Αυτοπυροβολισμός της οικονομίας μέσω Κεντρικής

Σε μια οικονομοτεχνικά παράλογη πρόταση προχώρησε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, φέρνοντας στο τραπέζι την πιο υφεσιακή πρόταση που ακούστηκε μέχρι σήμερα για αντιμετώπιση του προβλήματος των τραπεζών.

Σύμφωνα με το σχόλιο Δημητριάδη, η Κύπρος θα μπορούσε να επιβάλει (επιπλέον) φόρο ύψους 10% στους τόκους των καταθέσεων για να αντλήσει 150 εκατ. ευρώ. Ο κ. Δημητριάδης, μάλιστα, σχολίασε πως με μια τέτοια κίνηση «θα συρρικνωθεί κατά 20%» το τραπεζικό  σύστημα της Κύπρου.

panicos1. Η κίνηση αυτή συνεπάγεται μείωση κατά 10 εκατ. μονάδες στα πραγματικά επιτόκια, γεγονός που θα ασκήσει αυξητικές πιέσεις στα δανειστικά επιτόκια. Με αυξημένα κόστη για τους δανειστές, η οικονομία θα πέσει σε ακόμα πιο βαθειά ύφεση.

2. Με την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων θα επιδεινωθεί η αρνητική επιλογή. Όσο αυξάνεται το δανειστικό επιτόκιο, τόσο αυξάνεται και το ρίσκο στον δανεισμό. Στην περίπτωση της Κύπρου, με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, αυτό είναι τεράστιας σημασίας και αυξάνει τις ανησυχίες για την ευρωστία των τραπεζών.

3. Η κίνηση αυτή, ως μέρος της προσπάθειας «για συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα» κρίνεται ως παράλογη και περίεργη. Η κίνηση δεν οδηγεί σε «συρρίκνωση» αλλά σε τεράστια στρέβλωση της τραπεζικής διαμεσολάβησης και θα εντείνει την ύφεση. Την ίδια ώρα, επιδεινώνει τα θεμελιώδη στοιχεία του τραπεζικού τομέα και θέτει ολόκληρο το σύστημα σε κίνδυνο. Δεν αποτελεί «συρρίκνωση» μέσω απομόχλευσης, αλλά ουσιαστικά ξήλωμα. Ο Διοικητής, με την αναφορά του πως η κίνηση θα οδηγήσει σε «συρρίκνωση» του τραπεζικού συστήματος, «δείχνει» έξοδο καταθέσεων από την Κύπρο.

4. Είναι άδικο και στρεβλό να τιμωρούνται όλοι οι καταθέτες την ώρα που υπάρχει μια μεγάλη συστημική τράπεζα, αμφιβόλου ευρωστίας, η οποία προσφέρει εξαιρετικά υψηλά επιτόκια (μέχρι 5.9%) και η οποία είναι αμφιβόλου ευρωστίας. Τα υψηλά επιτόκια που προσφέρει, αποτελούν «πληρωμή» των καταθετών για το ρίσκο τους, το οποίο όμως δεν καλούνται να πληρώσουν τώρα που υλοποιείται. Μπροστά στην παρατεταμένη ατολμία για να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για την συγκεκριμένη τράπεζα, όσοι καταθέτουν ακόμα σε αυτή, θα πληρώσουν αναλογικά λιγότερο από τους πιο προσεκτικούς καταθέτες που απολαμβάνουν χαμηλότερα επιτόκια για να βρίσκονται σε πιο ασφαλείς τράπεζες. Ουσιαστικά, επιβραβεύονται (και πληρώνονται) όσοι καταθέτουν στην αμφιβόλου ευρωστίας τράπεζα.

5. Εντείνει την έξοδο κεφαλαίων από την Κύπρο, την ώρα που οι μεγαλύτερες τράπεζες του τόπου δέχονται εφιαλτικές πιέσεις στη ρευστότητά τους, με αποτέλεσμα να οδηγείται και δεύτερη μεγάλη, συστημική τράπεζα στο ELA. Ενώ το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται απέναντι σε πραγματικό, άμεσο και εξαιρετικά επικίνδυνο πρόβλημα που αν συνεχιστεί θα οδηγήσει σε τραπεζική αργία, ο Διοικητής της Κεντρικής εντείνει αντί να μειώνει τις πιέσεις για φυγή κεφαλαίων.

6. Είναι αμφίβολο εάν δεν υπάρχει πιο απλή και ορθόδοξη λύση για το πρόβλημα, η οποία όμως σκοντάφτει στο γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα επιμένει ακόμα να παραχωρεί δάνεια (ρευστότητα) σε τράπεζα για την οποία η ΕΚΤ φυσιολογικά  φέρεται να αμφιβάλλει την ευρωστία της. Η ορθόδοξη λύση, όμως, απαιτεί: α) παραδοχή από την Κεντρική πως παραχώρησε χωρίς σοφία υπερβολικό δανεισμό στην συγκεκριμένη τράπεζα και β) απώλειες για την Κεντρική. Ουσιαστικά, ο Διοικητής εισηγείται να πληρώσουν όσοι αποταμιεύουν (ακόμα και σε καλές συντηρητικές, εύρωστες τράπεζες, με χαμηλό επιτόκιο) για να μην δεχτεί πλήγμα η Κεντρική για τα λάθη της.

7. Αντί για κούρεμα των καταθετών που δεν προσέχουν πού καταθέτουν τις αποταμιεύσεις τους, ο Διοικητής εισηγείται πραγματικό, οριζόντιο κούρεμα για όλους τους καταθέτες στην Κύπρο. Η αξία της κατάθεσης είναι το κεφάλαιο, συν οι τόκοι. Όταν μειώνονται οι τόκοι με οποιονδήποτε τρόπο, τότε μειώνεται η αξία της κατάθεσης. Δεν έχει καμία σημασία αν ονομάζεται εισφορά, δωρεά, φόρος ή τέλος: Οι καταθέτες θα έχουν μειωμένη απόδοση και επομένως μειωμένη αξία στις καταθέσεις τους.

8. Τιμωρείται ουσιαστικά η αποταμίευση και επιβραβεύεται το ρίσκο, δύο κινήσεις που μόνο στρεβλώσεις και κινδύνους μπορούν να δημιουργήσουν, ιδίως στην παρούσα χρονική στιγμή για την Κυπριακή οικονομία.

9. Την ώρα που το πρόβλημα της πραγματικής οικονομίας είναι οι χαμηλές αποταμιεύσεις και ο υψηλός δανεισμός, εισηγείται αντικίνητρο για τις καταθέσεις, ιδίως των επιχειρήσεων και των ατόμων με υψηλά εισοδήματα που μπορούν να αυξήσουν την απασχόληση. Έτσι, θα ασκηθούν πιέσεις για να ενταθεί η ύφεση, αλλά και η ανεργία. Επιπλέον, τιμωρούνται όσοι αποταμίευσαν για πολλά χρόνια.

10. Ο κ. Δημητριάδης, περίπου 24 ώρες πριν να ρίξει την βόμβα αυτή, είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο δεν ανέφερε το παραμικρό για μια τέτοια πρόταση που θα έκανε από ξένο μέσο ενημέρωσης.

Την ίδια ώρα πρέπει να σημειωθεί πως, ακόμα κι αν υφίσταται υποχρέωση της Κύπρο από ξένους παράγοντες για να επιβληθεί συμμετοχή των καταθετών στην διάσωση της Κύπρου, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να πληρώσουν όλοι οι καταθέτες. Αντίθετα, και ενώ το πρόβλημα εστιάζεται σε συγκεκριμένα μέρη του τραπεζικού συστήματος, θα μπορούσε (και ηθικά θα πρέπει) το κόστος να εστιαστεί ακριβώς εκεί όπου αναλαμβάνεται ρίσκο. Αυτό το γεγονός εγείρει σοβαρά ηθικά ερωτήματα.

http://www.kathimerini.com.cy

Advertisements

5 thoughts on “Αυτοπυροβολισμός της οικονομίας μέσω Κεντρικής

  1. Μιχάλη ελπίζω να μην αληθεύει το πιο κάτω «Ο κ. Δημητριάδης, περίπου 24 ώρες πριν να ρίξει την βόμβα αυτή, είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο δεν ανέφερε το παραμικρό για μια τέτοια πρόταση που θα έκανε από ξένο μέσο ενημέρωσης»

  2. Τωρά πάει του να τον καλέσει ο Νικ και να του πετάξει ένα τασάκι πας την κεφαλή

  3. Ορίστε μας! Εβγήκεν πιο …καπιτάλας από τους δεξιούς ο Δημητριάδης!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s