Προς πώληση των δανείων

Η πώληση ενεργητικών από πλευράς των τραπεζών, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κινήσεις για την (τελική) μείωση της έκθεσης του κράτους στο τραπεζικό σύστημα. Ενώ, όμως, η Κεντρική Τράπεζα και η Τρόικα πλέον προσανατολίζονται προς αποφυγή της δημιουργίας εταιρείας αναδιάρθρωσης ενεργητικού, το ερωτηματικό παραμένει πώς και πότε θα «ξεφορτωθούν» οι τράπεζες τα προβληματικά δάνεια.
Η λύση του προβλήματος φαίνεται να είναι πιο εύκολη στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, όπου το μεγαλύτερο πρόβλημα «ταλαιπωρημένων» ενεργητικών, εστιάζεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων και δη στα επενδυτικά δάνεια που παραχωρήθηκαν σε επαγγελματίες ανάπτυξης γης. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως το πλήγμα που θα δεχτεί η τράπεζα θα είναι μικρότερο, η σύσταση του προβλήματος επιτρέπει πιο εύκολα την τοποθέτηση αυτών των δανείων σε μια «δέσμη» δανείων που να μπορεί να πωληθεί σε ενδιαφερόμενους. 
Σε παρόμοιες περιπτώσεις, η τιμή πώλησης κυμάνθηκε από 30% της ονομαστικής αξίας των δανείων, μέχρι και 5% της ονομαστικής αξίας, με μια τεράστια έκπτωση που αντικατοπτρίζει το ρίσκο για τον αγοραστή των δανείων.

moneyΣτην περίπτωση της Λαϊκής, το πρόβλημα είναι πολύ πιο διάσπαρτο. Είναι, έτσι, προφανές, πως στην αναπόφευκτη προσπάθεια της Λαϊκής να αποξενωθεί από τον μεγάλο όγκο προβληματικών της δανείων, θα προχωρήσει σε ένα πιο μεγάλο αριθμό από πιο μικρές «δέσμες» δανείων. Σε κάποιες κατηγορίες, όπως τα επιχειρηματικά δάνεια στην Ελλάδα, η Λαϊκή θα πρέπει να δεχτεί μεγάλες εκπτώσεις, της τάξης του 80% ή και περισσότερα. Σε άλλες κατηγορίες, όπως τις υποθήκες στην Κύπρο, ενδεχομένως να αναγκαστεί να «δέσει» μαζί υγιή, προβληματικά και «γκρίζα» δάνεια, σε μια προσπάθεια να βρει αγοραστές, αλλά με μικρότερη έκπτωση στην τελική αξία της «δέσμης».

Η όλη προσπάθεια στη Λαϊκή περιπλέκεται από το γεγονός ότι η τράπεζα θα πρέπει να διαχωρίσει σε τελική ανάλυση, τα προβληματικά από τα υγιή ενεργητικά της. Μόνο έτσι θα μπορεί να διαχωριστεί σε δύο μέρη, το ένα εκ των οποίων θα είναι υγιές και το άλλο θα λειτουργεί ως «κακή τράπεζα» για το ξεκαθάρισμα των ενεργητικών. Αυτή η επιλογή, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσει να αποφευχθεί, με μεγάλο ερωτηματικό πλέον, και το κατά πόσο (και σε τι βαθμό) θα πληγεί και η ίδια η Κεντρική Τράπεζα. 
Σε κάθε περίπτωση, η πώληση των προβληματικών δανείων, τόσο στην Τράπεζα Κύπρου όσο και στη Λαϊκή, αποτελεί μια σταθερή και ορθόδοξη επιλογή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s