Χαμηλές προσδοκίες από το Eurogroup

Με χαμηλές προσδοκίες πάει την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρία του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή. Με δεδομένο πως η Κύπρος δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει τελική έκθεση από πλευράς της PIMCO και δεν μπορεί να κριθεί με βεβαιότητα το τελικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που θα χρειαστεί για τις κυπριακές τράπεζες, είναι πλέον αδύνατο να αναμένει κανείς πως θα ληφθούν αποφάσεις από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Μάλιστα, ακόμα κι η συζήτηση που θα γίνει σχετικά με την Κύπρο, θα βρίσκεται χαμηλά στην ατζέντα της συνάντησης, σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν.

SharlyΣε κάθε περίπτωση, εκκρεμούν πολλά στοιχεία, πέρα από τη συμφωνία του τελικού ποσού για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ήδη, ανησυχία εκφράζουν ευρωπαϊκοί κύκλοι για τη στάση της κυβέρνησης σε σειρά ζητημάτων στα οποία παρουσιάζεται εμπλοκή. Ενώ οι ίδιοι κύκλοι, ιδίως στις Βρυξέλλες και στη Ουάσινγκτον, αισθάνονται πως υπάρχουν σαφή «συμφωνημένα» στοιχεία στο προσχέδιο του Μνημονίου, αισθάνονται άβολα με τη στάση της κυβέρνησης η οποία δείχνει να κάνει πισωγύρισμα απέναντι στα συγκεκριμένα συμφωνηθέντα. Ανάμεσα σε αυτά τα σημεία είναι και οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και οι εκτενέστερες μεταρρυθμίσεις στο ΤΚΑ, αλλά και στην κρατική μηχανή.

Πλέον, η Κομισιόν φαίνεται να έχει αποδεχτεί πως, ούτε η πιθανότητα ενός έκτακτου Eurogroup μπορεί να προσφέρει μια ουσιαστική λύση. Έτσι, οι Βρυξέλλες δεν πιέζουν πλέον για την οργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης. Μοναδική πιθανότητα, πλέον, είναι πως η Κύπρος θα υπογράψει ένα προσύμφωνο, χωρίς τελικές υπογραφές αλλά μόνο με μονογραφές, στο τελευταίο Eurogroup της σημερινής κυβέρνησης.

Τα βλέμματα είναι σαφώς στραμμένα προς το χρονικό όριο της 1ης Μαρτίου, με δεδομένο πως η επόμενη κυβέρνηση θα μπει στα βαθιά, με πολύ υψηλές προσδοκίες, αλλά και πίεση του χρόνου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s