Η άλλη όψη των exit poll

Μετά την χωρίς ελαφρυντικά αποτυχία των exit poll την πρώτη Κυριακή των εκλογών, τέθηκε με αρκετά έντονο τρόπο το ερώτημα κατά πόσον οι συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις εξυπηρετούν κάποιο σκοπό, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται εντός δύο ωρών από την ώρα που κλείνουν οι κάλπες.

Το σκηνικό της περασμένης Κυριακής, μάλιστα, όταν τα exit poll δεν έκαναν απλά λάθος, αλλά είχαν κιόλας παρόμοιες (λάθος) προβλέψεις, δεν ήταν απλά γελοίο. Ήταν και ύποπτο. Επιπλέον, το γεγονός ότι μέχρι να χωνέψουμε τη πρόβλεψη των exit poll, επιβεβαιώθηκε πόσο μεγάλο ήταν το λάθος τους, έκανε μια εντύπωση που δεν μπορεί εύκολα να ανατραπεί.

Η σιωπή της ττενέκας

Η σιωπή της ττενέκας

Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως οι δημοσκοπήσεις εξόδου δεν αφορούν μόνο στο τελικό αποτέλεσμα των ψήφων. Από τις μετρήσεις αυτές προκύπτουν πολλά ποιοτικά στοιχεία σχετικά με τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι εξαιρετικά χρήσιμα, όχι μόνο για τα ίδια τα κόμματα, αλλά και για μια σοβαρή ερμηνεία των μηνυμάτων που στέλλουν οι ψηφοφόροι. Πάρτε για παράδειγμα το 45% του Νίκου Αναστασιάδη την πρώτη Κυριακή: Πόση ήταν η συσπείρωση του ΔΗΚΟ; Πόσοι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ κατευθύνθηκαν προς τις άλλες δύο επιλογές; Οι οικολόγοι πόσους ψήφους έστειλαν στον κ. Αναστασιάδη; Από την ΕΔΕΚ, πόσο πήρε, και με βάση ποιά κριτήρια;

Αυτά τα ερωτήματα, αντικειμενικά, δεν μπορούν να απαντηθούν, αφού εκ του αποτελέσματος, το μοναδικό τεκμήριο που έχουμε, είναι πως τα ευρήματα των exit poll  δεν είναι αξιόπιστα.

Το ίδιο συμβαίνει και με το αποτέλεσμα του Γιώργου Λιλλήκα, όπου μεγάλο ερώτημα παραμένει η προέλευση της υποστήριξης που έλαβε. Επιπλέον, η συμπεριφορά των ψηφοφόρων με βάση δημογραφικά τους χαρακτηριστικά (αστική και αγροτική ψήφος, ψήφος ανά επαρχία, ηλικία, εισοδηματικό επίπεδο, μορφωτικό επίπεδο κοκ) δεν μπορούν να αξιολογηθούν με ασφάλεια.

Το μόνο σίγουρο, είναι πως οι ψηφοφόροι έστειλαν ισχυρά μηνύματα. Στον πρώτο γύρο, η συσπείρωση του ΔΗΚΟ, οι απώλειες του ΑΚΕΛ και η υψηλή στήριξη του κ. Λιλλήκα, έκρυβαν μηνύματα. Οι πολιτικοί, σαφώς, δεν μπορούν να τα λάβουν, αφού οι δημοσκοπήσεις που τα μέτρησαν, κατέγραψαν μια επίπλαστη εικόνα. Παρομοίως, στην δεύτερη Κυριακή, ισχυρό ήταν το μήνυμα της αποχής.

Εκεί, υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα: Ο κόσμος που δεν ψήφισε, ή που έριξε λευκό, έστειλε μήνυμα απαξίωσης για τους πολιτικούς, ή αντίθετα το έκαναν διότι τα κόμματα και πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν, ουσιαστικά τους ζήτησαν να μην ψηφίσουν; Το μήνυμα αυτό που στέλλει η αποχή, είναι μεν εκκωφαντικό, αλλά δεν μπορεί να το ακούσει κανένας, αν δεν είναι αξιόπιστα τα exit poll.

Οι αναλύσεις αυτές δεν έχουν μοναδικό τους σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικών από τους πολιτικούς. Έχουν να κάνουν και με τη φωνή των πολιτών η οποία δεν ακούγεται καθαρά χωρίς προσεκτική ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων του αποτελέσματος.

Γι αυτό και η ελπίδα για απόψε, θα είναι να μην δούμε το ίδιο τσίρκο που είδαμε την περασμένη Κυριακή, όπου, εκτός από τη μεγάλη διάσταση του λάθους, το όλο πράμα μύριζε και συνεννόηση μεταξύ των δημοσκόπων, που κατέληξαν, όλοι μαζί, στο ίδιο επίπλαστο αποτέλεσμα.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s