Ο ύποπτος της Κεντρικής

 

 

Επειδή αυτή η ιστορία ακόμα συνεχίζεται:

Με προαποφασισμένο ύποπτο, οι έρευνες του ΤΑΕ για την διαρροή στην Κεντρική είναι κάτι παραπάνω από περίεργες. Προσωπικά ξεκαθάρισα στο ΤΑΕ πως δεν πρόκειται να κατονομάσω πηγές μου, αλλά σχολίασα πως αυτός που έχουν υπόψη τους, «ο πρώην διευθυντής του γραφείου του τέως Διοικητή» στον τέταρτο όροφο της Κεντρικής, δεν μπορεί να είναι δική μου πηγή, αφού δεν είχαμε καμία επαφή από τότε που άλλαξε ο Διοικητής της Κεντρικής.

Επειδή, όμως, συνεχίζονται οι συζητήσεις, παραθέτω το άρθρο για το οποίο με κάλεσε το ΤΑΕ, και στο οποίο δεν υπάρχει καν αναφορά στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το ELA, ούτε υπάρχουν άλλες διαβαθμισμένες πληροφορίες. Σε bold (μαυρισμένα), τα σημεία επί των οποίων «μιλήσαμε» με το ΤΑΕ. Επειδή ακούγονται διάφορα, σημειώνω πως δεν έδωσα κατάθεση και η Αστυνομία ΔΕΝ έχει δική μου κατάθεση, ούτε υπέγραψα τις σημειώσεις τους, πέρα από την μονογραφή μου με την οποία «παραδέχτηκα» πως το δημοσίευμα για το οποίο συζητήσαμε ήταν πράγματι δικό μου.

Σε κάθε περίπτωση, οι πηγές μου στο εν λόγω δημοσίευμα,

 1) θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε στον τέταρτο όροφο, ακόμα και Διοικητής, αλλά δεν πρόκειται να κατονομάσω σε καμία περίπτωση τις πηγές μου. Ανέφερα στο ΤΑΕ πως «να ζητάς από δημοσιογράφο τις πηγές του, είναι σαν να ζητάς από γιατρό να σκοτώσει τον ασθενή του» και

 2) δεν μου αποκάλυψαν ούτε μισή διαβαθμισμένη πληροφορία. Οποιαδήποτε αναφορά στα όσα τους ανέφερα, είναι επομένως άσχετη με την διαρροή της επιστολής της ΕΚΤ, την οποία (προς δικό μου εκνευρισμό, ως δημοσιογράφος) δεν κατέχω και δεν είδα.

Δικό μου συμπέρασμα, πως η προσπάθεια ήταν να ασκήσουν πιέσεις ή να εξασφαλίσουν μαρτυρία για κάτι που καμία σχέση δεν έχει με απόρρητα της Κεντρικής. Αυτό θα πρέπει να ανησυχήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού γίνονται ποινικές έρευνες σχετικά με τις διαρροές, αλλά οι έρευνες ρωτούν δημοσιογράφους για πολιτικής υφής καταστάσεις.

 

 

Πληρωμή
μισθών και συντάξεων μέσω
ELA

www.kathimerini.com.cy (18.11.2012)

Η καθυστέρηση που συνεχίζεται όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Κύπρου και της Τρόικας, καθιστά πλέον δεδομένο το πρόβλημα πληρωμών των συμβατικών υποχρεώσεων της Δημοκρατίας. Με τις επιλογές που έχουν απομείνει να είναι πλέον «ακραίες», η τελευταία ελπίδα της κυβέρνησης είναι η χρηματοδότηση του χρέους μέσα από τη ρευστότητα που θα μπορεί να παραχωρηθεί από τον ELA στις τράπεζες.

Η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης λύσης απαιτεί η κυβέρνηση να βρίσκεται κοντά σε πολιτική συμφωνία με την Τρόικα, προκειμένου η ΕΚΤ να επιτρέψει στις κυπριακές τράπεζες να αντλήσουν ρευστότητα από τον ELA για να αγοράσουν κρατικά γραμμάτια. Αν δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία, τότε η κυβέρνηση σχεδιάζει να μεταθέσει για τον Ιανουάριο την αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου του μηνός Δεκεμβρίου και να ζητήσει μια επιπλέον χρηματοδότηση, πάλι από τον τραπεζικό τομέα. Τρόικα και κυβέρνηση έχουν «κολλήσει» στα λεγόμενα «πολιτικά» ζητήματα, όπως είναι η ΑΤΑ, το μέλλον των συνεργατικών, οι ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών και το σπάσιμο των μονοπωλίων. Ζήτημα αποτελεί, επίσης, και ο τρόπος αξιοποίησης των εσόδων από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Αυτές οι διαφωνίες, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της «Κ», αποκλείουν για τα καλά πλέον την αρχική, «εύκολη» επιλογή, δηλαδή την προώθηση συμφωνίας χωρίς να είναι γνωστό το τελικό ποσό που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Έτσι, και με την πόρτα κλειστή στη συμφωνία τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, πρέπει να αναμένεται πως η κυβέρνηση θα δεχτεί ισχυρές πιέσεις στην πληρωμή των υποχρεώσεών της, συμπεριλαμβανομένων και των μισθών και συντάξεων.

Αυτοεγγύηση

 Με δεδομένο πως πρώτη «κανονική» εκταμίευση από την Τρόικα δεν μπορεί να αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη έχουν πλέον αποδεχτεί, η κυβέρνηση θεωρεί ως αναγκαστική ευκταία επιλογή την αξιοποίηση του ELA, μετά και τη γνωμοδότηση της Κομισιόν πως η παροχή εγγυήσεων σε τράπεζες δεν αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση. Στόχος είναι να εκδοθούν από την κυβέρνηση εγγυήσεις προς τραπεζικούς οίκους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα καταβάλουν στην Κεντρική Τράπεζα τις συγκεκριμένες εγγυήσεις, ως εξασφάλιση για παροχή ρευστότητας από τον ELA. Η ρευστότητα αυτή θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για χρηματοδότηση κρατικού χρέους.

KentrikiΠρόκειται ουσιαστικά για «ανακύκλωση» των κρατικών εγγυήσεων, οι οποίες «ως διά μαγείας» θα μετατραπούν σε δάνειο το οποίο είναι εξασφαλισμένο διότι ο δανειολήπτης το εγγυάται ο ίδιος. Αυτή η αυτοεγγύηση με τη μεσολάβηση των τραπεζών υπόσχεται να δώσει μια ανάσα, έστω και προσωρινή, στο κράτος, το οποίο θα μπορεί να λάβει ζεστό χρήμα για να καλύψει τις ανάγκες του. Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο μέρος του χρέους που λήγει μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα, το οποίο υπολογίζεται σχεδόν στο 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να ανανεωθεί από τους οίκους που το κατέχουν. Ως προς το μέγεθος αυτού του χρέους, όμως, δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, αφού δεν δίνονται, εδώ και μερικές εβδομάδες, όλες οι σχετικές πληροφορίες στη δημοσιότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση του ELA για χρηματοδότηση του χρέους απαιτεί εκ των προτέρων έγκριση από την Τρόικα και θα μπορεί να προχωρήσει μόνο εάν κριθεί πως υπάρχει αρκετή σύγκλιση για να θεωρείται πως οι δύο πλευρές είναι «σχετικά κοντά» σε συμφωνία. Σημειώνεται πως, στην περίπτωση της Ελλάδας, η χρησιμοποίηση του ELA για χρηματοδότηση του κράτους αποτέλεσε μια προσωρινή λύση, στην οποία η Τρόικα όχι μόνο έδωσε έγκριση, αλλά ουσιαστικά συμμετείχε.

Προβληματική λύση

Η χρήση του ELA, ωστόσο, παραμένει μια τελική αλλά εξαιρετικά προβληματική επιλογή για την κυβέρνηση. Όπως είναι καλά γνωστό, ο μηχανισμός του ELAmergency Liquidity Assistance) έχει ήδη φτάσει στα όριά του και οι τραπεζικοί οίκοι που κατέχουν ELA είναι ήδη εντελώς «στεγνοί». Σε μία περίπτωση, μάλιστα, έχουν εξαντληθεί όλα τα «ορθόδοξα» στοιχεία ενεργητικού που έχουν ήδη κατατεθεί ως εξασφαλίσεις για τη ρευστότητα, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος οίκος να αναγκαστεί να υποβάλει ακίνητα ως εξασφάλιση. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται πλέον ακόμα και αθλητικό κέντρο.

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο χρειάζονται πλέον οι κρατικές εγγυήσεις, οι οποίες θα «αντικαταστήσουν» τα στοιχεία ενεργητικού που έχουν πλέον εξαντληθεί. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η προώθηση της «τελικής επιλογής» για χρησιμοποίηση του ELA για χρηματοδότηση του χρέους, εκτός από το προφανές πρόβλημα που έχει –ότι δηλαδή αποτελεί αυτοεγγύηση του κράτους–, σκοντάφτει και στα συμβούλια των ίδιων των τραπεζών, τα οποία δεν δείχνουν ιδιαίτερα ευχαριστημένα με την κίνηση που τους ζητείται να γίνει. Κι αυτό διότι είναι απόλυτα προφανές πως «η χρησιμοποίηση της όποιας νέας ρευστότητας για χρηματοδότηση της αποτυχίας της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συμφωνία με την Τρόικα» δυσχεραίνει την κατάσταση στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου.

Όσον αφορά δε στη Λαϊκή Τράπεζα, αρμόδιο στέλεχος σχολίασε πως η τράπεζα δεν πρόκειται να αγοράσει επιπλέον κρατικό χρέος. Εκτός από το γεγονός ότι η επιπλέον ρευστότητα είναι καταφανώς αναγκαία για την τράπεζα, επιπλέον δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για αύξηση της έκθεσής της σε κυπριακό κρατικό χρέος. Στις περιπτώσεις άλλων τραπεζών, είναι προφανές πως υπάρχει αρκετή αντίθεση στο ενδεχόμενο να αντληθεί ELA με μοναδικό σκοπό τη χρηματοδότηση του χρέους, την ώρα όμως που δεν υπάρχει άνεση στη ρευστότητα για χρηματοδότηση του κράτους χωρίς ELA.

Τις ανησυχίες της εκφράζει, σύμφωνα με πληροφόρηση της «Κ», και η Κεντρική Τράπεζα. «Η Κεντρική είναι κυριολεκτικά ορκισμένη να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου με όλους τους δυνατούς τρόπους», σχολίασε χαρακτηριστικά στέλεχος της Κεντρικής. Στον τέταρτο όροφο της Κεντρικής επικρατεί αμηχανία σχετικά με τα τεκταινόμενα όσον αφορά στη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση και θεωρούν δεδομένο πως μια κίνηση με την οποία ο ELA θα χρησιμοποιηθεί για να αντληθεί δανεισμός από το κράτος, «θα ήταν επικίνδυνη, όχι τόσο για την Κεντρική, όσο για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα». Σε ερώτηση της «Κ», το ίδιο στέλεχος περιορίστηκε να σχολιάσει πως «η θέση της Κεντρικής συνάδει με εκείνη του υπουργού Οικονομικών, πως δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο η σύναψη συμφωνίας με την Τρόικα και πως η καθυστέρηση είναι επικίνδυνη για την Κύπρο».

Να το αποφύγει

Η επιλογή του ELA, πάντως, δεν αποτελεί παρά την ύστατη λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης του κράτους για τις τρέχουσες ανάγκες του. Παρ’ όλο που υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν πως αυτή η επιλογή αποτελεί την τελική της λύση, σημειώνουν την ίδια ώρα πως η πρώτη επιλογή της κυβέρνησης παραμένει η επίτευξη συμφωνίας. «Εάν συμφωνήσουμε στο Μνημόνιο, θα μπορεί να παραχωρηθεί στην Κύπρο σχεδόν άμεση χρηματοδότηση», σχολίασε κυβερνητικό στέλεχος, σημειώνοντας πως πριν καν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στα διάφορα εθνικά κοινοβούλια, θα μπορεί να παραχωρηθεί προ-εκταμίευση προς την Κύπρο, με σκοπό την αποφυγή χειρότερων καταστάσεων. Με αυτό τον τρόπο, η τελική συμφωνία (με ή χωρίς το τελικό μέγεθος των αναγκών του τραπεζικού τομέα από την PIMCO) θα μπορούσε να δώσει τη λύση σχεδόν την ίδια ώρα.

Πηγές από τις Βρυξέλλες επαναλαμβάνουν την ίδια θέση, σημειώνοντας πως μια συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για χρηματοδότηση ακόμα και χωρίς ολοκλήρωση των διαδικασιών. Εξάλλου η εμπειρία δείχνει πως μέσα από το pre-funding θα μπορούσε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών, ακόμα και χωρίς τελική επικύρωση του Προγράμματος για την Κύπρο. Με γνώμονα αυτή την επιλογή, η κυβέρνηση συνεχίζει τις συζητήσεις με την Τρόικα, γνωρίζοντας πως ο Νοέμβριος θα «κλείσει», έστω και με μεγάλες δυσκολίες, αλλά ο Δεκέμβριος απαιτεί ακραίες επιλογές για να αποτραπεί μια στάση πληρωμών. Σε κάθε περίπτωση, λίγα είναι τα κυβερνητικά στελέχη, και ακόμα πιο λίγα τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, που θεωρούν πως η κυβέρνηση μπορεί ν’ αντέξει μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, «ακόμα κι αν τα καταφέρει τον Δεκέμβριο, κάτι που είναι κοντά στο ακατόρθωτο».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Ο ύποπτος της Κεντρικής

  1. Παράθεμα: Δημητριάδης, Σταυρινάκης, Συρίχας: Αρχίζει το πάρτι στην Κεντρική | Η πελλάρα εν ΠΟΛΛΩΝ λογιών

  2. Παράθεμα: Ο εκβιασμός των δημοσιογράφων | Η πελλάρα εν ΠΟΛΛΩΝ λογιών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s