Λάθος για την Soc.Gen

Σημαντικό λάθος είχαν τα στοιχεία που παρουσίασε χθεσινό άρθρο της Οικονομικής Καθημερινής σχετικά με την έξοδο καταθέσεων. Συγκεκριμένα, κατά την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν στην μείωση των καταθέσεων, αναφέρθηκε πως η Société Générale απώλεσε σχεδόν το 14% των καταθέσεών της μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, κάτι που δεν ευσταθεί.

Αντίθετα με τις αναφορές του κειμένου, όπου συγχέονται τα στοιχεία του Γενάρη με εκείνα του Δεκέμβρη, η τράπεζα κατέγραψε αύξηση καταθέσεων κατά σχεδόν 69 εκατ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση καταθέσεων κατά 15.97%.

Το κείμενο έκανε λόγο για μείωση καταθέσεων στην συγκεκριμένη τράπεζα, κατά 68.967 εκατ. ευρώ, μετά από μια σοβαρή σύγχυση μεταξύ των ποσών των δύο μηνών.

Το λάθος αλλάζει επίσης και κάποια από τα ποιοτικά συμπεράσματα του άρθρου. Με βάση την λανθασμένη ένδειξη για μείωση των καταθέσεων στην τράπεζα, αναφέρθηκε πως ενδεχομένως αυτό το στοιχείο να αποτελεί σημαντική ένδειξη πως η μείωση των καταθέσεων δεν οφείλεται μόνο στην απώλεια εμπιστοσύνης προς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, αλλά να επηρεάζεται επίσης και από μια γενικότερη μετατόπιση κεφαλαίων. Με γνώμονα το γεγονός ότι δεν ευσταθεί στο στοιχείο που οδήγησε σε αυτό το συμπέρασμα, προφανώς η ερμηνεία επίσης αλλάζει: Η μετακίνηση αυτή ενισχύει την υπόθεση πως οι μετακινήσεις κεφαλαίων οφείλονται κατά κύριο λόγο στην απώλεια εμπιστοσύνης.

Το λάθος οφείλεται αποκλειστικά σε κακή διαχείριση των ομολογουμένως πολύ απλών στοιχείων από πλευράς του γράφοντος, που είναι και ο  συντάκτης του κειμένου και η «Κ» ζητεί συγγνώμη από τους αναγνώστες της, αλλά και από την τράπεζα. Ενώ κρίνουμε αυστηρά όσους κρύβουν τα δικά τους λάθη, δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι διαφορετικό εμείς. Αυτό είναι θέμα αρχής.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s