Aξιογράφηση των Αξιογράφων…

Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, σε αντίθεση με υποψηφίους, υπουργούς, τραπεζίτες και ειδικούς του pr που λένε διάφορες μπαρούφες, οι κάτοχοι των ΜΑΕΚ έχουν κατά πάσα πιθανότητα χάσει τα λεφτά τους. Τα 1.2 δισ. ευρώ των ΜΑΕΚ έχουν ήδη συνυπολογιστεί στο Μνημόνιο και δύσκολα θα μπορέσει ο οποιοσδήποτε Κεντρικός Τραπεζίτης, πρόεδρος, σύμβουλος ή υπουργός να αλλάξει τα δεδομένα.

Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να ενημερωθούν για την αλήθεια, η οποία είναι πως έχουν κατά πάσα πιθανότητα χάσει τα λεφτά τους, για να μπορούν να αρχίσουν να στήνουν τη ζωή τους με βάση αυτή την πραγματικότητα, αντί να περιμένουν, βασιζόμενοι σε μια ελπίδα που είναι μάλλον απομακρυσμένο να δικαιωθεί.

Την ίδια ώρα, όμως, για μερικούς από αυτούς, υπάρχει μια λύση που είναι και δίκαιη, και λογική, αλλά (κι αυτό είναι το ζητούμενο) και εφικτή. Τα 1.2 δισ. ευρώ δύσκολα μπορούν να σωθούν και να επιστραφούν στους κατόχους των αξιογράφων. Μερικά από αυτά τα χρήματα, όμως, θα μπορούσαν δυνητικά να επιστραφούν.

Δεν είναι όλοι ίσοι

Δεν είναι όλοι ίσοι

Η σκέψη αυτή απορρέει από την διαπίστωση -στην οποία επιμένει αυτή η στήλη από την αρχή της όλης ιστορίας- πως δεν είναι όλοι οι κάτοχοι ΜΑΕΚ το ίδιο. Θα μπορούσαμε να τους χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες: Τους Θεσμικούς επενδυτές, τους μεγάλους και μεσαίους επενδυτές/καταθέτες, και τέλος στους μικρούς.

Οι θεσμικοί επενδυτές δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διασωθούν. Η στήλη αυτή επιμένει πως τα Ταμεία Προνοίας δεν έχουν το δικαίωμα να παραπλανηθούν. Τα μέλη αυτών των ταμείων την έπαθαν και έχασαν λεφτά από τις αποταμιεύσεις που έκαναν με σκοπό την εξασφάλιση των γεραμάτων τους, ή και για άλλους, λιγότερο «ιερούς» σκοπούς. Αυτά τα άτομα θα πρέπει να απαιτήσουν εξηγήσεις, πρώτα από τους διαχειριστές των ταμείων τους, και μετά από τις τράπεζες. Οι διαχειριστές των ταμείων «παίζουν» με λεφτά άλλων και οφείλουν να είναι διπλά και τριπλά προσεκτικοί για το τί κάνουν. Αν δεν έδωσαν την απαιτούμενη προσοχή πριν να αποφασίσουν να «μπουν» στα ΜΑΕΚ, τότε θα πρέπει τα μέλη τους να προχωρήσουν προς αγωγές για κακοδιαχείριση.

Παρομοίως, οι μεγάλοι και μεσαίοι κάτοχοι ΜΑΕΚ, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν μπορείς να βάζεις 1 εκατ. ευρώ, ή 5 εκατ. ευρώ ή ακόμα και 500 χιλιάδες σε ένα προϊόν που δεν κατάλαβες. Σε τέτοιες περιπτώσεις οφείλουμε στη Κύπρο να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε και την προσωπική ευθύνη. Βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον έδωσαν την δέουσα προσοχή, ανέγνωσαν όλα τα προσπέκτους και τα μικρά γράμματα, και εάν φρόντισαν να ενημερωθούν πλήρως πριν να βάλουν το εκατομμυριάκι τους στα ΜΑΕΚ.

Η προσωπική ευθύνη για τις προσωπικές επιλογές, φυσικά, δεν αθωώνει τις τράπεζες, ούτε σημαίνει πως μια ποινή -ενδεχομένως και σοβαρή- θα ήταν ανεπιθύμητη. Αλλά, επιτέλους, θα πρέπει να υπάρχει και η προσωπική ευθύνη για τα ρίσκα που αναλαμβάνουμε. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να έβγαλε κάποιος μέσα από τις δουλειές του 5 εκατ. ευρώ για να βάλει στα ΜΑΕΚ, αλλά να μην υποψιάστηκε πως κάτι τρέχει όταν του προσφέρουν 7% απόδοση. Ούτε μπορεί να σου δίνουν 8% στις καταθέσεις σου, για παράδειγμα, και να μην διερωτάσαι τί ρίσκο υπάρχει. Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται, και τα εύκολα κέρδη εύκολα χάνονται.

Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν και άτομα που παραπλανήθηκαν και δικαιούνται αποζημίωση. Άτομα που δούλεψαν μια ζωή σε χαμηλόμισθες δουλειές, άτομα που με δυσκολία φύλαξαν τα λεφτά τους, άτομα που δεν μπορούσαν να έχουν πλήρη ενημέρωση. Οι αναφορές στην καθαρίστρια, στο ορφανό παιδί των θυμάτων της Ήλιος, ή στον φροντιστή σε αθλητικό χώρο, δεν είναι απλά κλισέ. Είναι κυριολεκτικές αναφορές σε συγκεκριμένα άτομα που την πάτησαν.

Δεν μπορώ, όμως, να έχω από τον συνταξιούχο που έχασε σχεδόν όλη του την οικογένεια σε δυστύχημα και έβαλε την αποζημίωση στα ΜΑΕΚ, τις ίδιες απαιτήσεις με το άτομο που έβαλε 3 εκατ. ευρώ. Ούτε απαιτείται από την καθαρίστριά μου να έχει την ίδια επίγνωση κινδύνου με εκείνον που είπε πως μπορεί να διαχειριστεί το Ταμείο Συντάξεων ενός οργανισμού. Στο κάτω-κάτω, μπαίνοντας στο ταμείο για να διαχειριστεί, έμμεσα αλλά ξεκάθαρα «δήλωσε» πως «καταλάβει από αυτά τα πράματα». Αν δεν καταλάβαινε, ας μην αναλάμβανε την ευθύνη και να παίζει ρουλέτα με τις συντάξεις των άλλων.

Αυτή η τρίτη κατηγορία των μικρών επενδυτών, από τους οποίους η λογική δεν απαιτεί πλήρη επίγνωση των δεδομένων για το προϊόν που αγόραζαν, θα μπορούσε (και πρέπει) να αποζημιωθεί. Μάλιστα, οι πρώτοι πρόχειροι υπολογισμοί δείχνουν πως αυτοί είναι λίγο κάτω από τους μισούς επενδυτές, αλλά αντιπροσωπεύουν περίπου 200 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 1.2 δισ.

Αυτά τα λεφτά μπορεί να βρεθούν με διάφορους τρόπους. Σίγουρα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να απαιτηθεί από την Τρόικα να μην υπολογιστεί στην ανακεφαλαιοποίηση το σύνολο των 1.2 δισ. Αυτό μικρότερο ποσό, όμως, ίσως να σώζεται. Και, με μια τέτοια, «ισπανική» προσέγγιση, θα  μπορούσαμε να αποφύγουμε το αναπόφευκτο, τουλάχιστον για εκείνους που πραγματικά και ειλικρινά παραπλανήθηκαν.

Ενδεχομένως ένα όριο (π.χ. στις 300 χιλιάδες ευρώ) θα μπορούσε να οριστεί για να διαχωριστούν οι μικροί επενδυτές από τους άλλους. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προχωρήσει η αποζημίωση οριζοντίως για όλους τους επενδυτές κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ. Μετά,  η κάθε  μια από τις «δύσκολες» περιπτώσεις, όπου η παραπλάνηση δεν είναι ξεκάθαρη,  θα μπορούσε να αξιολογηθεί ξεχωριστά, κάτι που, αν οι διαδικασίες είναι σωστές, δεν είναι ανάγκη να πάρει παραπάνω από μερικούς μήνες, ακόμα κι αν ζούμε στην Κύπρο.  Λύσεις υπάρχουν, και πολύ καλύτερες από αυτή την απλή, ενώ και τα μαθήματα της Ισπανίας μπορούν να μας βοηθήσουν.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι μακριά από τον προϋπολογισμό.

Advertisements

One thought on “Aξιογράφηση των Αξιογράφων…

 1. Ένα σωρό μαλακίες έγραψες εδώ παλικάρι μου.
  Η τράπεζα είχε σκοπό να φάει τα λεφτά, και έστησε την συγκεκριμένη απάτη με δόλο. Έλαβε νομικές υπηρεσίες για ένα απαγορευμένο προϊόν σε χώρες της Ευρώπης. Απέκρυψε εσκεμμένα πληροφορίες κατα την πώληση πράγμα που δεν επαφίεται σε λανθασμένη προσέγγιση του πωλητή, αλλά σε σαφή οδηγία της διοίκησης. Πράγματα που διασταυρώθηκαν εκ των υστέρων.

  Παραπλάνησε Έλληνες και Κυπρίους με τις λέξεις κλειδιά: «Εγγυημένο», «Πενταετές», «Σίγουρο». Ακόμη ειπώθηκαν λέξεις όπως «Άμυνα» λήξη που σημαίνει πολλά όταν λέγεται από Κύπριο σε Κύπριο. Και όλα αυτά για να εξαπατήσουν ιδεολόγους, πρόσφυγες νοσταλγούς. Άνθρωποι που έβαλαν τα χρήματά τους όχι μόνο επειδή τους υποσχέθηκαν 6% εγγυημένο (που για μεγάλα ποσά δεν απέχει και πολύ από τα τότε προθεσμιακά των τραπεζών) , αλλά

  Ο κοινός παρονομαστής εδώ είναι η απάτη της τράπεζας και όχι αν κάποιος έβαλε 1€, 1.000€ ή 1.000.000€. Όταν η τράπεζα πολεμάει με όπλα την απάτη συνοδευόμενοι από μεγάλα δικηγορικά γραφεία και συμβουλάτορες, είτε είσαι θεσμικός, είτε οικονομολόγος, είτε εκγληματολόγος δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψεις την απάτη τους. Γύφτικο τσαντίρι η τράπεζα κύπρου.

  Χάθηκε κάθε κύρος και αξιοπιστία και προς τους καταθέτες, και προς επενδυτές (Κύπριους, Έλληνες και ξένους).

  Απελευθερώστε την αγορά στον τραπεζικό κλάδο (οι γνώστες επι του θέματος καταλαβαίνουν) και θα δείτε το Ρώσο να πετάει δις στην Κύπρο και να λύνετε όλα τα προβλήματά σας.

  Αν δεν θέλετε να δώσετε το δικαίωμα σε κάποιον μη Κύπριο να αποκτήσει τη διοίκηση της τράπεζάς σας, μειώστε την ονομαστική τιμή της φαλιρισμένης σας τράπεζας και σταματήστε να τρομοκρατείτε ότι θα φάτε τα λεφτά του -για δεύτερη φορά πρόσφυγα-.

  Και στην τρόικα θα αρέσει (αφού τα χρήματα θα πάνε στην τράπεζα)
  Θα λυθεί το πρόβλημα σε 16.000 ομολογιούχους
  και οι μέτοχοι θα επαναποκτήσουν το κύρος και την αξιοπιστία της τράπεζας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s