Αρνητικά μηνύματα από Παρίσι-Βερολίνο

http://www.kathimerini.com.cy

Χειρότερα από τα αναμενόμενα είναι τα αποτελέσματα των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών για το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες. Μετά την συρρίκνωση της γαλλικής οικονομίας κατά 0.3%, ανακοινώθηκε σήμερα και συρρίκνωση της γερμανικής κατά 0.6%. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις από τον καιρό που άρχισε η οικονομική κρίση.

Οι προβλέψεις για την γερμανική και γαλλική οικονομία, έκαναν λόγο για συρρίκνωση της τάξης του 0.4% και 0.1% αντίστοιχα.

economies-throw-recoveryΗ νέα υποχώρηση των αποτελεσμάτων στη Γαλλία, θέτει υπό αμφιβολία και τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, η οποία πλέον μπαίνει σε περίοδο ύφεσης. Αναλυτές αποδίδουν την μείωση του γαλλικού ΑΕΠ στην υποχώρηση των εξαγωγών, λόγω της μειωμένης ζήτησης για γαλλικά προϊόντα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν πληγεί από την κρίση. Πάντως, τα ετήσια στοιχεία για τη γαλλική οικονομία δείχνουν πως τα πρώτα δύο τρίμηνα του έτους διατηρούν το ετήσιο ΑΕΠ σε αυξητική τάση, κατά 0.7%.

Τα αποτελέσματα προκάλεσαν πανικό στις διεθνείς αγορές χτες το πρωί, αλλά όλα δείχνουν πως οι τιμές των μετοχών ανακάμπτουν.

Οι εξελίξεις αυτές ασκούν προφανείς πιέσεις στις πιο αδύνατες οικονομίες της ΕΕ, και δη της Ευρωζώνης, που σε μεγάλο βαθμό στηρίζονται στις μεγάλες οικονομίες της ηπείρου για επιβίωση της ζήτησης.

Ταυτόχρονα, μια γερμανική υποχώρηση αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις και για την Κύπρο, αφού πιο δύσκολα θα γίνει δεκτή η στήριξη της χώρας μας από το γερμανικό κοινοβούλιο, όταν η χώρα βρίσκεται κάτω από πιέσεις στο ΑΕΠ της. Στον αντίποδα, η ενίσχυση των αποτελεσμάτων του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της καγκελλάριο Μέρκελ, το οποίο φαίνεται να κερδίζει το 43% των ψήφων σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ανακουφίζει κάπως τις πιέσεις των σοσιαλδημοκρατών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s