Η έρευνα στην Κεντρική δεν έχει σχέση με απόρρητα

Μετά από καταγγελία της διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας και τη διαμόρφωση σχετικού φακέλου από τη Γενική Εισαγγελία, το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων διεξάγει από την περασμένη εβδομάδα έρευνα σχετικά με τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων από την Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση της «Κ», η διεξαγωγή της έρευνας αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία για πολλούς από τους λειτουργούς της Κεντρικής, οι οποίοι φαίνεται πως δεν γνώριζαν για τη συγκεκριμένη καταγγελία, ούτε γνώριζαν πως η υπόθεση είχε φτάσει σε σημείο όπου να διεξάγονται ποινικές έρευνες.

Χωρίς απόρρητα
Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι, σε αναζήτηση μαρτυρίας, το ΤΑΕ έχει ζητήσει πληροφόρηση από δημοσιογράφους (συμπεριλαμβανομένου και συντάκτη της «Κ») σχετικά με πηγές που βρίσκονταν πίσω από τα δημοσιεύματα.

Ωστόσο, στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, για τα οποία το ΤΑΕ ζήτησε αποκάλυψη των πηγών, δεν υπήρχε κανένα απόρρητο στοιχείο το οποίο να είχε διαρρεύσει από την Κεντρική Τράπεζα. Αντίθετα, ο συντάκτης της «Κ» ρωτήθηκε για δημοσίευμα στο οποίο αναφέρονταν δύο στοιχεία: Πρώτον, το ύψος της κατεπείγουσας ρευστότητας που παραχωρήθηκε στο τραπεζικό σύστημα. Η πληροφορία αυτή δεν είναι απόρρητη. Προφανώς λόγω άγνοιας, πάντως, και η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε, σε προειδοποιητική ανακοίνωσή της, πως στοιχεία που είναι απόρρητα και «που αφορούν για παράδειγμα θέματα νομισματικής πολιτικής και θέματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας, όπως η έκτακτη παροχή ρευστότητας στις Τράπεζες» δεν πρέπει να δημοσιεύονται. Η έκτακτη παροχή ρευστότητας (ELA) είναι δημοσίως διαθέσιμη, τόσο στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Τράπεζας, όσο και στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παρ’ όλα αυτά, το ΤΑΕ συνεχίζει να αναζητεί μαρτυρία σχετικά με την πηγή από την οποία προέρχεται η σχετική πληροφορία, επιδεικνύοντας την ίδια απόλυτη άγνοια που επέδειξε και η Κεντρική σχετικά με τα στοιχεία που η Κεντρική Τράπεζα υποχρεούται ούτως ή άλλως να δημοσιεύει.

cbcΠάντως, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί περίεργο το γεγονός ότι το ΤΑΕ επιμένει να ζητεί «ενημέρωση» σχετικά με τις πηγές δημοσιευμάτων τα οποία δεν περιέχουν καμία απόρρητη πληροφορία. Μάλιστα, το δημοσίευμα για το οποίο ρωτήθηκε ο συντάκτης της «Κ», περιείχε μόνο αναφορά στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του ELA έχει δοθεί στη Λαϊκή, κάτι που μπορεί να προήλθε από οπουδήποτε εντός της Κεντρικής (ακόμα και από τον ίδιο τον διοικητή), από την ίδια τη Λαϊκή ή από μια πολύ μακρά σειρά πηγών, εκτός της Κεντρικής.

Πολιτικά κίνητρα
Επίμονη ήταν και η αναζήτηση για πληροφορίες σχετικά με αναφορές που επικαλούνται «πηγή στον τέταρτο όροφο της Κεντρικής Τράπεζας». Όπως συμβαίνει, όμως, και με τις αναφορές στο ELA, οι έρευνες αναζητούν πηγή για θέμα που δεν εμπίπτει στα πλαίσια του απορρήτου της Κεντρικής Τράπεζας. Μάλιστα, η «πηγή στον τέταρτο όροφο» της Κεντρικής Τράπεζας, την οποία επικαλείται η «Κ», ανέφερε πως «η Κεντρική Τράπεζα είναι κυριολεκτικά ορκισμένη να προστατέψει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος». Η ίδια πηγή είχε αναφέρει στην «Κ» πως στην Κεντρική Τράπεζα επικρατούσε αμηχανία για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το Μνημόνιο και το ELA, και πως η Κεντρική συμμεριζόταν την ανησυχία του υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σιαρλή, για την καθυστέρηση που είχε παρατηρηθεί από την περίοδο κιόλας του δημοσιεύματος (18/11/2012) σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Όπως έγινε σαφές στο ΤΑΕ, η «Κ» σε καμία περίπτωση δεν θα αποκαλύψει τις πηγές της. Το γεγονός, όμως, πως ο συντάκτης της εφημερίδας μας ρωτήθηκε για την πηγή που δεν έδωσε κανένα απόρρητο στοιχείο στην εφημερίδα μας, εγείρει ερωτηματικά.
Πρώτον, η έμμεση αναφορά σε συγκεκριμένο/η λειτουργό από το ΤΑΕ είναι μάλλον περίεργη, αφού, τουλάχιστον στην περίπτωση της «Κ», δεν υπήρχε καμία επικοινωνία μαζί του/της για περίπου 10 μήνες.

Δεύτερον, το ΤΑΕ αναζητεί μαρτυρία για την πηγή που «αποκάλυψε» στοιχεία που είναι δημοσίως διαθέσιμα(!).

Τρίτον, και πιο ανησυχητικό απ’ όλα, οι έρευνες έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την πηγή, η οποία δεν ανέφερε στην «Κ» τίποτε που να σχετίζεται με τη λειτουργία της Κεντρικής, αλλά σχετικά με διαφωνία που είχε η κορυφή της ηγετικής πυραμίδας της Κεντρικής με την κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι τίθενται ερωτήσεις σε δημοσιογράφο για το ποιος αποκάλυψε διαφωνία της Κεντρικής Τράπεζας με την κυβέρνηση, θα πρέπει να προκαλεί έντονη ανησυχία για τις προθέσεις της έρευνας, τις εντολές που δόθηκαν «από τους πάνω ορόφους», αλλά και τον τελικό της σκοπό.

Advertisements

One thought on “Η έρευνα στην Κεντρική δεν έχει σχέση με απόρρητα

  1. Παράθεμα: Ο εκβιασμός των δημοσιογράφων | Η πελλάρα εν ΠΟΛΛΩΝ λογιών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s