Για 2 εκατ. απόρρητα…

O ανταποκριτής Τζον Γκάνθερ κάλυπτε το αρχηγείο του στρατηγού Αϊζενχάουερ και την 8η Στρατιά των Βρετανών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.  Κάποια στιγμή ετοίμαζε ένα ρεπορτάζ για τη ρίψη 2 εκατομμυρίων φυλλαδίων από την αμερικανική αεροπορία στις γερμανικές πόλεις.

Τα φυλλάδια απευθύνονταν στους Γερμανούς, αλλά τίποτε άλλο δεν ήταν γνωστό εκείνη τη στιγμή. Τελικά, ο κ. Γκάνθερ έπιασε στα χέρια του ένα αντίγραφο των φυλλαδίων και ετοίμασε το ρεπορτάζ του.

Προς μεγάλη του έκπληξη, όμως, η υπηρεσία λογοκρισίας του αμερικανικού στρατού έκρινε πως δεν μπορούσε να μεταδοθεί δημοσίως το περιεχόμενο του φυλλαδίου. «Δεν επιτρέπεται», του είπαν, «να μεταδόσεις πληροφορίες που ενδέχεται να είναι χρήσιμες για τον εχθρό».

WWII propagandaΗ παράνοια κρατικών αρχών για την τήρηση «του απορρήτου» τους, φτάνει πολλές φορές στα όρια του εξωφρενικού. Οι Αμερικανοί αισθάνονταν πως οι Γερμανοί περίμεναν να μάθουν από τις ανταποκρίσεις του Γκάνθερ το περιεχόμενο ενός φυλλαδίου το οποίο είχε δοθεί –σε 2 εκατομμύρια αντίτυπα– σε Γερμανούς πολίτες, οπλίτες, στρατιωτικούς, αγρότες, παιδιά και εργάτες.

Στην περίπτωση της Κύπρου, όμως, δεν πάμε και πολύ πίσω. Κατόπιν καταγγελίας από την Κεντρική Τράπεζα, η Γενική Εισαγγελία έστειλε στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων φάκελο για διερεύνηση υπόθεσης που έχει να κάνει με τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών από στελέχη της Κεντρικής.

Με βάση την έρευνα που έγινε, και στην οποία εμπλέκεται και ο γράφων,  προκύπτει πως η υπόθεση εστιάζει στην «αποκάλυψη» των πληροφοριών που έχουν να κάνουν με την παραχώρηση κατεπείγουσας ρευστότητας (ELA) από την Κεντρική Τράπεζα προς τις τράπεζες. Έρευνα έγινε και για αναφορές σε διαφωνίες της Κεντρικής με την κυβέρνηση.

Καμία ερώτηση δεν έγινε από το ΤΑΕ για την διαρροή εγγράφων, αλλά για ένα δημοσίευμα που δεν είχε ούτε λέξη για απόρρητα. Μετά, λοιπόν, από τις κενές περιεχομένου απειλές που εξαπέλυσε η Κεντρική Τράπεζα προς τους δημοσιογράφους (αλλά και τη μετέπειτα απολογητική ανακοίνωση για το ατόπημα), η Κεντρική έκανε καταγγελία για τις διαρροές.
Αυτό που ξέχασαν να σημειώσουν, μέσα στην απόλυτη σοβαρότητα με την οποία προφανώς αντιμετωπίζουν κάποια άτομα τη δουλειά τους στην Κεντρική Τράπεζα, είναι πως οι συγκεκριμένες πληροφορίες, όχι μόνο δεν είναι απόρρητες, αλλά τα στοιχεία του ELA είναι διαθέσιμα σε τουλάχιστον δύο ιστοσελίδες – την ιστοσελίδα της ίδιας της Κεντρικής, και στην ιστοσελίδα της «μητρικής» της, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τόσο απόρρητα είναι τα στοιχεία που διέρρευσαν σχετικά με το ELA, που καταγράφονται επισήμως σε στοιχεία που ούτως ή άλλως η Κεντρική οφείλει να διαθέτει στο κοινό. (Ελπίζω να μην εξαφανιστούν τα στοιχεία ως διά μαγείας).
Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν δύο πολύ πιο ανησυχητικά στοιχεία στην όλη υπόθεση.

Πρώτο, δεν φαίνεται να έγινε κάποια καταγγελία για τις πραγματικά απόρρητες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει. Το καλοκαίρι, για παράδειγμα, και ενώ η Τρόικα βρισκόταν στη Κύπρο για περίπου 24 ώρες, διέρρευσε το ποσό των 10 δισ. ευρώ ως τελικό νούμερο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Από τότε πέρασαν σχεδόν οκτώ μήνες και αναλυτές, λειτουργοί και δύο διεθνείς εταιρείες, προσπαθούν να καταλήξουν σε ένα ποσό το οποίο είχε προφανώς προαποφασιστεί στις πρώτες 24 ώρες της Τρόικας.

Αλλά, αντί τούτου, το ΤΑΕ κλήθηκε να εξετάσει ποιος διέρρευσε το ποσό του ELA, ή ποιος είπε στους δημοσιογράφους πως σχεδόν όλο το ποσό των 9,7 δισ. του ELA, αφορά στη Λαϊκή Τράπεζα. Αν ρωτήσει κανείς την κουτσή Μαρία ή κάποιο συγγενή της, θα του πει πως «το ELA είναι σχεδόν 10 δισ. και αφορά τη Λαϊκή».

Κι εδώ εστιάζεται η πρώτη ανησυχία: Προφανώς, αντί να αναζητούν ποιος διαρρέει τις απόρρητες πληροφορίες, κάνουν καταγγελίες για τα στοιχεία που η ίδια η Κεντρική οφείλει να μοιράζεται με την αγορά και για επιστολές που μπορεί να προήλθαν από 10 διαφορετικές πηγές. Αν με την ίδια σοβαρότητα λειτουργεί σε όλα της τα θέματα η Κεντρική, είμαστε τελειωμένοι.

Η δεύτερη ανησυχία που προκύπτει, είναι πως οι έρευνες στρέφονται εκ των προτέρων προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η δική μας απάντηση στο ΤΑΕ ήταν πως η «Κ» σε καμία περίπτωση δεν κατονομάζει τις πηγές της, ακόμα κι όταν τα δημοσιεύματα για τα οποία μας ρωτούν, δεν περιέχουν τίποτε το απόρρητο. Μπορούμε όμως να πούμε το εξής: Με το άτομο που επιλέγηκε για να φταίξει, δεν έχουμε επικοινωνήσει από τότε που άλλαξε η φρουρά στην Κεντρική. Θα πρέπει να κοιτάξουν αλλού. Και μάλλον αυτό το «αλλού» είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζουν κάποιοι.

Σε κάθε περίπτωση, για άλλη μία φορά, έφταιξε ο Τύπος για το κατάντημα της Δημοκρατίας. Οι συνάδελφοι, όμως, κάνουν τη δουλειά τους στην υπηρεσία του πολίτη, κάτι που ορισμένοι εντός της Κεντρικής δεν δικαιούνται να πουν για τον εαυτό τους. Εκεί όπου η Λαϊκή βρισκόταν κυριολεκτικά ώρες από τη διάλυση, δεν είπαμε τίποτε, παρά το γεγονός ότι αυτή ήταν μια «σπουδαία είδηση». Γράφουμε για την κατάσταση από τη στιγμή που είδαμε πως ο άμεσος κίνδυνος ξεπεράστηκε.

Και, επειδή εμείς παίρνουμε σοβαρά τη δουλειά μας και δεν βρίσκουμε λογικό να μας παρενοχλούν για διαρροές στοιχείων που είναι δημοσίως διαθέσιμα, επαναλαμβάνουμε τις απλές ερωτήσεις για την πολιτική που ακολουθεί η Κεντρική, τις οποίες ουδείς μας απάντησε μέχρι σήμερα: Αισθάνεται άνετα η Κεντρική με το ύψος στο οποίο οδήγησε το ELA; Θεωρεί ή όχι επικίνδυνη για την Κύπρο την απόφασή της να οδηγήσει το ELA σε επίπεδα κοντά στα 10 δισ. ευρώ; Θεωρεί εύρωστη μία τράπεζα με ELA τόσο ψηλό;

Λέτε να απαντήσουν ρητά;
Και, για να μην ξεχνιόμαστε, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και μακριά οι πολιτικοί από το γκάζι.

One thought on “Για 2 εκατ. απόρρητα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s