Επενδυτική ευφορία για το κυπριακό χρέος

ependytesΑναμένεται νέα, μικρότερη, άνοδος αυτή την εβδομάδα, καθώς οι αγορές έχουν ήδη υιοθετήσει την υπόθεση πως νικητής θα ήταν ο Ν. Αναστασιάσης

 

Με άνοδο στην τιμή του κυπριακού ομολόγου άνοιξαν οι διεθνείς αγορές την περασμένη Δευτέρα, σε συνέχεια της ανοδικής πορείας που καταγράφεται τον τελευταίο ένα περίπου μήνα. Οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στα ομόλογα που λήγουν το 2020 και το 2015, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί και το ενδιαφέρον για τα ομόλογα με πιο άμεσες λήξεις. Πρόκειται για χρέος που λήγει τον Ιούνιο και στα μέσα του 2014.

Παρά τη συνεχή ροή άσχημων ειδήσεων σχετικά με το κυπριακό χρέος, συμπεριλαμβανομένων και των ανησυχιών για τη βιωσιμότητά του, αλλά και των καθυστερήσεων στην τελική συμφωνία για το Μνημόνιο, οι επενδυτές συνεχίζουν την αναζήτηση ομολόγων κυπριακού χρέους, δείχνοντας αυξημένους «δείκτες εμπιστοσύνης» στις προοπτικές των δημόσιων οικονομικών.

Σημειώνεται πως εξαρχής, υπήρχε αρκετή εμπιστοσύνη στις πιο μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Κύπρου, αφού το ομόλογο που λήγει το 2020 δεν «ταλαιπωρήθηκε» όσο τα ομόλογα που λήγουν την περίοδο 2013-2015. Γι’ αυτό και η καμπύλη αποδόσεων της Κύπρου ήταν ανάποδη του φυσιολογικού, με τις αποδόσεις του πιο μακροχρόνιου χρέους να είναι χαμηλότερες από εκείνες του βραχυπρόθεσμου. Αυτή η συμπεριφορά αποτελεί και ισχυρή ένδειξη πως οι ανησυχίες της αγοράς εστιάζονται στο ενδεχόμενο άμεσης χρεοκοπίας, αντί στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Κύπρου.

Απόδοση κάτω του 10%

Την περασμένη εβδομάδα, όμως, και μετά από συνεχείς αυξήσεις στις τιμές, ακόμα και το ομόλογο που λήγει το 2020 έδειξε να ανασάνει σημαντικά. Η συνεχής αύξηση της ζήτησης για το κυπριακό χρέος, ιδίως κατά τη διάρκεια που πέρασε, άσκησε αυξητικές πιέσεις στη τιμή του ομολόγου του 2020.

Μάλιστα, η τιμή προσέγγισε το 95% της ονομαστικής στο μέσο της εβδομάδας, με αποτέλεσμα η ουσιαστική απόδοση να πέσει σε διψήφια αξία και να κυμανθεί γύρω στο 9,3%. Κατά την περίοδο από τη 18η Φεβρουαρίου μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, το κυπριακό χρέος του 2020 σημείωσε τις πιο χαμηλές αποδόσεις εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο, με την τιμή να ανακάμπτει για πρώτη φορά σε επίπεδα Ιουλίου 2011.

Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά θετική, αφού διαφαίνεται πως τα μηνύματα που δόθηκαν στους 50 περίπου επενδυτές από hedge funds που επισκέφθηκαν την Κύπρο προ δεκαπενθημέρου, έπιασαν τόπο. Σύμφωνα με ασφαλή πληροφόρηση της «Κ», κεντρικό μήνυμα που έλαβαν από την κυβέρνηση και τους διαδόχους της, ήταν πως η Κύπρος θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και τολμηρές αποφάσεις με σκοπό να εξέλθει από την κρίση. Ταυτόχρονα, δόθηκε και ισχυρό μήνυμα πως το χρέος, ακόμα κι αν ισχύει η εκτίμηση των 10,1 δισ. ευρώ για τις ανάγκες των τραπεζών, θα είναι διαχειρίσιμο, αφού οι ανάγκες αυτές θα μπορούν να μειωθούν δραματικά μέσα από την αναδιάρθρωση τραπεζών και τη ριζική διαφοροποίηση του τραπεζικού χάρτη.

Αύξηση και στα άλλα ομόλογα Την ίδια ώρα που το ομόλογο του 2020 στέλνει τα πιο ελπιδοφόρα μηνύματα για τις εκτιμήσεις που κάνουν οι επενδυτές σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας, και τα άλλα ομόλογα του κυπριακού χρέους στέλνουν επίσης θετικά μηνύματα.

Το ομόλογο που λήγει στις 100 ημέρες του επόμενου Προέδρου, αποτέλεσε τον τελευταίο μήνα, αντικείμενο σχεδόν μανιώδους αναζήτησης από πλευράς των επενδυτών. Το συγκεκριμένο ομόλογο έχει πολλές ιδιαιτερότητες: Διαπραγματεύεται σε υψηλή τιμή (άνω του 92%), διότι λήγει σε σύντομο χρονικό διάστημα, την ίδια ώρα που αποτελεί και τον μεγαλύτερο άμεσο κίνδυνο για παύση πληρωμών. Επιπλέον, η αγορά δεν είναι καθόλου ρευστή, με τους επενδυτές να αναζητούν, αλλά να μη βρίσκουν το συγκεκριμένο ομόλογο σε μεγάλους αριθμούς. Η μεγάλη απόκλιση μεταξύ bid-ask, αντικατοπτρίζει αυτό το χαρακτηριστικό.

Το ομόλογο του 2013 άνοιξε την περασμένη Δευτέρα με αύξηση 1,44% σε σχέση με τη Παρασκευή, ενώ το ομόλογο του 2014 άνοιξε με άνοδο 1,7%. το συγκεκριμένο ομόλογο καταγράφει την υψηλότερή του αξία εδώ και τρεις μήνες.

Όσον αφορά στο ομόλογο του 2015, αυτό άνοιξε με άνοδο 1%. Ακόμα πιο αξιοσημείωτη, όμως, είναι η αύξηση της τιμή του συγκεκριμένου ομολόγου το τελευταίο τρίμηνο. Σε σχέση με την 20ή Δεκεμβρίου, στις 20 Φεβρουαρίου το ομόλογο του 2015 έκλεισε με άνοδο περίπου 20 μονάδων βάσης, η οποία μεταφράζεται σε ενίσχυση της τιμής κατά 30%.

Οι αυξήσεις αυτές στέλνουν σαφή μηνύματα για τη στάση των επενδυτών, οι οποίοι έχουν αρχίσει, όπως έγραψε η «Κ» πριν από δεκαπέντε ημέρες, να κλείνουν πλέον τα αφτιά σε δηλώσεις, ανακοινώσεις και άρθρα του διεθνούς Τύπου. Μάλιστα, θεσμικός επενδυτής σχολίασε στην «Κ» πως είναι αποφασισμένος να αγοράσει κυπριακό χρέος, και πως εκνευρίζεται, διότι τα συνεχή δημοσιεύματα δεν τρομάζουν τους άλλους επενδυτές. «Παρακαλώ για άσχημα νέα, για να αγοράσω σε καλύτερη τιμή», σχολίασε.

Πάντως, πίσω από τις εκτιμήσεις τους βρίσκεται σαφώς η αλλαγή τοπίου στο πολιτικό σκηνικό. Άλλος θεσμικός επενδυτής, με μεγάλη έκθεση στο κυπριακό χρέος, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο πριν από μερικές ημέρες, σχολίασε στην «Κ» πως αναζητά «χρονικά σημεία καμπής» τα οποία αλλάζουν τα δεδομένα στις οικονομίες όπου επενδύει ο οργανισμός του. «Η 1η Μαρτίου είναι ένα τέτοιο χρονικό σημείο για την Κύπρο», σχολίασε. Σημειώνεται, πάντως, πως οι μεγάλοι επενδυτές δεν σορτάρουν το κυπριακό χρέος. Αντίθετα, διατηρούν τοποθετήσεις με τις οποίες έχουν να κερδίσουν μόνο με την αύξηση των τιμών στο κυπριακό ομόλογο (long).

Σχολιάζουν και Μέρκελ- ΥΠ.ΟΙ. Την ίδια ώρα, ως σημαντικά κρίνονται και τα σχόλια των επενδυτών σχετικά με τις προθέσεις των ξένων κέντρων λήψης αποφάσεων. Οι πιέσεις για την Κύπρο είναι αρκετά έντονες, ενώ η κατάσταση ρευστότητας στα δημόσια ταμεία είναι τέτοια, που δεν επιτρέπει την όποια καθυστέρηση στην τελική συμφωνία για το Μνημόνιο. Οι πρόσφατες δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν, αλλά και του προέδρου της ομάδας εργασίας του Eurogroup, Τόμας Βίζερ, ενισχύουν την εκτίμηση πως η όποια απόφαση θα πρέπει να είναι άμεση.

Με το πρώτο Eurogroup του επόμενου υπουργού Οικονομικών να διεξάγεται στις 4 Μαρτίου – την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τη διαβεβαίωση της νέας κυβέρνησης, είναι ξεκάθαρο πως ακόμα και το όνομα του επόμενου υπουργού Οικονομικών, θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα για την Τρόικα και το Eurogroup. Γι’ αυτό και η ανακοίνωση του ονόματος του υπουργού Οικονομικών αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες – με την ελπίδα πως θα είναι όνομα που θα στέλνει μηνύματα αξιοπιστίας.

Πάντως, οι γερμανικές εκλογές ενδεχομένως να αποτελέσουν, τελικά, και στοιχείο που θα βοηθήσει την Κύπρο, παρά τις πιέσεις που ασκούνται και τη σκληρή στάση που τηρείται για προεκλογικούς λόγους, από διάφορες πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Επενδυτές εκτιμούν πως η Γερμανίδα καγκελάριος δεν μπορεί να επιτρέψει οποιοδήποτε «συμβάν» τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένου και ενός δυνητικού «συμβάντος» που να αφορά στο κυπριακό ομόλογο που λήγει τον Ιούνιο, μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές. «Ακόμα και χωρίς συμφωνία για το Μνημόνιο, δεν μπορεί η Μέρκελ να έχει στα χέρια της ένα χάος στην Ευρωζώνη εξαιτίας ενός προβλήματος που είναι μάλλον μικρό και μπορεί να λυθεί» σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλου Hedge Fund με βάση τις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως επιλογές όπως το κούρεμα καταθέσεων, ή ακόμα και χρέους, θα αποτελέσει ένα αρνητικό μήνυμα για τις αγορές της Ευρωζώνης. «Το όφελος για την Ευρωζώνη θα είναι πολύ μικρό και δεν αξίζει να δημιουργηθεί αναστάτωση και προηγούμενο για να κερδίσει μερικά ψιλά η Ευρωζώνη», σχολίασε ο ίδιος επενδυτής.

Advertisements

One thought on “Επενδυτική ευφορία για το κυπριακό χρέος

  1. Λογικά τα ανωτέρω. Το ΧΑΚ τι έπαθε σήμερα; Μήπως έχει εχθρούς ο Σαρρής; *Αν* είναι ο Σαρρής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s