Η διάσωση του Ρώσου καταθέτη

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που υφίστανται σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών –και δη των δύο μεγαλύτερων– είναι κατά πόσον η διάσωση ουσιαστικά «θα γλυτώσει τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών». Σειρά από ξένα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για άμεσο όφελος της Μόσχας από τη διάσωση, την ώρα που αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, αλλά και πολλοί Γερμανοί σχολιαστές, επιμένουν πως μια διάσωση της Κύπρου αφορά κατά βάση στα ρωσικά κεφάλαια που βρίσκονται στο νησί.

Γίνονται, μάλιστα, και πολλές αναφορές στο ύψος των καταθέσεων που έρχονται στη Κύπρο από τη Ρωσία, με αναφορές σε έντυπα όπως τη Financial Times να επιμένουν πως το ύψος των ρωσικών καταθέσεων στην Κύπρο, φτάνει τα 20 δισ. ευρώ.
20 δισ. οι ξένοι

Η αναφορά σε καταθέσεις ύψους 20 δισ. ευρώ προέρχεται από τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, στα οποία καταγράφονται οι ξένες καταθέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός καταθέσεων που προέρχονται από το εξωτερικό (και εκτός Ευρωζώνης) φτάνει περίπου στα 20 δισ. ευρώ και αποτελεί περίπου το 1/3 των συνολικών καταθέσεων στην Κύπρο.

Ο αριθμός αυτός, όμως, αφορά ξένες καταθέσεις από όλες τις χώρες που είναι εκτός Ευρωζώνης. Είναι, έτσι, προφανές, πως στο μέγιστο αυτό ποσό συμπεριλαμβάνονται και καταθέσεις από άλλες χώρες εκτός Ευρωζώνης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ.

ψalculatorΣύμφωνα με πληροφόρηση της «Κ», η Κεντρική Τράπεζα φέρεται να διαθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι καταθέσεις από υπηκόους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανέρχονται στα 4,7 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό περιλαμβάνει και καταθέσεις από ρωσικές επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν απαραίτητα στην Κύπρο, αλλά χρησιμοποιούν την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο, κάτι που συμβαίνει με πολλές ξένες επιχειρήσεις (γι’ αυτό και οι μεγάλες καταθέσεις, γύρω στο 1 δισ. δολάρια, και η αντίστοιχη φυγή δολαρίων κάθε Ιούνιο-Ιούλιο).
Στο 12% οι ρώσοι

Το ποσό των 4,7 δισ. ευρώ αποτελεί το ελάχιστο ποσό των Ρώσων καταθέσεων στην Κύπρο. Σε αυτό το ποσό, όμως, θα πρέπει να προστεθούν και οι καταθέσεις ρωσικών επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο, αλλά δεν έχουν φυσική παρουσία εδώ, γνωστές ως «brass plates». Οι συνολικές καταθέσεις των brass plates στην Κύπρο εκτιμούνται από την Κεντρική Τράπεζα στα 5,4 δισ. ευρώ. Αυτές οι επιχειρήσεις, όμως, δεν είναι εξολοκλήρου ρωσικές, αλλά προέρχονται από ολόκληρο τον κόσμο, «από τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη ώς την Τουρκία», όπως αναφέρθηκε στην «Κ».

Ελλείψει απτών στοιχείων, θα πρέπει στο παρόν στάδιο να βασιστεί κανείς σε αρχικές εκτιμήσεις για το μερίδιο των brass plates που ανήκει στη Ρωσία. Πηγές από την Κεντρική Τράπεζα, αλλά και άλλα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν πως το 30% με 60% των brass plates είναι ρωσικές. Η «Κ» υιοθετεί την παραδοχή πως ενδεχομένως οι ρωσικές ξένες επιχειρήσεις χωρίς φυσική παρουσία στην Κύπρο, φτάνει το 70% του συνόλου, με σκοπό να εξασφαλιστεί πως στους υπολογισμούς περιλαμβάνεται το μέγιστο δυνατό ποσό, το οποίο στην προκειμένη φτάνει σε άλλα 3,8 δισ. ευρώ.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, τα ρωσικά κεφάλαια στην Κύπρο μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα 8,5 δισ. ευρώ (4,7 δισ. από «εντοπισμένους» Ρώσους, συν 3,78 δισ. από ρωσικά brass plates). Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 12% των συνολικών καταθέσεων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα – ένα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, αλλά σίγουρα πολύ χαμηλότερο από το 50% που αναφέρουν ορισμένα ξένα δημοσιεύματα.

4,3 δισ. προς διάσωση
Με το μέγιστο ποσό των 8,5 δισ. ευρώ να αντιστοιχεί σε ρωσικά συμφέροντα, τα ρωσικά κεφάλαια που θα επωφεληθούν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορούν να εκτιμηθούν γύρω στα 3,2 ως 4,25 δισ. ευρώ.

Κι αυτό, διότι ένα μεγάλο ποσοστό των ρωσικών κεφαλαίων που βρίσκονται στη Κύπρο δεν θα επωφεληθούν από τη διάσωση της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, αφού έχουν ήδη μετακινηθεί σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με κυριότερους κερδισμένους να είναι η Barclay’s και η RCB.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι δύο υπό διάσωση τράπεζες, (Λαϊκή και Κύπρου) κατέχουν το 40,5% των συνολικών καταθέσεων στην Κύπρο. Με βάση και τις εκτιμήσεις τραπεζιτών, ενδεχομένως να έχουν μέχρι και 50% των ξένων καταθέσεων. Σε μια τέτοια περίπτωση, υπολογίζοντας τις ρωσικές καταθέσεις που είναι εκτός Λαϊκής και Τρ. Κύπρου, ενδεχομένως οι ρωσικές καταθέσεις που βαίνουν προς διάσωση να μην ξεπερνούν τα 4,3 δισ. ευρώ.

 

 

 

Ρωσικά κεφάλαια προς διάσωση

  Ποσό (δισ. ευρώ) Ποσοστό
Συνολικές καταθέσεις ξένων   (εκτός ευρωζώνης)

 

20 29%
Καταθέσεις ρώσων υπηκόων   και ρωσικών εταιρειών

 

4.7 6.7%
Καταθέσεις από brass   plates*

 

5.4* 7.7%*
Εκτίμηση για το μερίδιο   των Ρώσων ανάμεσα στα brass plates

 

1.62-3.78 30% ως 70% των brass   plates
Συνολικές Ρωσικές   καταθέσεις 6.32 ως 8.5 9% ως 12%
Καταθέσεις στις τράπεζες   υπό διάσωση** 3.16 ως 4.25 4.5% ως 6%

Πηγές: Κεντρική Τράπεζα, εκτιμήσεις

*Οι εταιρείες «brass plate» δεν έχουν φυσική παρουσία στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφόρηση, δεν υπάρχει σαφής ανάλυση στο παρόν στάδιο από την Κεντρική Τράπεζα σχετικά με το ποσοστό των brass plates που είναι Ρωσικές. Τραπεζικά στελέχη και στελέχη της ΚΤ θέτουν το ποσοστό μεταξύ 30% και 60%. Η «Κ» εκτιμά θέτει το ανώτατο όριο στα 70% ως λιγότερο συντηρητική εκτίμηση.

**Το μερίδιο αγοράς της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου όσον αφορά στις ξένες καταθέσεις,  εκτιμούνται από τραπεζικά στελέχη  πως βρισκόταν κοντά στο 50% πριν την φυγή ξένων κεφαλαίων προς άλλες τράπεζες. Η «Κ» διατηρεί την εκτίμηση στο 50%. Στο σύνολο των καταθέσεων, το μερίδιο αγοράς είναι περίπου 40.5%.

Advertisements

2 thoughts on “Η διάσωση του Ρώσου καταθέτη

  1. Οι καταθεσεις ξενων που πηραν κυπριακη ιθαγενια υπολογιζονται ως κυπριακες ή ξενες?

    • Σύμφωνα με την πληροφόρηση της ΚΤ, το νούμερο αυτό είναι ανά υπηκοότητα, όχι χώρο διαμονής. Αυτό μου λένε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s