Καμία αντίδραση για το 33%

Χαρακτηριστικό της ντροπιαστικής εικόνας του κράτους είναι η συνεχιζόμενη απεργία των οικοδόμων. Όχι γιατί έχουν άδικο οι οικοδόμοι, αλλά διότι το πρόβλημα στο οποίο απευθύνεται η απεργία είναι υπαρκτό και θα έπρεπε να προκαλεί ντροπή. Και ντροπή, πάνω από όλους, για την κυβέρνηση.

Μπορεί η πραγματική αιτία κρύβεται πίσω από το ζήτημα των υπεργολάβων, για το οποίο διαφωνούν συντεχνιακοί και εργοδότες, αλλά στο προσκήνιο παραμένει το ζήτημα της αδήλωτης εργασίας, το οποίο επιμένει να αποτελεί πανδημία στην κυπριακή οικονομία, και ιδίως στις κατασκευές, τον τουρισμό και την γεωργία.

Σκεφτείτε πως το 2011 (το τελευταίο έτος για το οποίο δίνει στοιχεία το Υπουργείο Εργασίας), έγιναν 2092 επιθεωρήσεις από 4 κλιμάκια του υπουργείου. Αυτές οι επιθεωρήσεις κάλυψαν 7784 εργαζόμενους.

xrismataΚαι κοιτάξτε τι ανακάλυψαν με τις επιθεωρήσεις: «Ένα ποσοστό 25.36% από τους εργοδοτούμενους ήταν αδήλωτοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων». Δηλαδή, περισσότεροι από 1 στους 4 δεν ήταν στις κοινωνικές ασφαλίσεις. Εκτός από το γεγονός πως αυτή η εικόνα δείχνει πως το χρεοκοπημένο ΤΚΑ στερείται εσόδων, προκύπτει διαγράφεται και μια εικόνα για την τουριστική και την κατασκευαστική βιομηχανία: Ένας στους τέσσερις δουλεύουν κρυφά, μάλλον με χαμηλούς μισθούς, αισχρά ωράρια και ποιος ξέρει τι συνθήκες.

Από τους αλλοδαπούς, λέει το Υπουργείο εργασίας, το 43.11% είναι αδήλωτοι.

Οι επιθεωρήσεις οδήγησαν σε μια εικόνα που θα έπρεπε να προκαλεί πανικό: Η αδήλωτη εργασία, με όλα όσα αυτή συνεπάγεται, είναι παντού. Αποτελεί συνήθη πρακτική, είναι εξαπλωμένη παντού και καταπατά, όχι μόνο τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Διερωτάται κανείς τι έγινε όταν ανακάλυψαν στο Υπουργείο Εργασίας πως το 25% των εργαζομένων σε αυτές τις βιομηχανίες είναι αδήλωτοι. Ίδρωσαν τα χέρια τους, τους κατέβαλε ταχυκαρδία και άγχος και βγήκαν να πατάξουν την αδήλωτη εργασία;

«Εκτός των κανονικών ωραρίων της Δημόσιας Υπηρεσίας», λέει η Ετήσια Έκθεση, τα κλιμάκια αυτά πραγματοποίησαν 173 επιθεωρήσεις».  Αφού, δηλαδή, οι πρωινοί έλεγχοι έδειξαν πως το όλο σύστημα είναι μολυσμένο ως το κόκκαλο, έκαναν 173 επιθεωρήσεις τα απογεύματα, μετά τις 14.30. Με το πάσο τους. Εκεί βρήκαν πως το πρόβλημα δεν είναι στο 25.36% αλλά στο33.9%. Δηλαδή ένας στους τρεις είναι αδήλωτος.

Έγιναν, λέει, 451 παράπονα στην Αστυνομία, άγνωστο πόσες αφορούσαν στην αδήλωτη εργασία.  Με το πάσο τους, κανονικά.

Είναι εκπληκτικό πως μια κυβέρνηση που μας έσπασε τα αφτιά για το πόσο νοιάζεται για τους εργαζόμενους  -και το πόσο αποφασισμένη είναι να πατάξει την παράνομη εργασία- δεν συγκινήθηκε από την εικόνα που έλεγε πως το 1/4 των εργαζομένων σε ξενοδοχεία και κατασκευές είναι αδήλωτοι. Διότι, αν είχε συγκινηθεί, θα είχε κάνει πολύ περισσότερες από 173 απογευματινές επιθεωρήσεις.

Με αυτή την εικόνα, αυτό που ξέρουμε είναι πως εντοπίστηκε ένα τεράστιο πρόβλημα -μια τεράστια παρανομία- στις οικοδομές αλλά τελικά δεν έγιναν και πολλά για να αντιμετωπιστεί.

Εν τω μεταξύ, η ευκαιρία των συνδικάτων θα ήταν να μπουν στο κόλπο αν το Υπουργείο είχε πραγματικά πατάξει την αδήλωτη εργασία, και να «φέρει μέσα» όλους εκείνους που εργάζονται κάτω από παράνομες συνθήκες. Θα ενίσχυαν τον ρόλο και την δύναμή τους και θα ήταν, σήμερα, σε θέση να διαπραγματευτούν «από τα υψώματα» τα όσα οι ίδιοι απαιτούν.

Αυτό που έφερε τις οικοδομές στην απεργία δεν είναι, φυσικά, τόσο απλό. Η απεργία αφορά σειρά από ζητήματα (και ιδίως τους υπεργολάβους), ενώ βρέθηκε και μια δικαιολογία για κινητοποιήσεις εν όψει Μνημονίου. Η αδήλωτη εργασία, όμως, με τους απάνθρωπους μισθούς, ωράρια και συνθήκες, βρίσκεται στο κέντρο του προβλήματος: ένας στους τρεις εργαζόμενους του τομέα είναι αδήλωτος. Ένα ποσοστό που, ενώ προκαλεί σοκ, την ίδια ώρα δεν ήταν αρκετό για να πείσει το Υπουργείο Εργασίας πως πρέπει το θέμα για γίνει στ’ αλήθεια προτεραιότητα, πέρα από τις δηλώσεις και τις ομιλίες και να ενταθούν (πραγματικά) οι επιθεωρήσεις.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα έσοδα από το Φυσικό Αέριο πρέπει να μείνουν μακριά από τον προϋπολογισμό.

 

Advertisements

One thought on “Καμία αντίδραση για το 33%

  1. Παράθεμα: Ανεργία και ψέματα: Πάλι τα ίδια λάθη | Η πελλάρα εν ΠΟΛΛΩΝ λογιών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s