Μέσα σε 100 ημέρες θα γραφτεί ο επικήδειος του επόμενου προέδρου

Οι εκλογές είναι πλέον μπροστά μας, σε βαθμό μάλιστα που το βασικότερο ζήτημα, εκείνο της οικονομίας έχει ήδη αρχίσει να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα στο μυαλό πολλών συμπολιτών μας. Στην επιλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, φυσιολογικά φαίνεται πως σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν (και) οι κομματικές επιλογές,καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα που είχαν μέχρι τώρα πρόβλημα συσπείρωσης, φαίνεται πως έχουν αρχίσει να «επαναπατρίζουν» τους ψηφοφόρους τους.

Την ίδια ώρα, έχουμε όλοι δει την ταμπελομαχία που μαίνεται γύρω από την κρίση, τον ηγέτη και την αξιοπιστία. Πριν από έξι περίπου μήνες, αυτή η στήλη έγραψε πως ο επόμενος πρόεδρος πολύ πιθανόν να μετανιώσει τη νίκη του πριν καλά-καλά βγουν οι 100πρώτες ημέρες της προεδρίας του. Σε εκείνο το κομβικό σημείο, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το πρώτο κύμα (ή μάλλον τσουνάμι) μεταρρυθμίσεων, ενώ θα έχει μπροστά του, εκτός από τις άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες, και την λήξη δύο ομολόγων, συνολικού ύψους πέραν των 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το πρώτο κομμάτι, των1.5 δισ., θα λήγει πριν καν γίνει η διάσκεψη τύπου των 100 πρώτων ημερών.

Calendar_111512_tw_tif_Το χρονοδιάγραμμα του επόμενου προέδρου, όμως, θα κριθεί από το κατά πόσον θα επιθυμεί δύο πράγματα: Πρώτο, να επανεκλεγεί μετά από 5 χρόνια, και δεύτερο να κριθεί ευνοϊκά από την Ιστορία.

Είτε το ένα επιθυμεί, είτε το άλλο, η πορεία που είναι χαραγμένη μπροστά του, είναι ξεκάθαρη.

Αυτό που μπορούμε, από τώρα, να υπολογίσουμε, είναι τί θα λέει περίπου στην πρώτη παράγραφο του επικήδειου του επόμενου προέδρου. Πρώτα, θα έχουμε τα τυπικά -«εξελέγη με x% των ψήφων στον θώκο του ανώτατου πολιτειακού αξιώματος της Δημοκρατίας, αναλαμβάνοντας την εξουσία την 1η Μαρτίου 2013».Ξέρουμε, επίσης, πως η πρώτη παράγραφος θα κάνει αναφορά και στην οικονομική του πολιτική: «…κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, η Κύπρος αντιμετώπισε την χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της».

Ως εδώ, καλά. Αλλά όλο το ζουμί, θα είναι η επόμενη πρόταση.

Μπορεί να λέει πως «η κρίση αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, με αποτέλεσμα να εξέλθει της κρίσης πριν το τέλος της θητείας του». Ή, ακόμα πως «οι τολμηρές και ριζικές του μεταρρυθμίσεις έβαλαν την χώρα σε μια πορεία σταθερής ανάπτυξης, δικαιότερου διαμοιρασμού του πλούτου, αλλά και ευρωστίας για τους πολίτες της».

Για να γίνει αυτό, όμως, υπάρχουν κάποιες ανάγκες.

Πρώτο, ο επόμενος πρόεδρος, για να διατηρήσει την ικανότητά του να περνά από την Βουλή τα νομοσχέδια –ακόμα και τα μη δημοφιλή- θα πρέπει να θυμάται πως το 2016 θα αντιμετωπίσει βουλευτικές εκλογές. (Ξεπερνούμε τις ευρωεκλογές που είναι εκλογές προσωπικοτήτων, παρά κομμάτων).

Για να βγουν κερδισμένα τα κόμματα της συμπολίτευσης, θα πρέπει ως το 2016 να έχει σαφώς βρεθεί ο πάτος της κρίσης, και η Κύπρος να βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Θα πρέπει να είναι ορατή η διαχείριση του χρέους, να είναι αισθητή η μείωση της ανεργίας και η ανάκαμψη των ενεργητικών των νοικοκυριών, να είναι σαφής η επιστροφή –έστω και μόλις- στην ανάπτυξη.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα έχει μπροστά του την βέβαιη διάσπαση της συγκυβέρνησης εν όψει εκλογών, έντονες αντιδράσεις κατά της προεδρίας του, και την αδυναμία να αντιμετωπίσει μια «κυβερνώσα Βουλή».

Μόνο εάν καταφέρει να βάλει την Κύπρο σε ανοδική πορεία, έστω και λίγο πριν από τις εκλογές του 2016, θα καταφέρει ο επόμενος πρόεδρος να διατηρήσει τα κεκτημένα και να χρησιμοποιήσει τις βουλευτικές ως ευκαιρία να δοθεί νέα πνοή και να«ανανεωθεί η ενδεκάδα» της κυβέρνησης.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι πολιτικές-κομματικές ανάγκες θα εξασφαλίσουν διάσπαση του μετώπου – και ισχυρό ανθυποψήφιο το 2018. Εξάλλου, ως τα τέλη του 2017, η είσοδος σε ανοδική πορεία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και πλέον απαίτηση θα είναι η Κύπρος να μπει σε ρυθμούς σταθερής ανάπτυξης, μειωμένης ανεργίας και ταχύτερης οικονομικής δραστηριότητας.

Για μπει, όμως, σε ανοδική πορεία ως το 2016 και σε σταθερή ανάπτυξη ως το 2018, θα πρέπει η οικονομία να έχει ολοκληρώσει όσο το δυνατόν ταχύτερα την διόρθωσή της. Ενώ στο τραπεζικό σύστημα οι αλλαγές θα είναι ριζικές αλλά σε μεγάλο βαθμό είναι γνωστές και πάση περιπτώσει δεν θα βρουν εμπόδια, οι δημοσιονομικές και μακροοικονομικές αλλαγές θα πρέπει να είναι ταχύτατες.

Γι αυτό και οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν (και ήδη περιλαμβάνονται στο συμφωνηθέν κείμενο του Μνημονίου) θα πρέπει να γίνουν άμεσα. Μόνο εάν οι χοντρές μεταρρυθμίσεις μπουν σε τροχιά υλοποίησης ως το καλοκαίρι θα μπορεί να ολοκληρωθεί η υλοποίηση πριν το πρώτο τρίμηνο του 2014. Και, μόνο εάν τελειώσουν οι μεταρρυθμίσεις ως το 2014Q1 θα μπορεί να ολοκληρωθεί η μακροοικονομική προσαρμογή ως τις αρχές του 2015.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο επόμενος Πρόεδρος θα μπορεί να ελπίζει πως θα νικήσει τις βουλευτικές του 2016 και θα έχει μπροστά του ανοικτή την πόρτα της επανεκλογής.

Πιο σημαντικό, όμως, είναι πως θα έχει, έτσι, γραφτεί και η πρώτη παράγραφος του επιτήδειου του, όσα χρόνια κι αν περάσουν πριν αυτός να διαβαστεί: «Με τις τολμηρές του κινήσεις από την αρχή της θητείας του, έδωσε ένα τέλος στην οικονομική κρίση και εξασφάλισε πως η Κύπρος θα εξέλθει από αυτή πιο ισχυρή. Το όφελος αυτό είχε και σαφείς γεωστρατηγικές προεκτάσεις».

Πρέπει, φυσικά, να προχωρήσει και το ΓεΣΥ, και να εκπονήσει ΜΔΠ. Και, τα λεφτά από το Φυσικό Αέριο να τα κρατήσει μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

2 thoughts on “Μέσα σε 100 ημέρες θα γραφτεί ο επικήδειος του επόμενου προέδρου

  1. Ο προπορευόμενος στα polls είναι του 1946. Εάν εκλεγεί θα περάσει μια δύσκολη θητεία. Εάν επαναδιεκδικήσει θα κοιτάζουμε να έχουμε το 2023 ένα πρόεδρο 77 ετών. Μάλλον 1 θητείας το βλέπω.

    Επίσης η κρίση θα φέρει και δραστικές αλλαγές στο κομματικό σκηνικό. Τα κόμματα του σήμερα δεν θα είναι τα κόμματα το 2016 – παράδειγμα η Ελλάδα

  2. «Αυτό που μπορούμε, από τώρα, να υπολογίσουμε, είναι τί θα λέει περίπου στην πρώτη παράγραφο του επιτήδειου του επόμενου προέδρου.»

    Συμφωνώ πλήρως 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s