμως, μάλλον διαψεύδει αυτή την ανησυχία: Πρώτο, οι ξένες (συνολικά) καταθέσεις στην Κύπρο, είναι περίπου 20 δισ. Από αυτές, οι πιο πολλές αναλύσεις θεωρούν πως τα 2/3 είναι ρωσικά κεφάλαια, δηλαδή κάπου στα 12 με 14 δισ.

Περίπου τόσα είναι τα ρωσικά κεφάλαια στη Κύπρο. Από αυτές, θα πρέπει κανείς να αφαιρέσει κάποιες από τις τράπεζες. Για παράδειγμα, η RCΒ έχει στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο και επιπλέον είναι σιδεροκέφαλη και δεν ζητά διάσωση. Εξάλλου, δεν ζητά καμία διάσωση από κανένα. Ας αφαιρέσει και άλλες μικρές τράπεζες, όπως την CDB και την USB, και ας αφαιρέσει ακόμα και την Barclays, η οποία «έκλεψε» μαζικά καταθέσεις από την Λαϊκή το τελευταίο διάστημα.

Αν υπολογίσει κανείς μόνο τις μεγάλες τράπεζες (και ιδίως Λαϊκή και Κύπρου), τότε η έκθεση σε περίεργα χρήματα των Ρώσων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Μετά, πρέπει κανείς να λάβει υπόψη κι άλλες πραγματικότητες: Ο ολιγάρχης Ριμπολόβλιεβ που διατηρεί κάποια δισ. στην Κύπρο, τα βρήκα πωλώντας την Urakali στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου οι ελέγχει είναι ουσιαστικοί. Μόνο από αυτό, ξέρουμε πως τα λεφτά είναι καθαρά. Την ίδια ώρα, δισεκατομμύρια επενδύονται από ρωσικών συμφερόντων εταιρείες με έδρα την Κύπρο, στο City του Λονδίνου, μια κίνηση που, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, αποδεικνύει πως τα λεφτά είναι καθαρά, με το τεκμήριο των ελέγχων του City.

Το 2011, περίπου 6 δισ. ευρώ επενδύθηκαν από 16 ρωσικές εταιρείες με έδρα την Κύπρο, στο Λονδίνο.

Σε κάθε περίπτωση, πολλά από τα λεφτά των Ρώσων στη Κύπρο προέρχονται από εταιρείες με στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο –κάτι που δεικνύει πως δεν υπάρχει φοροδιαφυγή- ενώ, την ίδια ώρα. Αφαιρώντας τα άλλα «καθαρά» χρήματα, οι γκρίζες καταθέσεις που μένουν είναι μάλλον «φυσιολογικές» σε αριθμό.

Και, αν λάβει κανείς υπόψη τα ρωσικά κεφάλαια σε τράπεζες ξένων συμφερόντων, που δεν θα λάβουν μέρος στη διάσωση, η «διάσωση των ολιγαρχών» είναι ελάχιστη.

Το άλλο ζήτημα, αφορά στην εγγραφή στην Κύπρο ξένων (κυρίως Ρωσικών) εταιρειών με σκοπό την φοροδιαφυγή. Θα πρέπει κανείς να θυμάται πως αυτές οι εταιρείες είναι πολλές φορές συνδεδεμένες με κρατικές εταιρείες όπως την Sberbank που πωλήθηκε πέρσι από το ρωσικό κράτος. Αυτές οι εταιρείες είναι σε μεγάλο βαθμό εγγεγραμμένες στη Κύπρο λόγω της χαμηλής φορολογίας. 35 χιλιάδες Ρώσους της κοινότητας που αναπτύχθηκε στην Κύπρο, και το γεγονός ότι η Κύπρος λόγω και μη οικονομικών δεσμών, λειτουργεί ως η πύλη προς την ΕΕ για πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις.

Αυτές οι εγγραφές είναι και ο λόγος που φαίνεται πως η Κύπρος έχει πολλά ρωσικά κεφάλαια- αν δύο ρωσικές εταιρείες, ας πούμε στον ίδιο όροφο του ίδιου κτηρίου στη Μόσχα, είναι εγγεγραμμένες στη Κύπρο και κάνουν μια συναλλαγή, αυτή η συναλλαγή «φαίνεται» ως Άμεση Ξένη Επένδυση από την Κύπρο στη Ρωσία. Σε αντίθεση με τα βεβιασμένα συμπεράσματα, όμως, ούτε σεντ δεν περνά από τις κυπριακές τράπεζες.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα επιχειρήματα κατά των γερμανικών δημοσιευμάτων και –πιο σημαντικά-κατά των πολλών ανησυχιών που εκφράζουν ξένες κυβερνήσεις ως προς το πόσο καθαρή είναι η κυπριακή αγορά και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα που θα διασώσουν.

Αυτά , φυσικά, δεν διαγράφουν το πρόβλημα, το οποίο είναι υπαρκτό και η Κύπρος οφείλει να κάνει κινήσεις που να είναι ορατές και πειστικές για να δείξει πως καταπολεμά τα προβλήματά της – δεν υπάρχει ούτε λόγος, ούτε όφελος να λέμε πως το πρόβλημα είναι ανύπαρκτο. Τέτοιες κινήσεις κάνει, εδώ και καιρό, ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος υπογράφει μαζικά συμφωνίες διπλής φορολογίας.

Όταν, όμως, ξέσπασε το πράμα και η κυβέρνηση κλήθηκε να απαντήσει στα γερμανικά δημοσιεύματα, τί ακούσαμε; Το ίδιο μάντρα πως «δεν μας χωνεύουν», πως «τα έχουν με την Κύπρο», πως γίνονται μεθοδεύσεις για το κακό μας.

Αυτές οι απαντήσεις δεν είναι μόνο χαζές για όσους παρακολουθούν αυτή την υπόθεση από πολύ κοντά, και για πολλούς μήνες. Είναι επίσης και επικίνδυνες. Κι αυτό, διότι η απάντηση που δίνεται από την κυβέρνηση είναι, ουσιαστικά, η απάντηση του ένοχου: «Το λες επειδή δεν με γουστάρεις».

Και, όταν δίνεται αυτή η απάντηση, το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση είναι στο μυαλό των επικριτών μας, να επιβεβαιώνει πως «κάτι τρέχει». Αντί, λοιπόν, να απαντούμε σε ξένους με δηλώσεις λαϊκισμού που εξυπηρετούν την εγχώρια «κατανάλωση» εντυπώσεων, πολύ πιο σοφό θα ήταν να λειτουργήσουμε με βάση το επιχείρημα. Χωρίς να κάνουμε πως δεν υπάρχει πρόβλημα (που υπάρχει), αλλά τουλάχιστον στήνοντας για τον εαυτό μας μια άμυνα που να είναι πειστική, ιδίως όταν όλες οι εντυπώσεις είναι εναντίων μας και όταν το πρόβλημα έχει φτάσει στο σημείο να μας απειλεί με καταστροφή.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το Φυσικό Αέριο, μακριά από τους πολιτικούς.

http://www.kathimerini.com.cy

Advertisements

One thought on “Η απάντηση του ένοχου

  1. Μα αφού μαγειρεύονται και διαδηλώσεις για την κακιά Μέρκελ και τους άλλους παλιονεοφιλελεύθερους που θα βρεθούν στο νησί μας. Είναι δυνατόν να μας γουστάρουν τούτα τα λέσια;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s