Υπουργικό Αναστασιάδη: Πρώτη ανάγνωση

Μέτρια ήταν η αντίδραση από την ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου της νέας κυβέρνησης. Κι αυτό, διότι δεν αποφεύχθηκαν οι «ανακυκλώσεις» στελεχών και οι διορισμοί που είχαν αμιγώς πολιτικό-κομματικό χαρακτήρα.

Μια πιο προσεκτική ανάλυση, όμως, ίσως να δείχνει πως στην σκακιέρα έγιναν μεν συμβιβασμοί, (κάποιοι άσκοποι) αλλά υπήρχε και μια λογική στις επιλογές. Η ερμηνεία των επιλογών Αναστασιάδη ίσως να εξηγεί ακόμα και γιατί έγιναν κάποιες ανορθόδοξες επιλογές.

Anasto_423_20Η τοποθέτηση Χάρη Γεωργιάδη στο Εργασίας θα δοκιμάσει τον νέο υπουργό μπροστά στην ανεργία που φέτος θα αυξηθεί και μπροστά στην μεγάλη ακαταστασία που επικρατεί στο υπουργείο και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων σε πολλά μέτωπα: Κοινωνικές Ασφαλίσεις και συντάξεις, αδήλωτη και παράνομη εργασία και άνοιγμα των επαγγελμάτων.

Την ίδια ώρα, η δεύτερη θυσία των μελλοντικών ηγετών του ΔΗΣΥ, ο Τάσος Μητσόπουλος, τοποθετήθηκε σε ένα υπουργείο (Συγκοινωνιών) που «προσφέρεται» για διαφθορά και λάδωμα. Η «χαλάλ» μπορεί να είναι ένα ισχυρό μήνυμα από πλευράς του εκλελεγμένου Προέδρου.

Παρόμοιο μπορεί να είναι και το μήνυμα από το άλλο υπουργείο που θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα επόμενα χρόνια, εκείνο του Εμπορίου (πλέον και Ενέργειας). Πέρα από την συμβολή των Σαρρή και Κασουλίδη, ο νέος υπουργός θα έχει δύσκολο έργο και θα κριθεί πολύ αυστηρά.  Ωστόσο, πρόκειται για μια «παζαριότικη» επιλογή, που επίσης είναι πολύ «χαλάλ». Μάλιστα, το γεγονός ότι αποφεύχθηκαν στο συγκεκριμένο υπουργείο «παλαιάς κοπής» επιλογές, οι οποίες μετακινήθηκαν σε πιο «αθώα» υπουργεία, με λίγες μεταρρυθμιστικές απαιτήσεις στο επόμενο διάστημα, μάλλον αποτελεί μήνυμα από πλευράς του εκλελεγμένου Πρόεδρου.

Υπήρξαν όμως και κάποιες επιλογές «παλαιάς μόδας», που ήταν πολιτικά-κομματικά  «υποχρεωτικές», αλλά ενδεχομένως να είχαν κάποια λογική. Χάσικος και Νικολάου θα έχουν πολύ βαρύ πρόγραμμα μπροστά τους, με βαρύτατη ατζέντα. Ο μεν Σωκράτης Χάσικος στο Εσωτερικώνθα αναγκαστεί να τα βάλει με τοπικές αρχές και δήμους που, χρεοκοπημένοι, θα πρέπει να συγχωνευτούν τους επόμενους μήνες. Επιπλέον, θα αντιμετωπίσει τεράστια πίεση, τόσο από το εσωτερικό όσο και από τις ΗΠΑ – για ξεκαθάρισμα των προβλημάτων στην μετανάστευση και στην εμπορεία προσώπων.
Ο δε Ιωνάς Νικολάου στο Δικαιοσύνης θα έχει ένα δικό του Γολγοθά, αφού τα προβλήματα με το οργανωμένο έγκλημα ήδη άρχισαν να κορυφώνονται και απαιτούνται αποφασιστικές λύσεις.

Τα δύο αυτά υπουργεία ίσως να θεωρήθηκε πως απαιτούν  άτομα με επαφή με το «κατεστημένο» αλλά και αμιγώς πολιτική εμπειρία.

Τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα ούτε και για τον Υπουργό Υγείας, από τον οποίο απαιτείται η προώθηση του ΓεΣΥ, με πρώτη απαραίτητη κίνηση την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, και δεύτερη απαίτηση την καθολική ασφάλιση και το σπάσιμο της αυξητικής τάσης στις τιμές για την υγεία. Ο Πέτρος Πετρίδης έχει εξίσου δύσκολο έργο και, κάτω από τις απαιτήσεις της κρίσης και της διάσωσης, θα κριθεί κι αυτός αυστηρά. Γι’ αυτό και θα πρέπει να δείξει αποφασισμένος και αποτελεσματικός.  Το γεγονός πάντως πως η ομάδα του Αναστασιάδη έχει ήδη δουλέψει -μακριά από τη δημοσιότητα- στο ΓεΣΥ, δημιουργεί την ελπίδα πως ο νέος υπουργός Υγείας θα έχει στήριξη στο όλο θέμα.

Όσον αφορά στην παρουσία γυναικών στο Υπουργικό, κι αυτή η εξέλιξη ήταν απογοητευτική. Η αλήθεια, πάντως, είναι πως ο κ. Αναστασιάδης δεν είχε και πολλές επιλογές, από μάχιμες γυναίκες με πολιτικό τσαγανό. Ενώ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, Στέλλα Κυριακίδου και Μαρία Κυριακού, φέρονται να απέρριψαν την θέση για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με την πολιτική, οι επόμενες τρεις επιλογές κρίθηκαν (δικαίως) ως ανεπαρκείς. Πάντως, δεν είναι στο παρόν στάδιο γιατί τέθηκαν τελικά εκτός Υπουργικού.

Το γεγονός ότι μια μακρά λίστα περιελάμβανε ονόματα που έχουν μεν πολιτική παρουσία, αλλά δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη, θα πρέπει να μας προβληματίσει βαθύτερα.

Από την άλλη, όμως, η επιλογή Λακκοτρύπη, ενός ικανού manager, με καθαρά χέρια, εγείρει το ερώτημα κατά πόσον μια τέτοια γυναίκα θα μπορούσε να βρεθεί ως μη πολιτικό πρόσωπο, από τον ιδιωτικό τομέα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι νέοι υπουργοί -και πρώτοι ανάμεσά τους οι Σαρρής και Κασουλίδης- δεν θα έχουν καθόλου εύκολο έργο και θα πρέπει να δείξουν έργο από νωρίς. Με την ελπίδα πως οι απαιτήσεις είναι τεράστιες και οι δυσκολίες ακόμα μεγαλύτερες, η στήλη εύχεται στους νέους υπάλληλους του κυπριακού λαού, καλή δουλειά.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

http://www.kathimerini.com.cy

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.