Hedge funds για ομόλογο

 Εκλογές, Ρωσία, ρευστότητα και Μέρκελ λειτούργησαν θετικά στις εντυπώσεις

Ενώ οι πιέσεις που ασκούν τα ξένα δημοσιεύματα και οι επίσημες δηλώσεις για την Κύπρο συνεχίζουν ν’ αυξάνονται, στις αγορές παρατηρείται αναστροφή του κλίματος. Από την περασμένη Δευτέρα, θεσμικοί επενδυτές δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για το κυπριακό ομόλογο, έχοντας, μάλιστα, ιδιαίτερη προτίμηση για το ομόλογο έκδοσης EMTN που λήγει σε βάθος χρόνου, το 2015 και 2020. Ενδιαφέρον καταγράφεται, ωστόσο, και για τις άλλες δύο εκδόσεις, που ωριμάζουν σε έξι και 18 μήνες αντίστοιχα.

Πρέπει να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον που καταγράφεται δεν αφορά σπεκουλάρισμα ή άλλες short τοποθετήσεις των επενδυτών. «Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στην αγορά ομολόγων, δεν βλέπουμε ούτε τοποθετήσεις για σπεκουλάρισμα ούτε έντονη κίνηση στα κυπριακά CDS», σχολίασε ο Γιάννος Πέτρη, επικεφαλής επενδυτικών υπηρεσιών της FBME, που είναι ειδικός διαπραγματευτής (Market Maker) για το κυπριακό ομόλογο.

Οι επενδυτές σχολιάζουν πως η Κύπρος φαίνεται να είναι αρκετά ελκυστική, με το χρέος της να είναι υποτιμημένο. Οι αποδόσεις, που για το ομόλογο που λήγει τον Ιούνιο ξεπερνούν το αστρονομικό 30% (σε ετήσια βάση) κρίνονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ως υψηλότερες του ρίσκου, με αποτέλεσμα να αποτελούν ελκυστική επιλογή.

 

Ανέπτυξαν ανοσία

Μία σημαντική παράμετρος στη λογική των επενδυτών, είναι η «ανοσία» που έχει αναπτυχθεί σε σχέση με τα «άσχημα μαντάτα» για την Κύπρο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, μάλιστα, πως η τελευταία υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου, δεν έχει ουσιαστικά ληφθεί υπόψη, αφού «από τη στιγμή που το ομόλογο είναι σκουπίδι», κατά την έκφρασή τους, «δεν σημαίνει και πολλά να γίνεται πιο σκουπίδι».

touristes.xlsΕπιπλέον, σημαντική παράμετρος φαίνεται να είναι και οι επερχόμενες εκλογές. Η αλλαγή στη κυβέρνηση, σχολιάζουν, ανοίγει την πόρτα για μεταρρυθμίσεις στην κυπριακή οικονομία. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, τις οποίες χαρακτηρίζουν ως «αυτονόητες», περιλαμβάνουν και τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες μπορεί να

αποδώσουν περίπου 10% του ΑΕΠ σε εξοικονομήσεις.

Πέρα από τις ιδιωτικοποιήσεις και την εξοικονόμηση που εκτιμούν πως θα επέλθει από τη συγκεκριμένη κίνηση, οι επενδυτές εισπράττουν με πολύ θετικό τρόπο και τα μηνύματα που έρχονται από τη Μόσχα, η οποία, όμως όλα δείχνουν, θα συναινέσει στην επιμήκυνση των πληρωμών για το διμερές δάνειο που έκαβε η Κύπρος, δίνοντας έτσι βαθιές ανάσες στα δημόσια οικονομικά.

Η αλλαγή στάσης από πλευράς των επενδυτών, τοποθετείται χρονολογικά, στην προπερασμένη Παρασκευή, όταν η Σύνοδος κορυφής του ΕΛΚ έδωσε ένα σαφές μήνυμα στις αγορές: Μετά την 1η Μαρτίου, η Κύπρος θα προχωρήσει με τα συμφωνηθέντα και η Γερμανία δεν θα την αφήσει μόνη. Η αναμενόμενη νίκη, τον Σεπτέμβριο, της Άγκελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές, ενισχύει αυτή την πεποίθηση των επενδυτών. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως η αλλαγή στάσης από πλευράς των επενδυτών καταγράφηκε σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο όλες οι διαρροές σχετικά με τους υπολογισμούς της PIMCO έκαναν λόγο για 10 δισ. όσον αφορά στις ανάγκες των τραπεζών.

Σε ερώτηση της «Κ», πάντως, το σχόλιο των επενδυτών ήταν πως δεν τους ενδιαφέρει κατά πόσον θα σωθούν οι τράπεζες ή αν θα οδηγηθούν σε πιο ακραίες λύσεις. «Μας ενδιαφέρει το κατά πόσον η κυβέρνηση θα αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της».

 

Μπορούν να περιμένουν

Εξαιρετικής σημασίας είναι επίσης και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες ώς τον Μάρτιο, γεγονός που απομακρύνει το ενδεχόμενο να καταγραφεί πιστωτικό γεγονός στο αμέσως επόμενο διάστημα. Επιπλέον, η εξοικονόμηση στη ρευστότητα του κράτους επιτρέπει στην Τρόικα και τη Δημοκρατία να περιμένουν για την υπογραφή του Μνημονίου, μέχρι να αναλάβει τα ηνία η επόμενη κυβέρνηση.

 

Έτσι, ο μεγαλύτερος φόβος, ότι δηλαδή θα χαθεί για ακόμη μία φορά το χρονοδιάγραμμα και η Κύπρος δεν θα υπογράψει ούτε στις 11 Φεβρουαρίου, δεν αποτελεί πλέον παράμετρο ανησυχίας για τους θεσμικούς επενδυτές. Η βεβαιότητα πως η επόμενη κυβέρνηση θα υπογράψει γρήγορα, αλλά και θα υλοποιήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα, επιτρέπει την άνεση του χρόνου, τουλάχιστον για ενάμιση ακόμα μήνα.

Ένα επιπλέον, αρκετά σημαντικό στοιχείο, είναι και η νομική διάσταση του χρέους. Με τους θεσμικούς επενδυτές που έχουν ως βάση τους τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, να κατέχουν περισσότερο από 30% των ομολόγων που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στις διεθνείς αγορές, η πιθανότητα «κουρέματος» είναι πλέον περιορισμένη. Κι αυτό διότι για να επέλθει «κούρεμα» (χωρίς πιστωτικό γεγονός) με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI), θα πρέπει να συμφωνήσει το 75% των επενδυτών.

«Εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε, θέλουμε τα λεφτά μας», τόνισε στην «Κ» πηγή με βάση το Λονδίνο. Από τη στιγμή που το ομόλογο διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το δεδομένο, και όσο θα κατέχουν πέραν του 25% των ομολόγων οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές θα μπορούν να μπλοκάρουν το οποιοδήποτε «κούρεμα».

 

Συνήλθε από το πλήγμα του Suddeutsch

Ως εξαιρετικά σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι ενδιαφέρον εστιάζεται στο ομόλογο που λήγει το 2020. Το γεγονός ότι οι επενδυτές αγοράζουν ένα ομόλογο που θα ωριμάσει σε ένα τόσο βαθύ χρονικό ορίζοντα –σε 7 χρόνια– μεταφράζεται σε πεποίθηση πως η Κύπρος θα ορθοποδήσει και θα επανέλθει σε ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης. Και, σε αντίθεση με άλλες «ψήφους εμπιστοσύνης» που μπορεί να επικαλεστεί κανείς, σε αυτή την περίπτωση οι επενδυτές «ψηφίζουν» με τα λεφτά τους.

Από πλευράς των ειδικών διαπραγματευτών του κυπριακού ομολόγου, σημειώνεται πως υπάρχει, ακόμα και τώρα, πίστη στην ικανότητα της Κύπρου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κρίσης. Ο Michael Saab της FBME, σχολίασε πως, από τη δική του πλευρά, οι ειδικοί διαπραγματευτές συνεχίζουν να είναι «ιδιαίτερα θετικοί» για την Κύπρο. «Αυτό καταγράφεται, τόσο από τις ειδικές διαπραγματεύσεις, όσο και από τη δική μας απόφαση να διατηρήσουμε το βραχυπρόθεσμο χρέος», σχολίασε.

Την ίδια ώρα, όμως, οι διεθνείς επενδυτές φαίνεται πως ενδιαφέρονται ιδιαίτερα και για τα ομόλογα που λήγουν στο επόμενο διάστημα, σε 5, 18 και 30 μήνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αποδόσεις είναι εξαιρετικά υψηλές (σε ετήσια βάση, τουλάχιστον), γεγονός που καταφανώς κεντρίζει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

 

Η απόδοση του κυπριακού ομολόγου κατέγραψε δραματική άνοδο (με την τιμή να μειώνεται αντίστοιχα) στις 20 Δεκεμβρίου, όταν εκδόθηκε από τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsch το πρώτο από τα γνωστά άρθρα, που έθεταν το θέμα, όχι μόνο της διαφάνειας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αλλά και της βιωσιμότητας του χρέους. Η εφημερίδα είχε καταγράψει για πρώτη φορά τις ανησυχίες του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους. Κατά το ίδιο διάστημα, έγινε και η δήλωση από τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, πως αν δεν λάμβανε η κυβέρνηση δάνεια από τα Ταμεία Προνοίας, θα επερχόταν στάση πληρωμών.

Από την περασμένη Δευτέρα, όμως, η αγορά άρχισε να επιβεβαιώνει εντυπώσεις που διαμορφώνονταν από το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής και οι επενδυτές κατέγραψαν υψηλή ζήτηση για το κυπριακό ομόλογο, με αποτέλεσμα να «συνέλθει» από το πλήγμα και να μειωθούν οι αποδόσεις χάρη στην αύξηση των τιμών. Οι όγκοι συναλλαγών δεν έφτασαν στα επίπεδα της «μαύρης Πέμπτης» (20 Δεκεμβρίου), όταν η τιμή του ομολόγου κατέρρευσε και οι αποδόσεις εκτοξεύτηκαν. Το γεγονός ότι η αγορά είναι ιδιαίτερα ρηχή –τυγχάνουν διαπραγμάτευσης μόλις 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ χρέους, περίπου το 30% των υφιστάμενων ομολόγων της σειράς ΕΜΤΝ– ενισχύει και τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην αγορά. Ωστόσο, είναι σαφής η αλλαγή διάθεσης από τα hedge funds.

Η Κύπρος, πάντως, είναι ακόμα πολύ μακριά από την επιστροφή στις αγορές. Τα επιτόκια που καταγράφονται εξακολουθούν να είναι άκρως απαγορευτικά, με το χαμηλότερο να καταγράφεται στα 10,9%, για το ομόλογο του 2020. Ωστόσο, η τελευταία εβδομάδα ήταν η πρώτη κατά την οποία καταγράφηκαν θετικές εξελίξεις, και όλα δείχνουν πως οι επενδυτές «έχουν τη διάθεση» να ακούσουν ευχάριστα νέα από την Κύπρο.

Μάλιστα, φαίνεται πως όλα τα «κακά μαντάτα» για την Κύπρο έχουν ήδη εμπεδωθεί στη τιμή του ομολόγου: Το τραπεζικό ζήτημα, τα προβλήματα ρευστότητας, η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης, οι πιέσεις για το ξέπλυμα και οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα δεν αποτελούν πλέον «είδηση» για τους επενδυτές, οι οποίοι ωστόσο δεν φαίνεται να έχουν την ίδια «ανοσία» για τα καλά μαντάτα.

 

 

ΣΗΜ: Το ράλι στο ομόλογο, από την περασμένη εβδομάδα, έχει συνεχιστεί και οι τιμές είναι υψηλότερες σήμερα από ό,τι φαίνεται στα γραφικά, τα οποία περιλαμβάνουν μόνο τιμές ως την 18η του μηνός.

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s