Απόλυτη αθλιότητα από την κυβέρνηση, στον πάτο η αξιοπιστία

Περισσότερα στο http://www.kathimerini.com.cy

Σε κατάσταση σοκ βρέθηκε το πολιτικό σκηνικό μετά την ανακοίνωση για τον διορισμό Υποιδιοικητή στην Κεντρική Τράπεζα, για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια. Η κίνηση, η οποία έχει σαφώς πολιτικά κίνητρα, αναμένεται πως θα προκαλέσει αντίστοιχες αντιδράσεις, τόσο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και στα άλλα μέλη της Τρόικας.

Ήδη, ξένοι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στο Μνημόνιο για την διάσωση της Κύπρου, σχολιάζουν ανοικτά πως δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην κυπριακή κυβέρνηση. Από τα ανώτατα στρώματα της Κομισιόν, μάλιστα, σχολιάζεται χωρίς περιστροφές πωςη όποια συνέχιση της συζήτησης με την παρούσα κυβέρνηση αποτελεί χάσιμο χρόνου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να προχωρήσει στον διορισμό Υποδιοικητή μόλις δύο εβδομάδες πριν να εγκαλατείψει το Προεδρικό. Η απόφαση –κια κυρίως το χρονικό σημείο κατά το οποίο λαμβάνεται- εγείρει ισχυρά ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις των έσω κύκλων της απερχόμενης κυβέρνησης όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα.

Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να θεωρείται δεδομένη, κυρίως διότι μια κίνηση με τόσο απροκάλυπτα τα πολιτικά κίνητρα που την καθοδηγούν, θέτει σε αμφισβήτηση το κατά πόσον η λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας είναι πλήρως απομονωμένη από πολιτικά κίνητρα.

Πλήρως πολιτικοποιημένος ο "ανεξάρτητος θεσμός"

Πλήρως πολιτικοποιημένος ο «ανεξάρτητος θεσμός»

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ουσιαστικά εξασφάλισε με την κίνησή της πως το πρώτο μεγάλο πεδίο μάχης στην εσωτερική πολιτική μετά την 1η Μαρτίου, θα είναι η Κεντρική Τράπεζα. Ήδη η αντιπολίτευση έχει εκφράσει, δια στόματος Νίκου Αναστασιάδη, την πρόθεσή της να κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει την απόφαση μετά την ανάληψη της εξουσίας από την επόμενη κυβέρνηση. Με βάση τις έντονες ανησυχίες για την λειτουργία της Κεντρικής που εξέφραζε το τελευταίο διάστημα η δεξιά, όλα δείχνουν πως πλέον ακόμα και οι πιο ακραίες επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι.

Παρόμοια ήταν και η θέση που εκφράστηκε από το στρατόπεδο του . Λιλλήκα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ και της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου να σχολιάζει: «Απορούμε και εξιστάμεθα».

Μπροστά στο βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί, με μία πράξη που δείχνει πανικό, ενώ ταυτόχρονα στερείται πολιτικής ηθικής, η μπάλα πλέον βρίσκεται στο γήπεδο του κ. Μαλά, ο οποίος θα πρέπει εντός της ημέρας να σχολιάσει κατά πόσο δέχεται την πράξη αυτή ως συμβατή με τις δικές του προσωπικές ηθικές αρχές, ή αν θα διαφοροποιηθεί από την κίνηση Χριστόφια.

Πάντως, άτομα κοντά στην υποψηφιότητα Μαλά σχολιάζουν πως μπορεί να τους βγει ακόμα και σε καλό, αν τολμήσει να διαφοροποιηθεί από την απόφαση της κυβέρνησης. Εξάλλου η απόφαση αυτή είναι τόσο απροκάλυπτα μακιαβελλική, που επιτρέπει –αν δεν επιβάλλει, κιόλας- μια αντίδραση από τον κ. Μαλά. Τα ίδια στελέχη δεν κρύβουν πως μέχρι σήμερα, η διακυβέρνηση Χριστόφια αποτελούσε βαρίδι για την υποψηφιότητα Μαλά. Πλέον, αυτό το βαρίδι γίνεται βαρύτερο και μάλλον ασήκωτο.

Σε κάθε περίπτωση, η τελευταία κίνηση της κυβέρνησης έφερε την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος σε νέα βάθη. Απερχόμενος πρόεδρος έχει λάβει μια απόφαση που στερείται κάθε ηθικής υπόστασης με αποτέλεσμα να δημιουργεί, ακόμα και με την αποχώρησή του, προβλήματα στον τόπο. Πλέον, η κύρια ανησυχία έχει να κάνει με τα ερωτήματα που θα αρχίσουν να φτάνουν στην Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Κομισιόν και το ΔΝΤ και μάλιστα κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας η οποία θα δει την κάθοδο πολλών επενδυτών που μέχρι χτες ενδιαφέρονταν έντονα για αγορά κυπριακών ομολόγων.

Υπενθυμίζεται πως προηγήθηκαν ποινικές έρευνες οι οποίες αναζητούσαν πηγές εντός της Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες «διέρρευσαν» πληροφορίες που δεν είχαν καμία σχέση με απόρρητα έγγραφα, αλλά κατέγραφαν, απλά, την διαφωνία της Κεντρικής Τράπεζας με την κυβέρνηση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s