Οι Ευρωπαίοι πιέζουν, τα funds αγοράζουν

Τρομακτικό το μήνυμα Σόιμπλε για την Κύπρο

Από την «Κ», http://www.kathimerini.com.cy

Ενώ οι μεγάλες αποφάσεις για την διάσωση της Κύπρου έχουν και επίσημα πλέον μετακινηθεί για μετά τις εκλογές, οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών έχουν ήδη αρχίσει να πιέζουν την Κύπρο για πολύ πιο σκληρά μέτρα. Όπως γράφτηκε πολλές φορές, το συμφωνηθέν προσχέδιο του Μνημονίου, το οποίο έχει γίνει ήδη αποδεκτό από την κυβέρνηση, αφήνει ανοικτή διάπλατα την πόρτα, όχι μόνο για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και για ριζικές αλλαγές στην κρατική μηχανή και το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Πλέον, όλα δείχνουν πως η Κύπρος θα πιεστεί για να κατευθυνθεί προς την «σκληρή ανάγνωση» του Μνημονίου, με τις ριζικές αλλαγές να είναι σχεδόν βέβαιες.

Πέρα από το γεγονός ότι ξένοι διπλωμάτες και λειτουργοί των υπουργείων οικονομικών σχολιάζουν και ανοικτά πλέον πως δεν μπορούν να έχουν καμία εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση της Κύπρου, σημαντικό «πρόβλημα» αποτελεί και η εικόνα που έχει αρχίσει να σχηματίζεται στην Ευρώπη: Με τη θετική τροπή που παίρνει ήδη η οικονομία της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και σε λιγότερο βαθμό, της Ισπανίας, αλλά και με την προδιαγραφόμενη ήττα του Μπερλουσκόνι στην Ιταλία, ο άμεσος κίνδυνος για το ίδιο το Ευρώ έχει αρχίσει να απομακρύνεται.

SiarliEurogroup423Μαζί του απομακρύνονται και οι φόβοι για μια συστημική κρίση στην ευρωζώνη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να ερμηνευτούν και τα σχόλια του γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Πρέπει να διερωτηθούμε: Αποτελεί η Κύπρος κίνδυνο για την σταθερότητα ολόκληρης της ΕΕ;» Από τη στιγμή που απομακρύνονται οι φόβοι ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για ολόκληρο το σύστημα, ανοίγεται πλέον η δίοδος ακόμα και για ακραίες λύσης στο πρόβλημα της Κύπρο. Γι αυτό και απαιτείται άμεση επιβεβαίωση πως η Κύπρος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διορθώσει τα προβλήματά της, κυρίως στις τράπεζες, αλλά και στα δημόσια οικονομικά. Ταυτόχρονα, είναι πλέον σαφές πως, αντιμέτωποι με ακραία σενάρια για το μέλλον της Κύπρου, θα πρέπει να δοθούν πιο πειστικές απαντήσεις σχετικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αλλά και για την πιθανότητα διάσωσης ρωσικών καταθέσεων μέσα από το Μνημόνιο.

Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε, δεν πρέπει να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη τις υποψίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το ύψος των αναγκών για τις κυπριακές τράπεζες, αλλά και την ασάφεια που επικρατεί ακόμα στο «θέμα» της Κύπρου.

Έτσι, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πλέον πως, εκτός από τις ιδιωτικοποιήσεις, που είναι βέβαιο πως θα προχωρήσουν, πιθανή είναι και μια «ανοικτή» αποτυχία τράπεζας, χωρίς ωστόσο αυτό να θέτει σε κίνδυνο καταθέσεις. Επιπλέον, από την στιγμή που η Κύπρος δεν θεωρείται πως αποτελεί συστημικό πρόβλημα για την υπόλοιπη ευρωζώνη, είναι φυσιολογικό οι απαιτήσεις που θα τεθούν ενώπιον της Κύπρου να είναι πλέον πολύ πιο σκληρές.

Σε αυτή την εικόνα έχει συμβάλει, εκτός από την καθυστέρηση από  πλευράς της κυβέρνησης και η πλήρης απώλεια της αξιοπιστίας της. Γι αυτό και τα διάφορα υπουργεία Οικονομικών διαμηνύουν χωρίς περιστροφές πλέον πως μόνο μετά τις εκλογές θα μπορεί η Κύπρος να προχωρήσει προς την διάσωση.

Και η Pimco
Την ίδια ώρα, όμως, συνεχίζονται και οι μάλλον υπερβολικές καθυστερήσεις από πλευράς της Pimco. Κλιμάκιο της εταιρείας αναμένεται στην Κύπρο εντός των επόμενων ωρών. Σημειώνεται πως, για πρώτη φορά, οι «κορυφαίοι» της Pimco  θα συναντηθούν με τις τράπεζες, αλλά και με τους εξωτερικούς ελεγκτές των τραπεζών. Σημειώνεται, δε, πως η Pimco δεν έχει κάνει παρόμοια διερευνητική έκθεση στο παρελθόν.

Το κλιμάκιο της Pimco θα αρχίσει πλέον τα stress test ανά τράπεζα με βάση τα στοιχεία από τις 30.6.2012 και μετά. Οι μέχρι σήμερα αναλύσεις αφορούσαν στα στοιχεία των τραπεζών μέχρι το μέσο του 2012.

Μίνι ράλι στις αγορές
Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί πως, σε αντίθεση με το άσχημο κλίμα που διαμορφώθηκε στο Eurogroup,  η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι επενδυτές για το κυπριακό ομόλογο συνεχίζει να οδηγεί με μίνι ράλι το κυπριακό ομόλογο. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές των κυπριακών ομολόγων κατέγραψαν μια κάμψη από τις 16.20 και μετά την Δευτέρα –πιθανώς λόγω και των ειδήσεων από το Eurogroup- οι τιμές συνεχίζουν να ανακάμπτουν, συμπιέζοντας ταυτόχρονα τα επιτόκια. Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, η τιμή του ΕΜΤΝ με λήξη το 2020 κατέγραφε άνοδο κατά 5.23% σε σχέση με την Παρασκευή, ενώ η τιμή του ΕΜΤΝ με λήξη το 2015 ήταν αυξημένη κατά 4%.

Πάντως, ένα παρόμοιο μίνι ράλι παρατηρείται και στις υπόλοιπες προβληματικές χώρες, αλλά τα σχόλια των επενδυτών καταδεικνύουν πως στην περίπτωση της Κύπρου, οι λόγοι πίσω από το νέο ενδιαφέρον των funds για κυπριακό χρέος είναι αμιγώς «κυπριακοί»: η αλλαγή εξουσίας και οι προσδοκίες που αυτή δημιουργεί, η προστασία των επενδυτών από το κούρεμα, η καλή διάθεση της Ρωσίας να επιμηκύνει το δάνειο προς την Κύπρο και τέλος η προοπτική εσόδων και εξοικονομήσεων από τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες πλέον θεωρούνται ως δεδομένο.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως οι απαιτήσεις θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες για την επόμενη κυβέρνηση, με επενδυτές και μέλη του Eurogroup να αυξάνουν τις πιέσεις αλλά και τις προσδοκίες για ριζικές μεταρρυθμίσεις από την αρχή της θητείας του επόμενου προέδρου, και μάλιστα χωρίς χρόνο για «μήνα του μέλιτος».

Οι δηλώσεις Σόιμπλε, όμως, κρούουν και τον κώδωνα του κινδύνου, αφού φαίνεται πως, με την στήριξη της Ολλανδίας και των Σκανδιναβών, αυξάνονται οι πιέσεις στην Κύπρο. Η δήλωση πως η Κύπρος δεν αποτελεί κίνδυνο για την σταθερότητα της Ευρωζώνης, αποτελεί ουσιαστικά μια εξαιρετικά σοβαρή και τελεσιγραφική απειλή για την πορεία που θα ακολουθήσει η Κύπρος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s