Πανικός για καταθέσεις, μακρινό το ενδεχόμενο

Μετά την αποκάλυψη της Financial Times για τις σκέψεις που γίνονται σχετικά με τις επιλογές που αφορούν στην διαχείριση του χρέους, οι κυπριακές τράπεζες δέχτηκαν έντονες πιέσεις στις καταθέσεις τους.

Το κείμενο, του οποίου οι συγγραφείς είναι στελέχη της Κομισιόν, αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, «γενικές σκέψεις» που δεν αποτελούν «απόφαση» ή «επίσημη θέση» της Κομισιόν. Το άτυπο έγγραφο είχε σταλεί σε διάφορα κέντρα αποφάσεων, και διέρρευσε προς την FT από πηγές στο Βερολίνο.

Money_423_01Η διαρροή ξάφνιασε, ουσιαστικά, τους πάντες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο επικεφαλής του Euro Working Group, αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών, δεν είχαν γνώση εκ των προτέρων για το άτυπο έγγραφο. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής συνεδρίας του Euro Working Group την περασμένη εβδομάδα, είχε διαφανεί πως η Κύπρος θα έμπαινε σε δεύτερη μοίρα στην ημερήσια διάταξη της ψεσινής συνεδρίας και πως η συνεδρία θα περιοριζόταν σε ενημέρωση από τον κ. Σιαρλή προς τους ομολόγους του, σχετικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας χτες η Κομισιόν (και δη τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της) επιχείρησαν να μαζέψουν τις εντυπώσεις, ακόμα και με επίσημη τοποθέτηση από πλευράς του γραφείου του Όλι Ρεν πως δεν τέθηκε στο τραπέζι κούρεμα καταθέσεων.

Ωστόσο, οι “γενικές σκέψεις” της Κομισιόν βρήκαν τελικά πρόσφορο έδαφος, κυρίως διότι επέμενε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πως όλες οι επιλογές, ακόμα και οι πιο ακραίες, θα πρέπει να μείνουν στο τραπέζι. Σύμφωνα με πληροφόρηση, το ΔΝΤ επιμένει στην επιλογή “διότι αυτή η κίνηση ήταν επιτυχής στην περίπτωση της Ισλανδίας”. Έτσι, το όλο θέμα έμεινε στο τραπέζι προς συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Eurogroup, δεν τέθηκε από άλλα κράτη μέλη το ζήτημα ενός κουρέματος καταθέσεων. Ερωτηθείς, ο Πρόεδρος του σώματος, κ. Djisselbloem περιορίστηκε στο σχόλιο πως η όποια απόφαση θα ληφθεί από τον Μάρτη και μετά.

Πάντως, υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασαν απερίφραστα τον εκνευρισμό τους με την εξέλιξη, η οποία δημιουργεί ουσιαστικούς κινδύνους για την ευρωζώνη στο σύνολό της. Μάλιστα, αναλυτές σχολιάζουν πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού ένα κούρεμα καταθέσεων εντός της Ευρωζώνης θα επιφέρει τρομακτικό πλήγμα στην Ισπανία, αλλά πιθανότητα και στην Πορτογαλία, με την Ιταλία επίσης να αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο.

Αυτές τις ανησυχίες, συμμερίζονται και τα υψηλά δόματα της Κομισιόν, οι οποίοι ανησυχούν για τις εξελίξεις και τον πιθανό αντίκτυπο ενός κουρέματος καταθέσεων, ή ακόμα και μιας συζήτησης για το θέμα.

Πάντως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Eurogroup, πολλοί Υπουργοί Οικονομικών (και ο πρόεδρος του σώματος, Γιερόεν Ντιζσελμπλόεμ) δεν προχώρησαν σε απόλυτη κατάρριψη των σκέψεων που έγιναν από υπάλληλους της Κομισιόν, γεγονός που ενίσχυσε τις ανησυχίες της κυπριακής πλευράς.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από την κατηγορηματική απόρριψη από πλευράς του Υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σιαρλή, και η Κεντρική Τράπεζα με επίσημη τοπoθέτηση σχολίασε πως ένα κούρεμα καταθέσεων θα παραβίαζε την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία προστατεύει το όνομα της ιδιοκτησίας. Σημείωσε επίσης πως ένα κούρεμα θα ήταν και αντισυνταγματικό.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων είναι κάτι παραπάνω από απομακρυσμένο, με μοναδική πιθανή εξαίρεση μια αποτυχία τράπεζας (που φαίνεται πως προκρίνεται). Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, και πάλι δεν μπορεί να επιτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού οι επιπτώσεις στην Ευρωζώνη θα είναι απρόβλεπτες και ενδεχομένως ανεξέλεγκτες.

http://www.kathimerini.com.cy

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s