Ήρεμοι προς το παρόν…

Παρά τις πρώτες ανησυχίες, αλλά και τον πανικό που προκλήθηκε ανάμεσα σε τραπεζικούς κύκλους για τη πιθανή φυγή καταθέσεων από την Κύπρο, μετά τις δηλώσεις του φρέσκου προέδρου του Eurogroup, Γιόρεν Ντίσελμπλοεμ, η σημερινή ημέρα έφερε κάποια ηρεμία στο τραπεζικό σύστημα.

Πάντως, έξοδος καταθέσεων φαίνεται να έχει καταγραφεί, σύμφωνα με σχόλια από τραπεζικές πηγές, αλλά η έξοδος δεν ήταν τόσο μεγάλη που να προκαλέσει άμεσα προβλήματα βιωσιμότητας στις τράπεζες. Επιπλέον, σημειώνεται πως η τάση που διαφάνηκε εδώ και μερικούς μήνες, για μετατόπιση καταθέσεων εντός του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, φαίνεται να συνεχίζεται, αλλά και να εντείνεται.

Την ίδια ώρα, ξένοι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν τρομοκρατηθεί από την άτσαλη τοποθέτηση του προέδρου του Eurogroup, ο οποίος αφήνει στο τραπέζι το ζήτημα του κουρέματος επενδύσεων. «Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν απλά άστοχο, αλλά θα αποτελούσε αυτοκτονία για την Ευρωζώνη», σχολίασε στην «Κ» μεγάλος ξένος επενδυτής με τοποθέτηση στο κυπριακό ομόλογο.

Επιπλέον, σχολιάζεται πως ένα κούρεμα καταθέσεων θα επέφερε μικρό όφελος το οποίο μάλιστα κατά πάσα πιθανότητα θα περιοριστεί σε μία μόνο τράπεζα. «Δεν θα ήταν λογικό να δημιουργηθεί ένα τόσο επικίνδυνο προηγούμενο την ώρα που υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις για το χρέος και τις ίδιες τις τράπεζες», σχολίασε η ίδια πηγή.

dijsselbloem2Η αντίδραση των αγορών τις τελευταίες 72 ώρες επιβεβαιώνουν πως οι ξένοι επενδυτές δεν φοβούνται την φυγή καταθέσεων. Το ομόλογο ΕΜΤΝ με λήξη το 2015 παραμένει τελευταίου εξαμήνου, παρά την πτώση που καταγράφηκε στην τιμή του χτες και σήμερα. Παρομοίως, το ομόλογο που ωριμάζει το 2020 έχει υποχωρήσει μετά τη διάσκεψη τύπου του Eurogroup, αλλά αυτή την εβδομάδα παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών.

Η στήριξη που δίνει η αγορά στο κυπριακό χρέος, δείχνει πως δεν επικρατεί έντονη ανησυχία για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, ή τουλάχιστον πως οι ανησυχίες δεν επιδεινώθηκαν ουσιαστικά μετά την άρνηση Ντίσελμπλόεμ να θέσει εκτός συζήτησης την πιθανότητα κουρέματος καταθέσεων.

Ο εκνευρισμός που δημιούργησε πάντως ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, δεν περιορίζεται στην Κομισιόν και την ΕΚΤ, αλλά επεκτείνεται και στους επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν «άπειρη και χωρίς σοφία» την στάση του. Αντίθετα, άλλοι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι επιθυμούν να αγοράσουν κυπριακό ομόλογο στην δευτερογενή αγορά, έδειξαν απογοητευμένοι διότι οι δηλώσεις του κ. Ντίσλεμπλόεμ «δεν έριξαν τις τιμές» όσο θα ήλπιζαν οι ίδιοι. «Οι συνεχείς αναφορές, την ώρα μάλιστα που το μνημόνιο έχει ουσιαστικά συμφωνηθεί, έχουν κουράσει και οι αγορές δεν δίνουν πλέον την ίδια σημασία στις δηλώσεις».

Σε κάθε περίπτωση, οι κίνδυνοι παραμένουν για την Κύπρο, κυρίως όσον αφορά στην απώλεια καταθέσεων. Γι αυτό και οι επόμενες ημέρες, παρά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι πλέον εγκλωβισμένη στο προεκλογικό κλίμα, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για καθησυχασμό των επενδυτών και καταθετών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s