Μας φορτώνει πίεση η Ρώμη…

Ενώ οι αγορές αντέδρασαν με εξαιρετικά θετικό τρόπο στο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, το όλο κλίμα άρχισε να ανατρέπεται σχεδόν αμέσως.

Το κυπριακό ομόλογο κατέγραψε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές –και μείωση των επιτοκίων- στις 25 του μηνός, με εξαιρετικά σημαντικό το στοιχείο πως για πρώτη φορά, οι τρεις από τις τέσσερις εκδόσεις ομολόγου ξεπέρασαν τις αξίες που καταγράφονταν για τελευταία φορά αμέσως πριν την καταστροφή στο Μαρί.

Την ίδια ώρα, όμως, και μετά το παρατεταμένο ράλι που ξεκίνησε από την επαύριον του πρώτου γύρου των εκλογών, η όλη διάθεση άρχισε να χαλά, κυρίως λόγω των αποτελεσμάτων των ιταλικών εκλογών, οι οποίες προκάλεσαν ανησυχίες για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Πλέον, η Κύπρος είναι ένα μικρό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να τελειώνει άμεσα για να μην αποτελεί επιπλοκή στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων ζητημάτων της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η Ρώμη βρίσκεται αντιμέτωπη με την ακυβερνησία, ενώ, πίσω από την πρωτιά του Μπερσανί, ακολουθούν ο αναξιόπιστος και λαϊκιστής Μπερλουσκόνι, με τρίτο το «κίνημα» που μοιάζει περισσότερο με τσίρκο παρά με πολιτική δύναμη που να μπορεί να προσφέρει λύσεις. Μάλιστα, ακόμα κι αν γίνει τελικά κατορθωτή η συγκρότηση κυβέρνησης, το σίγουρο είναι πως αυτή θα είναι ευάλωτη και θα είναι ανίκανη να λάβει σοβαρές, δύσκολες και τολμηρές αποφάσεις που να συνεχίζουν την πορεία ανάκαμψης στην οποία έβαλε την χώρα η κυβέρνηση Μόντι.

italiaekloges3Ο πανικός που προκλήθηκε στις αγορές, αλλά και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δεν μπορεί να κρυφτεί, ιδίως μάλιστα και μετά την πτώση του ευρώ που καταγράφεται εν όψει των ανησυχιών, παρά την αύξηση της παροχής χρήματος στις ΗΠΑ.

Αυτό το σκηνικό δημιουργεί νέα δεδομένα για την ευρωζώνη. Οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης της Ελλάδας, η σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ιβηρική χερσόνησο, αλλά και η συνεχιζόμενη αλλά επισφαλής ανάκαμψη της Ιρλανδίας μάλλον θα πληγούν από τις εξελίξεις στην Ιταλία, που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, και ενώ η στερλίνα υποφέρει, η  εκτίμηση για επιστροφή στην ανάπτυξη στα μέσα του τρέχοντος τριμήνου για την Γαλλία και Γερμανία, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία, εκτός από το επί μέρους ζήτημα που έχει να κάνει με την μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας, θέτει εκ νέου το ερώτημα κατά πόσον η δημοκρατική διαδικασία τείνει να οδηγεί σε συγκεκριμένες χώρες (Ελλάδα, Ιταλία) αντικυκλικά αποτελέσματα: Να φέρνει, δηλαδή, ασόβαρες δυνάμεις στο προσκήνιο όταν τα πράγματα είναι δύσκολα και πρέπει να γίνουν κινήσεις πολιτικής, και να επιστρέφει σε σοβαρές δυνάμεις όταν τα πράγματα είναι εύκολα. Ήδη, πολλοί αναλυτές θέτουν για την Ιταλία το ερώτημα που είχε τεθεί και για την Ελλάδα παλαιότερα (και μάλλον θα τεθεί ξανά στο μέλλον).

Μπορεί αυτή η χώρα να κτίσει αξιόπιστες κυβερνήσεις και να διορθώσει τα προβλήματά της, ή θα μπούμε σε μια ατέλειωτη διαδικασία μπαλωμάτων και αποτροπής της καταστροφής, που δεν θα τελειώσει ποτέ; Αυτό το ερώτημα έχει άμεση σχέση και με την μελλοντική μορφή, δομή και κανόνες της Ευρωζώνης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η νέα κυβέρνηση της Κύπρου έχει ήδη χάσει την όποια πίστωση χρόνου μπορεί να είχε για να προχωρήσει με σύναψη του Μνημονίου. Πλέον, οι πιέσεις σε Σαρρή-Κασουλίδη θα είναι ισχυρότατες, αφού άπαντες σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη θέλουν το θέμα της Κύπρου να φύγει από την ατζέντα. Δεν αποτελεί τόσο ένα «αυτόνομο» ζήτημα, αλλά ένα μπελά που περιπλέκει τον αφοπλισμό της μεγαλύτερης βόμβας, εκείνης της ιταλικής οικονομίας.

Θα πρέπει, πλέον, να αναμένουμε πως από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει να ολοκληρώνεται ο κύκλος των διαβουλεύσεων, με ελάχιστα χρονικά περιθώρια συζητήσεων, με στόχο το Μνημόνιο να έχει υπογραφεί ως το τέλος του Μάρτη. Οι δηλώσεις στελεχών όπως τον κ. Ντάισελμπλουμ αλλά και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήδη δείχνουν αυτή την τάση.

Στα θετικά για την Κύπρο, συγκαταλέγεται και το γεγονός πως τα βλέμματα (και τα δημοσιεύματα) θα αρχίσουν πλέον να φεύγουν από την Κύπρο και να στρέφονται προς την Ρώμη. Η αμηχανία των Ευρωπαίων για το ιταλικό πρόβλημα, μπορεί μεν να οδηγήσει σε πιέσεις για άμεση συμφωνία, αλλά οι χειρότερες από τις κατηγορίες κατά της Κύπρου ενδέχεται να παίξουν πλέον δεύτερο βιολί μπροστά στον αποτροπιασμό που προκαλεί (δίκαια ή άδικα) το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Μέρκελ δεν μπορεί πλέον να έχει στα χέρια της τον φόβο νέων καταστροφικών εξελίξεων (όπως για παράδειγμα ένα πιστωτικό γεγονός στην Κύπρο τον Ιούνιο) την ώρα που η Ιταλία απειλεί να ανατινάξει την ευρωπαϊκή οικονομία, λίγους μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Έτσι, και το μεγάλο άμεσο πρόβλημα της Κύπρου, δηλαδή η χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών μέχρι το καλοκαίρι, και μετά η αποπληρωμή των χρεών που λήγουν Ιούνη και Ιούλη, θα πρέπει να λυθούν άμεσα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s