PIMCO: Στα 8.7 δισ. ευρώ, με αλλαγές στο Μνημόνιο

Κάτω από το όριο που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, ύψους 10,1 δισ. ευρώ, φέρεται να είναι τελικά το ανώτατο όριο του αρνητικού σεναρίου της PIMCO. Σύμφωνα με πληροφόρηση της «Κ», το ποσό που θα περιλαμβάνεται στην τελική έκθεση του οίκου, θα είναι «κάπως χαμηλότερο από 9 δισ. ευρώ» (Ασφαλείς πληροφορίες θέτουν το αρνητικό σενάριο στα 8.7 δισ. ευρώ, και το βασικό στα 5.8 δισ. ευρώ). Μια τέτοια εξέλιξη θέτει το δημόσιο χρέος εντός των ορίων της βιωσιμότητας.

Σημειώνεται, επιπλέον, πως η απομόχλευση των τραπεζών, με την αποξένωση στοιχείων ενεργητικού αλλά και εργασιών που δεν είναι αμιγώς «τραπεζικές» ή δεν είναι εντός της κυπριακής αγοράς, αναμένεται να δώσει σημαντικές ανάσες στο ύψος της ανακεφαλαιοποίησης, ιδίως εάν δοθεί, τελικά, και χρονικό περιθώριο μέχρι την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης στο 9%, πέρα από τον Δεκέμβριο του 2013. Επιπλέον ανάσα μπορεί να δοθεί εάν, τελικά, το ενδιαφέρον επενδυτών για απόκτηση συμφερόντων σε μία τουλάχιστον κυπριακή τράπεζα υλοποιηθεί.

Σημειώνεται πως το ύψος της έκθεσης της PIMCO βασίζεται στην υπόθεση εργασίας πως οι κυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση ούτως ώστε τα Βασικά Ίδια Κεφάλαιά τους να φτάσουν στο όριο του 9%.

Ενδεχομένως το τελικό ποσό να συνεπάγεται πως τουλάχιστον για μία τράπεζα δεν θα επιχειρηθεί αύξηση κεφαλαίων αλλά «συγυρισμένη» αλλαγή καθεστώτος, χωρίς να αποκλείονται και τα πιο ακραία σενάρια.

kremlinoΠρος ενίσχυση των πληροφοριών για μείωση του ύψους των ποσών που χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, άλλη πληροφόρηση αναφέρει πως επίκειται αλλαγή στην προσέγγιση της Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την αναδιάρθρωση των τραπεζών. Παρά το γεγονός ότι στο προσχέδιο του Μνημονίου προβλέπεται η δημιουργία Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικών («κακής τράπεζας», AMC), πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως σήμερα γίνονται σοβαρές σκέψεις για αλλαγή στάσης.

Πρόθεση ήταν αρχικά η μετατροπή της Λαϊκής σε «κακή τράπεζα», μέσα από την αποξένωση των ενεργητικών του ομίλου που θεωρούνται υγιή. Τα ενεργητικά αυτά θα αγοράζονταν από την AMC με σκοπό τη μεταπώληση, με αποτέλεσμα η τράπεζα να διατηρήσει τα προβληματικά στοιχεία –όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια– με σκοπό να «ξεδιπλώσει» τη θέση της με ομαλό τρόπο.

Αυτή ήταν εδώ και μερικούς μήνες η πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ουσιαστικά επιθυμούσε να ακολουθήσει μια αντίστροφη εκδοχή της ορθόδοξης πολιτικής που ακολουθείται σε τραπεζικές κρίσεις, και αντί να δημιουργήσει «κακή τράπεζα», να δημιουργήσει «καλή τράπεζα» και να αφήσει τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού στη Λαϊκή.

Η σκέψη αυτή εξυπηρετούσε και την άλλη πρόθεση της Κεντρικής, δηλαδή τη ραγδαία σμίκρυνση του τραπεζικού συστήματος, μέσα από την πώληση, από πλευράς των τραπεζών, όλων των εργασιών τους που δεν είναι αμιγώς τραπεζικές ή που δεν βρίσκονται εντός Κύπρου. Με τα έσοδα που θα αποκόμιζαν, οι τράπεζες θα ενίσχυαν τα ενεργητικά τους, ενώ θα μείωναν με την απομόχλευση αυτή και τα συνολικά κεφάλαια. Έτσι, θα μπορούσαν να ενισχυθούν τα Βασικά Ίδια Κεφάλαια των τραπεζών, μειώνοντας το ποσό που χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η τελική ανακεφαλαιοποίησή τους.

Το πρόβλημα με την πρόθεση αυτή της Κεντρικής, όμως, ήταν πως η μαζική αποξένωση εταιρειών (ασφαλιστικών, χρηματιστηριακών, θυγατρικών στο εξωτερικό κ.ο.κ.) θα οδηγούσε σε συνθήκες πώλησης υπό το καθεστώς πανικού (fire sale), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξασφαλιστούν έσοδα από τις τράπεζες. Με αυτό το δεδομένο, κατέστη ξεκάθαρο στην Κεντρική πως μπορεί μεν να οδηγήσει σε σμίκρυνση το τραπεζικό σύστημα, αλλά αυτό θα γινόταν με τρόπο που δεν θα επέτρεπε τη βελτίωση του συστήματος, που είναι και το τελικό ζητούμενο.

Οι προθέσεις
Έχοντας υπόψη και το γεγονός ότι η Λαϊκή βρίσκεται κάτω από ισχυρές πιέσεις και πως τα ποσά που η τράπεζα χρωστά στην Κεντρική έναντι ρευστότητας (περίπου 9,5 δισ. ευρώ) δύσκολα θα αποπληρωθούν, είναι προφανές πως η Κεντρική είτε επιχειρεί τη διάσωση της Λαϊκής χωρίς όμως ριζικές αλλαγές στη δομή της τράπεζας, είτε οδηγείται προς κάποια πιο ακραία επιλογή για την τράπεζα.

Υπενθυμίζεται πως οι διαρροές για το τελικό νούμερο από πλευράς της PIMCΟ, έκαναν λόγο για ανάγκες ύψους 10,1 δισ. ευρώ, ένα ποσό που πλέον ελέγχεται ως υπερβολικό. Πληροφορίες από ξένους εμπειρογνώμονες της 9ης Οδού της Ουάσινγκτον δεν απορρίπτουν εικασίες πως το ποσό της PIMCO, όσον αφορά στο αρνητικό σενάριο, κινείται «λίγο χαμηλότερα από τα 9 δισ. ευρώ».

Δεν είναι βέβαιο γιατί το ποσό των 10,1 δισ. ευρώ έχει διαρρεύσει προς διάφορες κατευθύνσεις τις τελευταίες ημέρες, αλλά η μείωση του ποσού στο αρνητικό σενάριο της PIMCO συνεπάγεται και μείωση των ποσών για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με δεδομένη την κατάσταση στην Τράπεζα Κύπρου, όπου τα προβλήματα είναι δεδομένα, συνεπάγεται πως η διαφοροποίηση του ποσού έχει κυρίως να κάνει με τις λύσεις που θα αναζητηθούν στη Λαϊκή. Όπως αναφέρεται και πιο πάνω, η ασφυκτική στενότητα στη ρευστότητα της Λαϊκής, αλλά και το βαρύ χρέος προς την Κεντρική Τράπεζα, οδηγούν φυσιολογικά σε πιο ακραίες επιλογές.

Με βάση και αυτή την πληροφόρηση, όλα δείχνουν πως το νούμερο που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup θα είναι ουσιαστικά χαμηλότερο του «τρομακτικού σεναρίου» των 10,1 ή και 10,7 δισ. ευρώ που είχαν διαρρεύσει στα ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα.

Μέσα και οι Ρώσοι
Εν τω μεταξύ, πληροφορίες από αρμόδιες ρωσικές πηγές σχολιάζουν πως η θέση της Μόσχας έχει πλέον ξεκαθαρίσει και η επιμήκυνση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη.

Πέραν τούτου, οι Ρώσοι έχουν λάβει την απόφαση για συμμετοχή τους «σε βοήθεια προς την Ε.Ε. απέναντι στην κρίση χρέους», μια θέση που είχαν εξάλλου διαμηνύσει από το καλοκαίρι. Η θέση αυτή μεταφράζεται σε διάθεση της Ρωσίας να ενισχύσει οικονομικά τη διάσωση της Κύπρου μέσα από την Τρόικα. Σύμφωνα με πηγές, η επιλογή που προκρίνεται είναι και η αρχική, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα θα χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση της Κύπρου.

Κάτι τέτοιο, πάντως, προϋποθέτει πως το δημόσιο χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κριθεί βιώσιμο, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση από πλευράς του ΔΝΤ για τη δική του συμμετοχή, έστω και με ρωσική χρηματοδότηση.

Advertisements

One thought on “PIMCO: Στα 8.7 δισ. ευρώ, με αλλαγές στο Μνημόνιο

  1. Για να ακούσουμε όλοι πρώτα τα 10.1-10.7 δις, σημαίνει υπήρχε *και* η πηγή, *και* το κίνητρο. Αναρωτιέμαι γιατί….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s